Δρούτσας: Η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλο «κούρεμα»

Το θέμα «κούρεμα του χρέους» θα πρέπει να τεθεί ανοιχτά και με σοβαρότητα και κατά τον προεκλογικό αγώνα της Γερμανίας. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σε βάθος χρόνου μεγάλες δυσκολίες για να βγει από την κρίση. Αυτό υποστήριξε ο νυν Ευρωβουλευτής και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία.

Ερωτώμενος αρχικά

για την αναγκαιότητα μιας νέας διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, ο Δημήτρης Δρούτσας μίλησε για την σημασία του να μιλάει κανείς ξεκάθαρα. Αυτό προϋποθέτει την ομολογία, έστω και αν δεν ακούγεται όμορφα, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους της, που αυτή τη φορά θα επιβαρύνει τους κρατικούς πιστωτές της. Αναγνωρίζει ότι αυτό δεν ακούγεται καλά στα αυτιά των Γερμανών εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αλλά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να κρύβεται κανείς πίσω από το δάχτυλό του υπεκφεύγοντας.

Σχετικά με την έκταση και τον χρόνο του «κουρέματος», ο πρώην υπουργός εξωτερικών ισχυρίζεται ότι θα έπρεπε να είχε συντελεστεί ήδη ώστε να είχε δοθεί το κατάλληλο μήνυμα αποφασιστικότητας προς τις αγορές. Να βεβαιωθούν δηλ. ότι η Ελλάδα θα λάμβανε όλη την βοήθεια που χρειαζόταν. Δεν θέλει να κάνει εικασίες ως προς το μέγεθός του, οι σχετικές αποφάσεις βαρύνουν τους ειδικούς, αλλά απαιτείται η σοβαρή προσέγγιση του ζητήματος.

Ο κ. Δρούτσας συμπεραίνει ότι η Γερμανία έχει εμμέσως παραδεχθεί το αναπόφευκτο του «κουρέματος» μετά τις γερμανικές εκλογές, όμως το θέμα πριν από αυτές αποτελεί ταμπού.

Με την προσέγγιση αυτή εμφανίζεται αντίθετος, καθώς πιστεύει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο Γερμανός ψηφοφόρος με μεγαλύτερη ειλικρίνεια, μιας και το ζητούμενο δεν είναι τα «πολιτικά παιχνίδια», αλλά η εξεύρεση μιας ορθής λύσης για την Ελλάδα. Αυτό δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι το ευρώ εν συνόλω, όπως και συνολικά η ευρωζώνη.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής προσθέτει ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει το «κούρεμα» του χρέους της. Η ιδέα είναι να πει ότι, ναι μεν έχουμε συμφωνήσει σε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας με τους εταίρους μας, όμως, εάν το τηρήσουμε, στο τέλος του δρόμου ένα νέο «κούρεμα» του χρέους βρίσκεται προ των θυρών.

Επιπλέον, εκφράζει την πεποίθησή του ότι χωρίς αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ελλάδα να βγει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από τη μιζέρια της.

Η κριτική του κ. Δρούτσα δεν εξαντλείται προς τους εταίρους και τις λύσεις που προέκριναν για την Ελλάδα, αλλά κατευθύνεται και προς το εσωτερικό της χώρας. Θεωρεί ότι στο μέτωπο των δομικών μεταρρυθμίσεων δεν έχουν συντελεστεί μεγάλες πρόοδοι, τουλάχιστον όχι τόσες όσες θα ήλπιζε. Είναι αναγκαία μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση του Δημοσίου και σε καμία περίπτωση δεν αρκεί π.χ. το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αντιθέτως, απαιτείται ένας πιο μακρύς σχεδιασμός και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εταίρους μας ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για την αποτελεσματική εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου ανοικοδόμησης.

Αναλύοντας τις αιτίες που, κατά τη γνώμη του, μας οδήγησαν ως εδώ, ο κ. Δρούτσας παραπέμπει στο πολιτικό σύστημα πελατειοκρατίας που χαρακτήριζε την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και στην πολύ ισχυρή εξάρτηση των ΜΜΕ. Ο ρόλος που παίζουν τα τελευταία στην Ελλάδα είναι πολύ «ισχυρός» και τους καταλογίζει συνυπευθυνότητα για όσα ζούμε. Ενόσω δεν αλλάζει το πολιτικό αυτό σύστημα, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διεξαχθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι αντιστάσεις είναι υπερβολικά μεγάλες από την πλευρά της πολιτικής, των ΜΜΕ και όλων, όσοι επωφελούνται αυτού του συστήματος και των προνομίων του.

Τέλος, ο πρώην υπουργός εξωτερικών καλεί όσους έχουν την τύχη της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τα δύο κόμματα, που φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για όσα συνέβησαν και κυβερνούν αυτή την στιγμή, έχουν την ευκαιρία να επανορθώσουν για τα λάθη του παρελθόντος. Αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος που θα πρέπει, σύμφωνα με την άποψή του, να διανύσει η χώρα μας.

Ακολουθήστε με στο twitter: https://twitter.com/1951976

Keywords
Τυχαία Θέματα