Χατζημαρκάκης: Να συγκληθεί εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με επείγον αίτημα που απέστειλε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ, ο ευρωβουλευτής της Κύπρου, Γιώργος Χατζημαρκακης, ζητά την έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι πολύ σημαντικές αποφάσεις, όπως η μερική απαλλοτρίωση καταθέσεων των πολιτών της Ε.Ε. αποφασίζονται χωρίς τη συμμετοχή

του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής.

Παράλληλα, με επιστολή του στον Αρχικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ, επισημαίνει πως πολιτικές, όπως αυτές που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, καταστρέφουν την εμπιστοσύνη προς την Ε.Ε. και καταπατούν τις αρχές που πρεσβεύει η ομάδα των Φιλελευθέρων στην Ευρώπη.

«Η απόφαση, να συμπεριληφθούν για πρώτη φορά οι κυπριακές αποταμιεύσεις σε ένα “σχέδιο διάσωσης” τσεκουρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών, των αποταμιευτών, αλλά και των κρατών-μελών απέναντι στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για το αν τα χρήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί μπορεί να παραμείνουν ασφαλή.

Αυτό που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής δημιουργεί μια ψυχρή απαλλοτρίωση. Τέτοιου είδους πολιτικές είναι γνωστές μόνο μέσα από τα βιβλία της ιστορίας», σημειώνει.

Στην συνέχεια, προσθέτει: «Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Κύπρου, καταστρέφεται τραβώντας απλά μια κόκκινη γραμμή. H προώθηση της ανταγωνιστικότητας – την οποία έχει αναλάβει η ΕΕ- έχει όμως τελείως διαφορετικό περιεχόμενο. Δεν κάνουμε όμως μόνο λόγο για “απλές” μικρό-αποταμιεύσεις στην Κύπρο. Ολόκληρη η αξιοπιστία της ΕΕ βρίσκεται τώρα σε δοκιμασία. Συγκεκριμένα, πολλοί μικρό-αποταμιευτές στη ζώνη του ευρώ νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια. Ταυτόχρονα, οι αποταμιευτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική αυτή αποτελεί ένα “δοκιμαστικό μπαλόνι”. Δοκιμάζεται δηλαδή σε ένα μικρό κράτος – μέλος ένα σενάριο, με σκοπό να μπορέσουν οι στρατηγικοί αναλυτές να υπολογίσουν αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο σενάριο και στη διαχείριση μεγαλύτερων κρίσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα