Ανακαλύψτε τον πολιτισμό στην Αθήνα (μας)

Στην πολιτιστική Αθήνα, οι επιλογές αφθονούν σε όλους τους τομείς. Αν είσαι φιλότεχνος/η θεατής για παράδειγμα και θέλεις να παρακολουθήσεις ενδιαφέρουσες εκθέσεις, αυτή την περίοδο «τρέχουν» πολλές σε μουσεία και ιδρύματα και σίγουρα θα βρεις κάποιες να συμβαδίσουν με το γούστο σου.

Το Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα φιλοξενεί μία έκθεση αφιερωμένη στο μύθο της θεάς Αφροδίτης. Πάνω από 50 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες εμπνέονται από το σύμβολο της ομορφιάς και του έρωτα και το αποτυπώνουν με ποικίλους τρόπους.

Θα υπάρχουν και παράλληλες δράσεις τις οποίες μπορείς να παρακολουθήσεις όπως ανάγνωση κειμένων ή προβολή ταινιών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Η μουσική δε θα μπορούσε να λείπει γι’αυτό και κάθε Σάββατο θα ακούς τραγούδια για την αγάπη και το χωρισμό, ρεμπέτικα αλλά και πορτογαλικά φάδος, ηπειρώτικα αλλά και αμερικάνικα μπλουζ. Το έχουν αναλάβει Έλληνες μουσικοί και ερμηνευτές. «Αφροδίτη 2012: Ιεροί και Βέβηλοι Καθαρμοί», είναι ο τίτλος της εν λόγω έκθεσης και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου.

Αν θαυμάζεις το Γιάννη Τσαρούχη και θέλεις να μάθεις τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τα έργα του, τότε να επισκεφθείς το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Το Ίδρυμα Γιάννης Τσαρούχης έχει παραχωρήσει ένα σπάνιο και πολύτιμο υλικό που περιλαμβάνει ανέκδοτες φωτογραφίες, σπουδές, σημαντικά αρχεία. Μέσα από αυτό, δίνεται μια εικόνα της εργασίας που έκανε ένας από τους πιο σπουδαίους εκπροσώπους της γενιάς του ’30. Η έκθεση τελειώνει στις 31 Μαρτίου.

«Τι είναι η πατρίδα μας;» Το Εθνικό Θέατρο χρησιμοποιεί αυτή τη φράση –προβληματισμό φέτος σε όλες τις εκδηλώσεις του. Ζήτησε λοιπόν από επτά Έλληνες φωτογράφους να δώσουν τη δική τους απάντηση σε αυτό το ερώτημα μέσα από τα έργα τους. Αισθητική και κριτική σκέψη συνδέονται σε αυτή την έκθεση η οποία φιλοξενείται στο πανέμορφο κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι τέλη Μαρτίου.

Η έκθεση –«σουξέ» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και από τις πιο πετυχημένες που έχουν διοργανωθεί τελευταία σε περιμένει μέχρι τέλη Απριλίου. «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» αποτελείται από τέσσερις ενότητες στις οποίες εμπεριέχεται σχεδόν το σύνολο των αρχαιοτήτων που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο καθώς και ο αξιοθαύμαστος μηχανισμός των Αντικυθήρων. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη που δεν πρέπει να χάσεις ειδικά αν σε ενδιαφέρει να περιηγηθείς στα άδυτα ενός αρχαίου ναυαγίου που εντοπίστηκε το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες. Έχουν προγραμματιστεί κάποιες ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο ενώ συγκεκριμένες μέρες και ώρες στο αμφιθέατρο του μουσείου προβάλλεται ντοκιμαντέρ πάνω στο θέμα.

Στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη, τιμούν -111 χρόνια μετά το θάνατο του- το Νικόλαο Γύζη. Ελαιογραφίες, σπάνια ελαιογραφικά σχέδια, αφίσες και γλυπτά συνθέτουν το προφίλ του Έλληνα ζωγράφου που θεωρήθηκε από τους σημαντικότερους της Σχολής του Μονάχου. Αν επισκεφθείς την έκθεση αυτή, αξίζει να πιεις καφέ στο café Merlin που στεγάζεται στον πρώτο όροφο -φινετσάτο και με θέα στον Εθνικό Κήπο.

«Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και παρουσιάζει πάνω από 500 αρχαία αντικείμενα από αρχόντισσες, πριγκίπισσες, ιέρειες, μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για υλικό υπαρκτών γυναικών, με αποτέλεσμα να αποτελεί άξονα συζήτησης και ερμηνείας για τη συμμετοχή των γυναικών στην ανάπτυξη του αρχαίου μεσογειακού πολιτισμού. Θα διαρκέσει ως τις 10 Απριλίου.

Αν αναζητάς κάτι πιο σύγχρονο, τότε μπορείς να πας στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. “Current Pasts” ονομάζεται το project του Βαγγέλη Βλάχου σε συνεργασία με τον Σέρβο Ιβάν Γκρουμπάνοφ. Πρόκειται για μία έρευνα των δύο καλλιτεχνών με θέμα την ιστορία και το ρόλο της μνήμης. Παράλληλα, η Φοίβη Γιαννίση δημιουργεί μια εγκατάσταση και προσκαλεί το θεατή να μπει στη θέση του αναγνώστη. «Τέττιξ» είναι ο τίτλος του installation και εξετάζει το τζιτζίκι με έναν πρωτότυπο τρόπο. Και οι δύο εκθέσεις τελειώνουν στις 24 Φεβρουαρίου.

Αυτές είναι μερικές μόνο προτάσεις από το σύνολο που υπάρχει γύρω σου. Ανακάλυψε αυτή ή αυτές που σε ενδιαφέρουν πιο πολύ και απόλαυσε τες. Μάθε για τυχόν ξεναγήσεις που μπορεί να συμπληρώσουν την επίσκεψη σου. Συνδύασε την εξόρμηση σου με μια βόλτα στην πόλη. Εξάσκησε το βλέμμα σου. Η τέχνη δεν κρύβεται μόνο μέσα στα μουσεία αλλά και έξω από αυτά…

Keywords
Τυχαία Θέματα