Χωρίς αντίπαλο ο Ρέντσι στην ιταλική Κεντροαριστερά

Twitter @EmOikonomidis

Το πολιτικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Από τη Φλωρεντία, την πόλη της Αναγέννησης, μπορεί να ξεκινήσει μια επικαιροποιημένη αναγεννησιακή πορεία για την Ιταλία του σήμερα. Και κατ’ επέκταση για την Ευρώπη που επίσης βολοδέρνει, στο περιθώριο μιας κρίσης η οποία παραμέρισε την αναγκαιότητα διαρκούς, κοινής στόχευσης για ένα επίσης κοινό μέλλον.

Ο Ματέο Ρέντσι, δήμαρχος της Φλωρεντίας και “αστέρι” της ιταλικής Κεντροαριστεράς, που ηττήθηκε οριακά πριν από δυο χρόνια από τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, στη μάχη για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού,

μοιάζει σήμερα να παίζει χωρίς αντίπαλο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να κινείται πέριξ του 63%, με τον Τζιάνι Κούπερλο που έρχεται δεύτερος να βρίσκεται στο 17%. Δηλαδή, η μάχη για την ηγεσία της ιταλικής Κεντροαριστεράς έχει ήδη κριθεί.

Το βασικό πολιτικό ερώτημα λοιπόν είναι αν ο Ματέο Ρέντσι θα καταφέρει να πείσει την ιταλική κοινωνία να τον εμπιστευτεί, και να του δώσει μια ευρεία εκλογική νίκη, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει απερίσπαστος το πρόγραμμά του, και να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς με την Κεντροδεξιά. Ή ακόμη και την… υπόλοιπη Κεντροαριστερά.

Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, και στο ερώτημα για το ποιόν πολιτικό εμπιστεύονται οι Ιταλοί περισσότερο, ο Ματέο Ρέντσι βρίσκεται ψηλά, εισπράττοντας το διόλου ευκαταφρόνητο 46%. Ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο για παράδειγμα, που πιθανότατα θα ηγηθεί της Κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, βρίσκεται στο 36%.

Το πρόβλημα του Ματέο Ρέντσι ακούει στο όνομα Ενρίκο Λέττα. Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ιταλίας, και αναπληρωτής Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, απολαμβάνει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά δημοφιλίας. Κυρίως όμως, υπάρχει ένα 50% που τον εμπιστεύεται. 4% δηλαδή παραπάνω από το ποσοστό εμπιστοσύνης προς τον Ματέο Ρέντσι.

Θεωρητικά, ο Λέττα δεν θα τολμήσει να επιχειρήσει να γίνει… Μπερσάνι, και να σταματήσει για δεύτερη φορά την πορεία του Ματέο Ρέντσι προς την πρωθυπουργία. Θεωρητικά…

Keywords
Τυχαία Θέματα