Χαλάρωση της λιτότητας; Αλλού, όχι στην Ελλάδα…

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιρλανδία δεν προβλέπεται να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας που προβλέπονται από τα προγράμματα εξυγίανσης (μνημόνια) που έχουν υπογράψει, τουλάχιστον μέχρι την πάροδο του χρόνου ολοκλήρωσής τους. Αντίθετα διορία δόθηκε σε 7 χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Σλοβενία, Ολλανδία, Βέλγιο

και Πολωνία) ενώ στην Γερμανία προβλέπεται αύξηση μισθών με σκοπό την …εργασιακή ευελιξία(!).

Με άλλα λόγια η εντολή είναι ξεκάθαρη. Ας ολοκληρωθούν τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί για τις χώρες «πειραματόζωα» και αν τυχόν προκύψουν ευοίωνα αποτελέσματα (;) τότε τα εφαρμόζουμε, κατά περίσταση, και στις άλλες χώρες. Άλλωστε οι πολίτες των 3 προαναφερθέντων χωρών δείχνουν αξιομνημόνευτη αντοχή στα επαχθή ληφθέντα μέτρα. Αξίζει να εξακριβωθεί μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει αυτή η ανοχή για να μπορέσουν να χαρτογραφηθούν και τα, όποια, όρια(αν υπάρχουν)! Οι Έλληνες καλούνται να συνεχίσουν να τραβούν το κουπί τους, οδηγώντας τη βάρκα σε θολά νερά.

Ο Υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την παράταση που δόθηκε στις 7 χώρες, αναφέρθηκε στη διετία 2015-16 που φέρεται να έχει δοθεί ήδη στη χώρα μας σαν επιπλέον χρόνος προσαρμογής των δημοσιοοικονομικών μας μετά το τέλος ισχύος των δανειακών συμβάσεων (η χρηματοδότηση μέσω μνημονίων και η παράλληλη εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων λήγει το 2014). Ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα επιπλέον χρόνο. Δεν ξέρω με ποια δεδομένα καταλήγει σε αυτές τις προβλέψεις ή ποια «μοντέλα» χρησιμοποιεί για να μεταφράσει τα γεγονότα, ξέρω όμως πως παγκόσμιοι οργανισμοί (ΟΟΣΑ) και το δεξί του χέρι (ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας) παρουσιάζονται μάλλον απαισιόδοξοι και για το 2014 σε ότι έχει να κάνει με την ανάπτυξη.

Σε ένα στοίχημα επιβεβαίωσης λογαριασμών και πράξεων μεταξύ αριθμών, παίζεται η βιωσιμότητα και το μέλλον κάθε Έλληνα πολίτη. Σε ασκήσεις θεωρίας και εφαρμογές οικονομικών μοντέλων, στην πλάτη των Ελλήνων φορολογουμένων, η Ευρώπη φιλοδοξεί να καταλήξει στην άριστη, την ιδανική, λύση.

Γιατί από όλα τα μέλη της Ένωσης, επιλέχτηκε η Ελλάδα να διαδραματίσει αυτό το ρόλο; Σε μια, υποτιθέμενη, κοινότητα ισότιμων μελών και αμοιβαίου σεβασμού του εθνικού χαρακτήρα και των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού, επιλέχθηκε ένα από τα οικονομικά πιο ανίσχυρα μέλη. Η ίδια αναποτελεσματική μέθοδος που ακολουθήθηκε και στην κυκλοφορία του ενιαίου νομίσματος, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί η οικονομία της Γερμανίας π.χ. με της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Τα εξόφθαλμα κερδοσκοπικά συμφέροντα συνεχίζονται. Απορία μου είναι να δω μέχρι που φτάνουν τα όριά μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα