Μπέπε Γκρίλο: Η Ιταλία είναι de facto ήδη εκτός ευρώ!

Φόβο σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι πιθανόν να προκαλέσει η συνέντευξη του «Πέντε Αστέρων», πραγματικού νικητή των ιταλικών εκλογών Beppe Grillo στην γερμανική εφημερίδα Handelblatt, η οποία φιλοξενείται στο σημερινό της φύλο. Σε αυτή αναφέρει ότι η Ιταλία είναι de facto ήδη εκτός ευρώ, ενώ απειλεί και με την διενέργεια διαδικτυακού δημοψηφίσματος ώστε να αποφασισθεί η παραμονή ή όχι της χώρας του στην ευρωζώνη!

Ο Beppe Grillo δηλώνει στην εφημερίδα ότι

δεν πιστεύει στην παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη:

«De facto η Ιταλία είναι ήδη εκτός ευρώ», λέει στην συνέντευξή του και ισχυρίζεται ότι και τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης θα κρατήσουν την Ιταλία στην ευρωζώνη μόνο για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, ώστε «να αποσυρθούν οι επενδύσεις των τραπεζών τους από τα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Μετά θα μας αφήσουν να πέσουμε σαν μια καυτή πατάτα».

Ο Grillo δεν διστάζει για τους λόγους αυτούς να κλείσει το μάτι σε έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Δηλώνει όμως ότι δεν προτίθεται να αποφασίσει μόνος του κάτι τέτοιο, αλλά θα κάνει online-δημοψήφισμα για το ευρώ, όπως ακριβώς και για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Όλα αυτά, όπως λέει, είναι θέματα για τα οποία παραγνωρίσθηκε το Σύνταγμα της Ιταλίας.

Στη συνέντευξή του ο Beppe Grillo εξαπολύει σφοδρή επίθεση και στον Mario Monti, τον οποίο χαρακτηρίζει «σύνδικο πτώχευσης στο όνομα των τραπεζών». Αντί να κάνει περικοπές στους πιο ευκατάστατους και στον κρατικό μηχανισμό αύξησε την φορολογία στους πολίτες.

Παρόλα αυτά ο ανερχόμενος αστέρας της ιταλικής πολιτικής δεν αυτοχαρακτηρίζεται αντιευρωπαίος:

«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να φοβάται», ισχυρίζεται και απαιτεί αλλαγή πορείας, καθώς και «περισσότερη δημοκρατία». Δεν παραλείπει να δώσει μάλιστα στο κόμμα του ιστορικές διαστάσεις παρομοιάζοντάς το με την «γαλλική επανάσταση δίχως την γκιλοτίνα». Τονίζει ακόμα ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα «σχέδιο Β» και την καλεί να αναρωτηθεί τι απέγινε, γιατί δεν διαθέτει μια κοινή πολιτική για την πληροφορία, την φορολογία και τη μετανάστευση. Και κυρίως:

«Γιατί μόνο η Γερμανία πλούτισε;».

Πέραν όλων των άλλων «επικίνδυνων», το τελευταίο αυτό ειδικά ερώτημα, ανεξάρτητα από τις «λαϊκίστικες» τυχόν διαστάσεις του, είναι βέβαιο ότι θα προκαλεί τρέμουλο στο Βερολίνο, δεδομένης και της ραγδαίας ανέλιξης του ιδίου αλλά και του κόμματός του…

Keywords
Τυχαία Θέματα