Αλλάζουν πάλι τα πλάνα για τον φόρο ακινήτων

Αλλάζει πάλι τον σχεδιασμό για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων η κυβέρνηση, μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μετά από τις ενστάσεις και τις αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και από βουλευτές της Ν.Δ, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να υποχρεώνεται σε επανεξέταση του τελικού Σχεδίου Νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα λίγα 24ωρα που απομένουν έως την άφιξη

των επικεφαλής της Τρόικας, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει διορθώσεις και βελτιώσεις στους συντελεστές κυρίως όσον αφορά στη φορολόγηση των οικοπέδων, τα οποία, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα.

Το βασικό πρόβλημα παραμένει, πάντως, το ότι η Τρόικα επιμένει πως για να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ, πρέπει να βεβαιωθούν περίπου 4,2 δισ. ευρώ, οδηγώντας ουσιαστικά σε υψηλότερους συντελεστές για τον Ενιαίο Φόρο.

Με βάση τους συντελεστές που προέβλεπε το υπό αναθεώρηση σχέδιο, για οικόπεδο 400 τ.μ. με μοναδιαία αξία 100 ευρώ/τ.μ. προκύπτει φόρος 280 €, για 2.000 τ.μ. με μοναδιαία αξία 1.500 ευρώ/τ.μ. ο φόρος υπολογίζεται στις 5.200 €, για 700 τ.μ. με μοναδιαία αξία 600 ευρώ/τ.μ. ο φόρος διαμορφώνεται στα 800 €.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η νέα φορολογία είναι ακόμη υπό επεξεργασία, ενώ το σχέδιο νόμου θα οριστικοποιηθεί, μετά τη διαβούλευση με τα κόμματα της κυβέρνησης και τη δημόσια διαβούλευση.

Αντιδράσεις όμως, εκδηλώθηκαν και για το ύψος της φορολόγησης στα αγροτεμάχια. Με ερώτηση που κατέθεσαν 17 βουλευτές της Ν.Δ. προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνουν λόγο για ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο στις καλλιεργούμενες όσο και στις αναξιοποίητες εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Επιβαρυντικά λειτουργεί ο συντελεστής 1,2 στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσβαση σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, ενώ εάν υπάρχει και κατοικία, τότε εφαρμόζεται και ειδικός συντελεστής 5, που εκτινάσσει στα ύψη τον φόρο.

Για 2 στρέμματα, ελαιοκαλλιέργεια, παραθαλάσσιο, με κατοικία στη Ραφήνα ο φόρος υπολογίζεται στα 378 €, για 500 στρέμματα, δεντροκαλλιέργεια, χωρίς κατοικία στην Αργολίδα, ο φόρος διαμορφώνεται στις 2.430 €, για 20 στρέμματα, παραθαλάσσιο, με κατοικία στην Άνδρο ο φόρος υπολογίζεται στις 2.268 €.

Keywords
Τυχαία Θέματα