Άσμουσεν: Να τελειώνουμε με Κύπρο ως το τέλος Μαρτίου

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jörg Asmussen, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, πιέζει για την άμεση κατάληξη σε συμφωνία γύρω από το κυπριακό ζήτημα:

«Περιμένω ότι το πρόγραμμα βοήθειας για την Κύπρο θα είναι γεγονός στο τέλος Μαρτίου», είπε ο Asmussen, ξεκαθαρίζοντας ότι θεωρεί αδύνατη την μετάθεση της υπόθεσης για μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές

της Γερμανίας στις 22 Σεπτεμβρίου. Ακόμα προειδοποιεί:

«Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία: Αν η Κύπρος δεν λάβει καμία εξωτερική βοήθεια, δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της».

Ο Jörg Asmussen τονίζει επιπλέον με νόημα και προφανή παραλήπτη όσων λέει τον Wolfgang Schäuble, ότι σε περίπτωση που «πέσει» κάποια χώρα που επηρεάζει το όλο σύστημα «διακινδυνεύουμε την πρόοδο που πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο για την υπέρβαση της κρίσης του ευρώ».

Η Κύπρος αντιμετωπίζει, ως γνωστόν, προβλήματα με το τραπεζικό της σύστημα και αιτήθηκε βοήθειας από τις Βρυξέλλες ύψους 17,5 δισ. ευρώ περίπου. Οι αντιστάσεις στην έγκριση αυτή της βοήθειας είναι μεγάλες, μιας και θεωρείται από πολλούς ότι λειτουργεί ως φορολογικός παράδεισος και χρησιμοποιείται από ρωσικά κεφάλαια για το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος.

Επί τούτου σχολιάζει το μέλος της ΕΚΤ: «Ένα πρόγραμμα βοήθειας δεν αποτελεί μονόδρομο. Η κυβέρνηση της Κύπρου θα πρέπει να εκπληρώσει σκληρές προϋποθέσεις. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και το ότι ο τραπεζικός της τομέας θα πρέπει να γίνει σαφώς μικρότερος».

Εκτός από την Κύπρο το αντικείμενο της συνέντευξης αφορούσε και στη Γαλλία. Ο Jörg Asmussen κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να τηρήσει τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. «Είναι εξόχως σημαντικό να εκπληρώσει φέτος η Γαλλία τις υποσχέσεις της και να ρίξει το έλλειμμα της δημιουργίας νέων χρεών κάτω από το 3%», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί αναπόφευκτη τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί. Εξάλλου, επισήμανε τη σημασία που έχει μια οικονομικά ισχυρή Γαλλία για ολόκληρη την Ευρώπη και εξέφρασε τη χαρά του για τη μεγάλη έμφαση που δίνει η γαλλική κυβέρνηση στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Όμως, αντέκρουσε την άποψή της ότι μέρος των προβλημάτων εκπορεύονται από το υπερβολικά ισχυρό ευρώ και αντέτεινε ότι ο πυρήνας του προβλήματος βρίσκεται στην ίδια τη Γαλλία.

Τέλος, ο Jörg Asmussen αναφέρθηκε στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της διατήρησής της. Παρόλα αυτά, παραδέχθηκε ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η συνεργασία της με την πολιτική και ότι η ΕΚΤ με την πολιτική της συνέβαλε στην άμβλυνση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα