Ακονίζοντας τα μαχαίρια, λόγω Βορίδη…

Είναι βέβαιο πως το σκηνικό της πολιτικής κόντρας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Οι τελευταίες κυβερνήσεις συνεργασίας, υπό το πρίσμα της «κρισιμότητας των στιγμών», έχουν περιορίσει αρκετά το εύρος της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Έτσι, στα απόνερα των δηλώσεων Βορίδη στο συνέδριο της ΝΔ, πήραμε μια γεύση

από το τι θα ακολουθήσει στην πολιτική σκηνή ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Βαφτίζοντας το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο ο καθένας θα επιχειρήσει να καταλογίσει στον άλλο το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια. Οι σκληροπυρηνικές βάσεις των δύο πολιτικών φορέων σε καμία περίπτωση δεν έχουν συμβιβαστεί με τη σύναψη του «συνεταιρισμού» διακυβέρνησης. Ειδικά στον χώρο της ΝΔ, μετά και τον πρόσφατο ανασχηματισμό, το «βαθύ» κόμμα δεν είδε με καλό μάτι την αναβάθμιση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε αρκετές και σημαντικές υπουργικές θέσεις. Του ΠΑΣΟΚ του 4%… Επειδή όμως οι συνθήκες είναι τέτοιες δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να ασκήσει δημόσια κριτική.

Ο Μάκης Βορίδης βρήκε το πολιτικό θράσος να αρθώσει «ξύλινο λόγο» εναντίον του παραδοσιακού αντιπάλου της ΝΔ, τολμώντας να αγγίξει το ευαίσθητο σημείο του αείμνηστου αρχηγού και ιδρυτή των «πράσινων», Ανδρέα Παπανδρέου. Χωρίς απαραίτητα μέρος όσων είπε να βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, αν απλά τα είπε για να χαϊδέψει κεφάλια συντρόφων και να τονώσει το παραταξιακό συναίσθημα, τολμώ να πω ότι πέτυχε το σκοπό του. Από την άλλη είναι προκλητικό προς την κοινή γνώμη να προσπαθείς να αποποιηθείς των ευθυνών σου ή να προσδοκείς να αποκομίσεις πολιτικά οφέλη όταν δεδομένα αποτελείς τον ένα από τους δύο πόλους άσκησης εξουσίας, τις τελευταίες δεκαετίες. Έστω και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν γίνει κινήσεις αναχαίτησης της πορείας προς την καταστροφή ή να είχαν ολοκληρωθεί κάποιες που ξεκίνησαν, χωρίς να υπολογιστεί το πολιτικό κόστος ή χωρίς να επιχειρούνταν παράλληλα η «εξόφληση γραμματίων» με τοποθετήσεις κομματικών στελεχών σε σημαντικές θέσεις χωρίς να προϋπάρχουν τα απαραίτητα προσόντα. Επιπρόσθετα, ο κ.Βορίδης, με το συγκεκριμένο πολιτικό βιογραφικό, ίσως να μην είναι και ο πλέον κατάλληλος για να δοκιμάσει σε αυτό το χρονικό σημείο μία τέτοια «επίθεση» και πολύ περισσότερο μετά το νέο ανασχηματισμό που ίσως και να τον στεναχώρησε αφού βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Είναι αλήθεια πως με την εικόνα της νέας κυβέρνησης στο μυαλό μας, όλοι αδημονούν για την ατζέντα του πολιτικού αντίλογου μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στην επόμενη προεκλογική περίοδο, όποτε αυτή κι αν έρθει. Συνεργαζόμενοι υπουργοί και υφυπουργοί, διαφορετικών κομμάτων, θα βρεθούν να υπερασπιστούν το έργο τους και παράλληλα να κριτικάρουν τα «κακώς κείμενα». Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον οξύμωρο. Μία νέα μορφή πολιτικής αντιπαράθεσης που είναι αλήθεια οτι ο κόσμος θα την αντιμετωπίσει αδιάφορα, καθώς είναι αναμενόμενη. Έχοντας πολύ σημαντικότερα πράγματα για να προβληματιστεί, το τελευταίο που επιθυμεί είναι να βρεθεί θεατής ενός ανούσιου πολιτικού «μπράντεφερ.». Αντίθετα βέβαια με τα κομματικά επιτελεία που προετοιμάζονται και ανασυντάσσονται για μια τέτοιου είδους πολιτική μάχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα