Αβραμόπουλος: Αγαπητέ μου Πρόεδρε, βάζεις την υπογραφή σου ως ηγέτης

Ο Υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος εκφώνησε ομιλία στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου:

“Κύριε Πρόεδρε,

Φίλες και φίλοι Σύνεδροι,

Η προσυνεδριακή αυτή συνάντησή μας πραγματοποιείται εδώ στο Ναύπλιο, στην ιστορική πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους,

στην πόλη που μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνικής ιστορίας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, έθετε τα θεμέλια της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας. Από εδώ, η Παράταξή μας καταθέτει συγκροτημένα τη δική της πρόταση για τη νέα Ελλάδα.

Η συνάντησή μας συμπίπτει με την κορύφωση μιας ακόμα πολιτικής κρίσης, που δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού μας συστήματος και η οποία επιτάσσει αίσθημα και στάση εθνικής ευθύνης για να ξεπερασθεί, αλλά και απαλλαγή από προσωπικές ή κομματικές λογικές και σκοπιμότητες.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτήν την ώρα, να αναλωνόμαστε σε άσκοπες κομματικές διενέξεις.

Αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της συνεργασίας, της συνεννόησης και της ενότητάς μας, ώστε να συνεχισθεί η, με θυσίες και δυσκολίες, σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση, που με σύνεση και προσδοκία, μας έδωσε ως εντολή και μας ανέθεσε ως αποστολή, πριν από ένα χρόνο, ο ελληνικός λαός.

Και αυτήν την αποστολή την ανέλαβε με υψηλό αίσθημα ευθύνης ο Αντώνης Σαμαράς και μέσα σε ένα χρόνο, η Ελλάδα άλλαξε. Άλλαξε στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης. Και η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού είναι ακόμα πιο ισχυρή στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής μας.

Οι καιροί απαιτούν εθνική συνεννόηση, εθνική ευθύνη και συναίνεση.

Λάθη, εκτροπές και παλινδρομήσεις, πέραν από το κακό που προκαλούν, θα κριθούν αυστηρά, τόσον από τους πολίτες όσον και κυρίως από την ιστορία.

Δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα να μας γυρίσει προς τα πίσω.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διασαλευθεί, αυτές τις κρίσιμες ώρες, η κοινωνική συνοχή και να αφήσουμε να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.

Κάθε σκέψη, λόγος και πράξη μας, καλείται να δείχνει μονάχα μπροστά.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα ακριβώς βλέποντας μπροστά αλλά και έχοντας αντλήσει μαθήματα από τη λειτουργία του πολιτικού και θεσμικού μας συστήματος τις τέσσερις αυτές δεκαετίες της αποκαλούμενης μεταπολίτευσης, καταθέτουμε την συνολική μας πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα θέσει τα θεμέλια της νέας μεταπολίτευσης.

Η οικονομική κρίση με τις κοινωνικές και θεσμικές προεκτάσεις της, μας θέτει προ των ευθυνών μας.

Μας άνοιξε τα μάτια για να κοιταχθούμε ως κοινωνία, ως σύστημα και ως έθνος στον καθρέφτη.

Μας έδειξε το δρόμο της ειλικρίνειας, της αλήθειας και της τόλμης.

Η κρίση λοιπόν λειτουργεί και ως μοχλός για μεγάλες αλλαγές και η Συνταγματική Αναθεώρηση θα είναι η ατμομηχανή για να περάσουμε το κατώφλι μιας νέας ιστορικής περιόδου.

Αυτής που θα χαρακτηρίζεται από το κράτος δικαίου, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εθνική αξιοπρέπεια, τους ισχυρούς θεσμούς, την ανάπτυξη, το νέο ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, την οικονομία της δημοκρατίας, την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, προϋπόθεση είναι μια νέα εθνική συμφωνία, που ως βάση της έχει την εθνική συνεννόηση.

Αυτόν τον δρόμο δείχνει και αυτήν την πρόσκληση απευθύνει η Παράταξή μας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κυρίως, προς ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Γιατί αυτήν την καινούργια Ελλάδα, που όλοι θέλουμε, μπορούμε να την χτίσουμε όλοι μαζί.

Αυτή την νέα εθνική αρχιτεκτονική, του σύγχρονου ελληνικού οικοδομήματος στην καρδιά και στον πυρήνα της Ευρώπης, με το μέλλον της οποίας, παρά τις δυσκολίες της εποχής, είμαστε θεσμικά, πολιτισμικά και συνειδητά δεμένοι.

Γιατί δεν μπορούμε να φαντασθούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα και την Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη.

Φίλες και φίλοι,

Πριν από δύο χρόνια, με τις κατευθύνσεις και την εμπιστοσύνη του Αντώνη Σαμαρά, η Επιτροπή για την Συνταγματική Αναθεώρηση της Παράταξής μας, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, κατέθεσε την πρόταση των τριάντα ένα σημείων, την παρουσίαση των οποίων έκανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Με την κίνηση αυτή, άνοιξε το μεγάλο αυτό θέμα αλλά και σηματοδοτήθηκε, για μια ακόμα φορά, αυτό που ιστορικά η Παράταξή μας έχει και συνεχίζει να προσφέρει στην πατρίδα μας.

Προτάσεις ιστορικής ενόρασης και ανώτερης εθνικής ευθύνης.

Και θυμίζει, αυτή μας η κίνηση, την αντίστοιχη του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Τσάτσου, σαράντα χρόνια πριν, όταν με το σύγχρονο και προοδευτικό Σύνταγμα του 1975, έμπαιναν τα θεμέλια της νέας δημοκρατικής σύγχρονης και ευρωπαϊκής Ελλάδας.

Έτσι και σήμερα βλέπουμε μακριά στο μέλλον, προετοιμάζοντας την πατρίδα μας για την εποχή πέρα, μακριά και μετά από την κρίση.

Δεν θα αναφερθώ σε όλες τις πτυχές αυτής της πρότασής μας.

Η ομιλία του Προέδρου που προηγήθηκε έχει δώσει το στίγμα με ακρίβεια για το που θέλουμε να πάνε τα πράγματα.

Θα αρκεσθώ ωστόσο, στο να επισημάνω τα βασικά σημεία της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης που έρχεται.

Μιας μεταρρύθμισης για τον δημόσιο βίο, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Συνταγματικές προβλέψεις για να δώσουμε στους πολίτες:

Ουσιαστική συμμετοχή, αίσθημα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Δικαίου,

πραγματική αξία της ψήφου του πολίτη και τη δέσμευση για την υλοποίηση των προεκλογικών προγραμμάτων,

κατοχύρωση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Συνοχής,

κατοχύρωση Οικονομικής Ανάπτυξης που να αφορά στο κράτος και τους πολίτες,

την προστασία της Εθνικής Ταυτότητας της χώρας μας,

Επίσης, νέες αρχές για τη λειτουργία του Κράτους, των Οργάνων και των Θεσμών.

Η εμπειρία μας έχει δείξει, ότι το ισχύον πλαίσιο ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων έχει ανατρέψει μέχρι σήμερα σχεδιασμούς πολιτών, καθυστερώντας την οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικότερα για τις άμεσες επενδύσεις και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Για να επιτευχθεί αυτό, επιβάλλεται η σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατά το πρότυπο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Μέσα στην ίδια λογική της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου της Πολιτείας, ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέπει, κατ’ ελάχιστο να επανέλθει στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων που προέβλεπε το Σύνταγμα του 1975.

Ώστε να αποτελεί παράγοντα συνοχής του έθνους αλλά και επίλυσης πολιτικών αδιεξόδων για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος. Ο Αρχηγός του Κράτους και το Συνταγματικό Δικαστήριο θα είναι στη νέα Ελλάδα η εγγύηση του πολιτεύματος και η νόμιμη λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα.

Ιδιαίτερη έμφαση επίσης δίνεται στην ποιότητα ζωής και την κοινωνική συνοχή.

Η ποιότητα ζωής και η κοινωνική συνοχή, με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν σήμερα από την οικονομική κρίση, καθώς και από την ανεξέλεγκτη αύξηση της λαθρομετανάστευσης, οδηγούν πλέον την κοινωνία, σε μια πρωτοφανή, για την σύγχρονη εποχή, αντιφατικότητα και σύγκρουση.

Ενώ συνεχίζει -είναι αλήθεια- μειούμενο το λαθρομεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα, δεκάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας, πάλι 60 χρόνια μετά, βρίσκονται στην ανάγκη να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά.

Και βέβαια, πρώτα θύματα οι νέοι. Αλλά και οικογενειάρχες, που μετά βίας καταφέρνουν να συντηρούν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους.

Πρέπει λοιπόν να κατοχυρώσουμε αποτελεσματικά το δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά.

Στη συνταγματική αυτή αναθεώρηση ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικονομία, δημόσια και ιδιωτική, στη δημοσιονομική πολιτική, στις επενδύσεις, στις αποκρατικοποιήσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η οικονομία είναι κεντρικός άξονας για την έξοδο από την σημερινή κατάσταση. Έχουμε, δυστυχώς, την κακή εμπειρία που αποκτήσαμε τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει να αναμορφώσουμε το σύνολο των Συνταγματικών ρυθμίσεων που αφορούν τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, με τα βασικά κριτήρια, που προβλέπει το σημερινό Σύνταγμα, άρθρο 106 και που υπάκουε σε μία εντελώς διαφορετική λογική, μίας άλλης εποχής.

Αναφέρομαι για παράδειγμα, στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, στη δημοσιονομική διαχείριση, στη φορολογία και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ιδιαίτερη ευαισθησία επιδεικνύουμε σε θέματα παιδείας, πολιτισμού, εθνικής ταυτότητας και παράδοσης.

Η συνεχής εμβάθυνση της ενοποίησης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, θέτει ένα σημαντικό ζήτημα διατήρησης της Εθνικής Ταυτότητας, όπως αυτή εκφράζεται δια μέσου της Παιδείας, του Πολιτισμού και της μακραίωνης παράδοσής μας.

Είμαστε και παραμένουμε Ευρωπαίοι. Γι’ αυτό και το νέο Σύνταγμα πρέπει να ενισχύσει τους θεσμούς δημοκρατικής συμμετοχής της χώρας μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Πρέπει όμως, ταυτόχρονα, να διατηρήσουμε ζωντανό το ελληνικό πνεύμα και να ενισχύσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, σε όλο τον κόσμο. Ως ίσοι μεταξύ ίσων.

Το νέο Σύνταγμα, πρέπει να καταστήσει την Παιδεία και τον Πολιτισμό, την γνώση και την πνευματική καλλιέργεια, εθνική υπόθεση των Ελλήνων, οριοθετώντας την προστασία τους και την προβολή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φίλες και φίλοι Σύνεδροι,

Η πρότασή μας για το Σύνταγμα είναι πλήρης και ανταποκρίνεται στα δεδομένα για τις ανάγκες της εποχής.

Είναι αλήθεια ότι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα. Πιο βαθιές τομές.

Όπως θεωρώ -και αυτό είναι μια προσωπική άποψη, που υπόκειται στην κρίση και την αξιολόγηση της Παράταξής μας- ότι μια έμπρακτη απόδειξη της συναντίληψης, της κοινής βούλησης και της αποφασιστικότητας συνολικά όλων των πολιτικών δυνάμεων, που μόνον μέσα από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων μπορεί να πραγματοποιηθεί, είναι να χαρακτηρισθεί η επόμενη Βουλή ως Συντακτική, έτσι ώστε να καταστήσουμε τον Συνταγματικό μας Χάρτη πιο ριζοσπαστικό, με αλλαγές που θα καθιστούσαν τη Δημοκρατία μας ακόμα πιο σύγχρονη και λειτουργική, προβλέποντας ακόμα και άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και την ενίσχυση του θεσμικού συνταγματικού του ρόλου.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε γύρω από τις θεμελιώδεις αρχές και τις θεσμικές διαδικασίες αυτής της συνταγματικής τομής, που θα οδηγούσε σε μία Συντακτική Συνέλευση.

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι μεγάλες αλλαγές. Όταν συντελούνται, δείχνουν ωριμότητα και τόλμη και ανταποκρίνονται σε βαθύτερες επιθυμίες του λαού για αλλαγές ή ακόμα και ανατροπές.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι.

Οι εργασίες αυτού του Προσυνεδρίου έρχονται, όπως όλοι γνωρίζετε, σε μία στιγμή που έχει και αυτή τη δική της ιστορική σημασία.

Είναι μία στιγμή, που οι επόμενες γενιές θα την κοιτούν, όπως εμείς τις μεγάλες ώρες της Ιστορίας μας. Και που θα μας κρίνουν για τη στάση μας σε αυτή.

Σήμερα αναμετρόμαστε όλοι με τη μεγάλη μας ευθύνη προς τον τόπο και το μέλλον του.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο να σκεφτούμε και να πράξουμε, με ευθύνη εθνική και με ανοικτό ορίζοντα σκέψης, που θα μας επιτρέψει να σπάσουμε τα δεσμά και να απαλλαγούμε από τα βαρίδια του παρελθόντος.

Κι αυτό σημαίνει να αποδειχθούμε έτοιμοι και ικανοί για μεγάλες τομές, αλλά και μεγάλες συνθέσεις.

Δεν υπάρχει λοιπόν πιο κατάλληλη στιγμή για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας τη ζωτική σημασία που έχει για την Ελλάδα το μεγάλο ζήτημα του νέου Συντάγματος. Του πιο κρίσιμου εργαλείου για τη συνολική πορεία της χώρας.

Έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους.

Ο πρώτος, είναι να λειτουργήσουμε συμβατικά και με τους παλιούς τρόπους.

Να βαδίσουμε την πεπατημένη ισορροπιών και συγκρούσεων ανώφελων και επιβλαβών, που κρατάνε πίσω την Ελλάδα.

Να μείνουμε προσκολλημένοι σε συμπεριφορές ανάξιες των περιστάσεων.

Να οχυρωθούμε πίσω από το ξεπερασμένο πια από καιρό πλαίσιο της μεταπολίτευσης και να μείνουμε μέσα σε αυτό, με τα χέρια μας δεμένα από εργαλεία που είχαν το ρόλο τους στο παρελθόν, αλλά που δεν λειτουργούν πια και που αντί να μας ωθούν προς τα μπρος, μας κρατάνε πίσω.

Υπάρχει όμως και ο άλλος, ο δεύτερος δρόμος. Και αυτός είναι να κάνουμε πράξη αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούμε: να ξεπεράσουμε το χθες, να κάνουμε την τομή.

Να προχωρήσουμε μπροστά, να ανοίξουμε το δρόμο που θα απελευθερώσει εθνικές δυνάμεις και θα συμβάλει καθοριστικά, όχι μόνον στην υπέρβαση της κρίσης, αλλά και στην οικοδόμηση μιας νέας ισχυρής Ελλάδας.

Να προχωρήσουμε σε ένα πραγματικά νέο Σύνταγμα, ικανό να οδηγήσει τον τόπο σε μία νέα εποχή, όπως έπραξαν κι άλλοι πριν από εμάς σε μεγάλες στιγμές του Έθνους.

Κύριε Πρόεδρε,

Φίλες και φίλοι Σύνεδροι,

Όσο και εάν βιώνουμε δύσκολες στιγμές και εάν νοιώθουμε βαριά την ατμόσφαιρα στην οικονομία και την κοινωνία μας, ως έθνος κρατάμε ακόμα ζωντανή τη δύναμη του ονείρου για ένα καλύτερο αύριο.

Η Ιστορία μας είναι δάσκαλος για το πώς και πάλι μπορούμε να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά.

Για το πώς μπορούμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας να ανοίξουμε και πάλι τον ορίζοντα της αισιοδοξίας και της προοπτικής.

Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, τους ανθρώπους.

Έχουμε τις ιδέες και πάνω απ’ όλα, αυτό που είπε πρωτύτερα ο Αντώνης Σαμαράς, την πολιτική τόλμη να τις κάνουμε πραγματικότητα.

Βασική προϋπόθεση η εθνική συνεννόηση.

Η πατρίδα μας, μας χρειάζεται όλους και δεν έχουμε αυτούς τους καιρούς την πολυτέλεια της διαίρεσης, του διχασμού, της επιζήμιας κοινωνικής αντιπαράθεσης.

Αυτό που μας ενώνει είναι το κοινό όραμα για το ποια Ελλάδα θέλουμε. Και οι όροι που την περιγράφουν, αγκαλιάζουν όλους τους Έλληνες.

Αυτήν την ενότητα εκφράζει και η συνταγματική πρότασή μας για τη νέα σύγχρονη, βαθύτερα δημοκρατική, θεσμικά ισχυρότερη, με υπερηφάνεια, αξιοπιστία και κύρος νέα Ελλάδα.

Την Ελλάδα όλων των Ελλήνων.

Την Ελλάδα της Ευρώπης και του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Την Ελλάδα των νέων Ελλήνων, των οποίων την αγωνία, το φόβο και την ανασφάλεια του σήμερα, οφείλουμε να μετατρέψουμε σε σιγουριά, ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον τους.

Η Παράταξή μας έχει ήδη αναλάβει τις ευθύνες της. Και στον δρόμο αυτό της ευθύνης, θα συνεχίσει να έχει ανοιχτή την πόρτα της συνεννόησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Και αυτήν την πρόσκληση σήμερα ανανεώνουμε, με την ελπίδα ότι αυτόν τον δρόμο του κοινού μέλλοντός μας, θα τον πορευθούμε αλληλέγγυοι, αποφασισμένοι και ενωμένοι όλοι μαζί.

Αγαπητέ μου Πρόεδρε,

Παρακολουθώντας το φιλμ το οποίο προηγήθηκε, θα ήθελα να σου πω, ότι όπως και οι μεγάλοι ηγέτες της εποχής εκείνης, έτσι και τώρα, στη σημαντική αυτή στιγμή της Ιστορίας μας, βάζεις την υπογραφή σου ως ηγέτης και εμείς ως παράταξη την δική μας παρουσία ώστε να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους.

Σας ευχαριστώ”.

Keywords
αβραμοπουλος, ηγετης, υπογραφη, ιωάννης καποδίστριας, νεα δημοκρατια, νέα, ελλαδα, σαμαρας, συνταγμα, συμμετοχή, βουλη, σημαίνει, φιλμ, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, εθνος, σταση εργασιας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, φορολογια 2013, αξιολογηση, κοινωνια, οικονομικη κριση, επιθυμιες, γνωση, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, εργαλεια, θεμα, ναυπλιο, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, ωρα, αγωνια, αυξηση, αρθρο, αισιοδοξια, αξιοπρεπεια, αξονας, αρχιτεκτονικη, ατμομηχανη, ατμοσφαιρα, δασκαλος, δυναμη, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δειχνει, δωσει, δρομος, εγγυηση, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, επενδυσεις, εποχη, ερχεται, ερχονται, ευθυνη, ευρωπη, ζωης, ιδεες, ιδια, υποθεση, θυμιζει, φιλμ, ομιλια, ιωάννης καποδίστριας, καποδιστριας, κυμα, κειμενο, κινηση, λειτουργια, μακρια, ματια, οραμα, ωριμοτητα, παιδια, παρουσιαση, περιβαλλον, ποιοτητα, πορτα, ρολο, συμμετοχή, στιγμα, συγχρονο, ταυτοτητα, τιμη, τολμη, τομη, υλοποιηση, φορολογια, φορα, ιωαννης, ωρες, δημητρης, δικαιωμα, εμφαση, φιλοι, ηγετες, καρδια, κωνσταντινου, μπροστα, σημαίνει, τριαντα, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα