Αντισυνταγματική η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
Να κρίνει αντισυνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 4046/2012) μόνο κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία, προσανατολίζεται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πραγματοποιεί συνεχείς διασκέψεις, κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της συνταγματικότητας ή μη των διατάξεων του Μνημονίου ΙΙ και της 6/2012 πράξη
Όπως όλα δείχνουν, οι Σύμβουλοι Επικρατείας, με ισχυρή πλειοψηφία, προσανατολίζονται να κρίνουν αντισυνταγματική την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.). Στη διαιτησία (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) μπορεί να προσφύγει είτε η πλευρά των εργαζομένων (συνδικαλιστικές οργανώσεις) είτε η πλευρά των εργοδοτών, αφού αποτύχουν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αρχίζουν, κατά κανόνα, μετά τη λήξη ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Επίσης, στη διαιτησία του Ν. 1876/1990 μπορεί να οδηγηθούν όλες οι διαφορές που προκύπτουν από επιχειρησιακές, κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως είναι μισθολογικές διαφορές, η χορήγηση επιδομάτων, κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 της 6/2012 Π.Ν.Π. προβλέπει ρητά ότι «από 14.2.2012 η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών». Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι «προσφυγές που έχουν κατατεθεί στον Ο.Μ.Ε.Δ. μέχρι 28.2.2012 και δεν έχει εκδοθεί διαιτητική απόφαση, αν μεν έχουν κατατεθεί μονομερώς δεν συζητούνται και τίθενται στο αρχείο, ενώ αν έχουν κατατεθεί με κοινή συμφωνία των μερών κρίνονται».
Σημειώνεται ότι με βάση το Ν. 4093/2012, που ακολούθησε, το λεγόμενο και Μνημόνιο ΙΙΙ (πρόκειται για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής), οι κατώτατες αποδοχές δεν καθορίζονται πλέον από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας ύστερα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις (Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε.) και τη Γ.Σ.Ε.Ε., αλλά με νόμο.
Εξάλλου, με το Μνημόνιο ΙΙΙ καταργήθηκε μετά το 2012 το επίδομα γάμου το οποίο αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του κατώτατου μισθού που καθοριζόταν με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ «πάγωσε» και το επίδομα τριετιών (ωρίμανσης).
Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν θα ασχοληθούν με το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων (κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών) που προβλέπει η 6/2012 Π.Υ.Σ., καθώς αναμένεται να κριθεί από τους δικαστές ότι επήλθε αλλαγή στο νομοθετικό αυτό πλαίσιο με το Μνημόνιο ΙΙΙ που ακολούθησε.
Ακόμη, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει η άποψη που εξέφρασαν ορισμένοι Σύμβουλοι Επικρατείας για υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε., πρώην Δ.Ε.Κ.), προκειμένου να αποφανθεί αν οι διατάξεις του Ν. 4046/2012 και της επίμαχης Π.Υ.Σ. είναι σύμφωνες με ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Επισημαίνεται ότι εισηγητής όλων των υποθέσεων που απασχόλησαν την Ολομέλεια του ΣτΕ είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει, μεταξύ των άλλων, η Γ.Σ.Ε.Ε., η Ο.Τ.Ο.Ε., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.), Σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων (Γενικής Τραπέζης Ελλάδος, Τράπεζας Αττικής και στη Marfin-Εγνατία Τράπεζα), καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η υπ’ αριθμ. 6/28.2.2012 πράξη του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία (κατ’ επιταγήν του Μνημονίου ΙΙ) καταργείται η προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις, επέρχονται επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων μετά τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (η λεγόμενη «μετενέργεια»), καταργείται ουσιαστικά η διαιτησία που καθιερώθηκε με τον Ν. 1876/1990, μειώνεται ο κατώτατος μισθός κατά 22% και για τους νέους κάτω των 25 ετών κατά 32% κ.ά.
Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι τόσο το Μνημόνιο ΙΙ όσο και η εφαρμοστική αυτού υπ’ αριθμ. 6/28.2.2012 πράξη του υπουργικού συμβουλίου παραβιάζουν τα άρθρα 22, 23 (προστασία της εργασίας και της συνδικαλιστικής ελευθερίας), 26 (οργάνωση των τριών λειτουργιών) και 43 (προϋποθέσεις έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων) του Συντάγματος, καθώς επεμβαίνουν καταργητικά στις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δυσχεραίνουν ανυπέρβλητα το πλαίσιο διευθέτησης των συλλογικών διαφορών εργασίας, και ειδικά μέσω της πλήρους λειτουργικής αποδυνάμωσης του θεσμού της διαιτησίας.
Επίσης, υποστηρίζεται στις προσφυγές ότι παραβιάζεται και το άρθρο 5 του Συντάγματος (ελευθερία συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας), καθώς τα νέα νομοθετικά μέτρα επεμβαίνουν σε συμβατικούς όρους που «συμφωνήθηκαν μεταξύ ιδιωτών πριν από δεκαετίες, σε επιχειρήσεις αμιγώς ιδιωτικές, που μπορεί να είναι και απολύτως υγιείς και κερδοφόρες και μάλιστα χωρίς καν την επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος». Η παρέμβαση όμως αυτή, υποστηρίζεται, υπερβαίνει κάθε αναγκαίο μέτρο, κάθε έννοια αναλογικότητας και θίγει ευθέως στον πυρήνα του το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας.
Εξάλλου, υποστηρίζεται ότι το Μνημόνιο ΙΙ αντίκειται στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.), το οποίο προστατεύει την περιουσία (στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οι αποδοχές των εργαζομένων), στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 98, 111 και 122 και σε Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως προς το θέμα της διαιτησίας έχει υποστηριχθεί στις αιτήσεις ακύρωσης ότι η κατάργησή της παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος, τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την Ε.Σ.Δ.Α., καθώς επέρχεται η καταστροφή του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οδηγούνται οι εργαζόμενοι στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ηλεκτρονική επιβεβαίωση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ
- Σχεδιάζοντας τη νέα δραχμή
- Θεσσαλονίκη: Αιματηρός καβγάς πεθεράς και νύφης
- Μέσω internet ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ
- Aυτοκτόνησε γιατρός του Survivor επειδή δεν μπόρεσε να σώσει παίκτη
- Στη φυλακή η «χρυσοδάκτυλη» εφοριακός της Θεσσαλονίκης
- Βοσκός βρέθηκε αντιμέτωπος με μακάβριο θέαμα
- Πρωτογενές πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
- ΚΙΝΟ και... μεθώ: Με 0,50 ευρώ κέρδισε 500.000!
- Απελευθέρωση των ΚΤΕΛ έως το 2015
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Ysterografa
- Στον εισαγγελέα η έκθεση Alvarez & Marsal για Κύπρου και Λαϊκή
- Citibank: H Ελλάδα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016
- Σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης στην Alpha Bank
- Ολάντ: Ασυγχώρητος ο Καϊζάκ
- «Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη»
- Υποθηκεύουν την περιουσία τους Μητροπόλεις της Κύπρου
- Πώς συνδέονται οι υποκλοπές με το «σχέδιο δολοφονίας» Καραμανλή!
- Αντισυνταγματική η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
- Ο Μπερσάνι… απορρίπτει εκ νέου τον Μπερλουσκόνι
- Βαριές κατηγορίες για τον Καϊζάκ
- Τελευταία Νέα Ysterografa
- Αντισυνταγματική η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
- Ολάντ: Ασυγχώρητος ο Καϊζάκ
- Citibank: H Ελλάδα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016
- Ο Μπερσάνι… απορρίπτει εκ νέου τον Μπερλουσκόνι
- Στον εισαγγελέα η έκθεση Alvarez & Marsal για Κύπρου και Λαϊκή
- Σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης στην Alpha Bank
- Πώς συνδέονται οι υποκλοπές με το «σχέδιο δολοφονίας» Καραμανλή!
- Υποθηκεύουν την περιουσία τους Μητροπόλεις της Κύπρου
- «Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη»
- Βαριές κατηγορίες για τον Καϊζάκ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- "Αφήστε μας να δουλέψουμε, ξανά!"
- Στα 8,1 δισ. ευρώ τα «φέσια» του δημοσίου
- Οι BRICS «εγκαταλείπουν το ευρώ και δημιουργούν τράπεζα»
- Ο υπερυπολογιστής Roadrunner έσβησε για πάντα
- Είχαν μέλη της ίδιας συμμορίας στο ίδιο κελί
- Προβλήματα στην ειρηνευτική διαδικασία Τούρκων - Κούρδων
- Η ΔΗΜΑΡ λέει όχι στο τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ
- Μανιτάκης: 190.000 δημόσιοι υπάλληλοι φεύγουν μέχρι το 2015
- Στα 8,8 δισ. ευρώ τα «φέσια» του κράτους προς ιδιώτες τον Φεβρουάριο
- ΚΙΝΟ και... μεθώ: Με 0,50 ευρώ κέρδισε 500.000!