Αντιπαράθεση στη Βουλή για την… επέτειο του Καστελόριζου!

Υπό τη σκιά της συμπλήρωσης τριών χρόνων από την αναγγελία της υπαγωγής της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και σε αναμονή του πολυνομοσχεδίου της προσεχούς Πέμπτης, διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση των συνταξιοδοτικών διατάξεων. Το νομοσχέδιο στηρίζεται επί της αρχής από τα κόμματα της συμπολίτευσης, αν και αναμένεται η αντιπολίτευση να υπερψηφίσει επιμέρους άρθρα, καθώς και τροπολογίες, κατά τις προσεχείς

συνεδριάσεις.

Βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου, αποτελεί η προκαταβολή του 50% της μηνιαίας σύνταξης σε όσους δημόσιους υπαλλήλους αποχωρούν από το Δημόσιο, για όσους μήνες χρειαστούν μέχρι την οριστική της έκδοση (υπάλληλοι με αναπηρία ή έχοντες τέκνα με αναπηρία, λαμβάνουν το 60% της σύνταξης ως μηνιαία προκαταβολή). Πλέον της ρύθμισης αυτής, ο εισηγητής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος, ανέδειξε ως θετική τη διάταξη για την αξιοποίηση των αδρανών λογαριασμών των τραπεζών, οι οποίοι θα διατεθούν για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα, υπογράμμισε την αλλαγή στην φορολόγηση των απασχολούμενων συνταξιούχων, στους οποίους πλέον, «περικόπτεται το ποσό της κύριας σύνταξης (ή των κύριων συντάξεων) που υπερβαίνει τα 1980 ευρώ, αντί τα 990 ευρώ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα – κάτι που σημαίνει πως καμία σύνταξη στρατιωτικών δεν θα περικόπτεται, όταν αυτοί αυτοαπασχολούνται».

«Η πρωτοβουλία κινείται πέραν των συμφωνηθέντων με τους εταίρους. Θεωρούσα πως η στήριξή της απ’ όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου θα έστελνε προς όλες τις κατευθύνσεις εντός και εκτός Ελλάδος, το σωστό μήνυμα» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας.

Το νομοσχέδιο, «αγοράζει χρόνο και ρευστότητα σε βάρος όσων έχουν εξωθηθεί σε συνταξιοδότηση» ανέφερε ο Δ. Γάκης του ΣΥΡΙΖΑ, μη καταβάλλοντας το σύνολο της μηνιαίας σύνταξης ως προκαταβολή, μέχρι την έκδοσή της. Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης επεσήμαναν πως δεν αναφέρεται ο διαχειριστής του λογαριασμού στον οποίον θα υπαχθούν οι αδρανείς καταθέσεις των τραπεζών, ούτε οι «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» στις οποίες αυτός θα απευθύνεται – με τον αγορητή του ΚΚΕ, Δ. Λαμπρούλη να προβλέπει με βάση τον κατατεθειμένο Προϋπολογισμό, πως σε αντίθεση με τις εξαγγελίες, οι πόροι αυτοί θα διατεθούν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η αντιπαράθεση για τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες να διενεργούν δημοσιονομικούς ελέγχους – μια διάταξη που συνάντησε την αντίθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, αλλά και παρατηρήσεις εκ μέρους του Προκόπη Παυλόπουλου (ΝΔ), ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να προβλέψει τη συμμετοχή υπαλλήλου των υπηρεσιών Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών για να καλυφθεί το έλλειμμα συνταγματικότητας το οποίο και ο ίδιος αναγνώρισε. Θετική υπήρξε η ανταπόκριση του παριστάμενου αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σταϊκούρα, που δεσμεύθηκε να φέρει σχετική διόρθωση.

Κατά τα άλλα, η επέτειος της συμπλήρωσης τριών ετών από την εξαγγελία του Γ. Παπανδρέου περί υπαγωγής της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, έδωσε την αφορμή για σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και ελάσσονα αντιπαράθεση στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

«Σήμερα είναι μια μαύρη επέτειος, όταν ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την υποθήκευση της χώρας στα συμφέροντα της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Ήταν δυστύχημα που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ως αφετηρία ένα διαμάντι της Δωδεκανήσου και η παρουσία του εκεί αμαύρωσε το ακριτικό Καστελόριζο» παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γάκης, ενώ ο Π. Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ), έκανε λόγο για «αποφράδα ημέρα».

«Είμαι υπερήφανος που είμαι μέλος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ» απάντησε αργότερα ο Πάρις Κουκουλόπουλος. «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σηκώσαμε το βάρος της προσπάθειας, για να έχει η χώρα ασφαλείς τράπεζες, για να έχει διαγραφεί το 63% του χρέους ως αποτέλεσμα αποφάσεων που παίρναμε μόνοι μας επί 2,5 χρόνια, για να μειωθεί δραματικά το έλλειμμα με το οποίο πορευόμασταν τόσα χρόνια. Σήμερα είμαστε κοντά στο να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ό,τι επιτύχαμε στο έλλειμμα του 2012, οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού και της αποδεκατισμένης σήμερα, κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ».

«Δημιουργείται η προσδοκία, πως στο τέλος της χρονιάς, αρχίζει η αντίστροφη πορεία για την ελληνική οικονομία» ανέφερε από πλευράς ΝΔ, ο Αντώνης Μπέζας. «Η καλύτερη όμως στιγμή για να αλλάξεις τα προγράμματα, είναι όταν αρχίζεις να έχεις θετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό δεν χρειάζονται επικοινωνιακοί τακτικισμοί, όπως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η κυβέρνηση το διαπραγματεύεται με κάθε τρόπο» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα