Έχουμε δικαίωμα στην πόλη μας

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η Αθήνα και οι πολίτες της βίωσαν πιο βίαια από κάθε σημείο της Ελλάδας, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Η μεγάλη συγκέντρωση μισθωτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που υπέστησαν σημαντικές μειώσεις αποδοχών, οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών, που με την σειρά της επέφερε κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με συνακόλουθο αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το

γεγονός ότι η Αθήνα, και ιδιαιτέρως το Κέντρο της, είναι ο κύριος αποδέκτης της παράτυπης μετανάστευσης, οδήγησαν σε όξυνση των προβλημάτων. Μαζί, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, η τραγική παρουσία των τοξικοεξαρτημένων παιδιών, η αύξηση της εγκληματικότητας και παραβατικότητας, δημιούργησαν μια ασφυκτική πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά η Αθήνα και ο Δήμος Αθηναίων στάθηκαν όρθιοι. Παρά το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας, επικαλύπτονται σε πολλά με τις εξουσίες του κεντρικού κράτους, υπήρξε σημαντικό έργο. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι πολλοί σημαντικοί δρόμοι της πρωτεύουσας δεν ανήκουν στον Δήμο, αλλά σε Υπουργεία. Ακόμα και η οδός Αθηνάς, όπου βρίσκεται το Δημαρχείο, δεν ανήκει στον Δήμο! Οι στρεβλώσεις αυτές δυσκολεύουν το έργο του Δήμου Αθηναίων και πρέπει να διορθωθούν αμέσως…

Παρά τη μείωση της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης του κράτους προς τον Δήμο Αθηναίων κατά 60 % τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, η σημερινή δημοτική Αρχή κατόρθωσε να εξορθολογίσει τα οικονομικά του Δήμου και να παρουσιάσει πλεόνασμα. Την ίδια στιγμή, ενισχύθηκαν οι κοινωνικές δομές του Δήμου, στηρίζοντας τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Το 2012 ιδρύθηκε ο Κόμβος Αλληλοβοηθείας Πολιτών, ο οποίος παρέχει είδη πρώτης ανάγκης σε 14.000 συμπολίτες μας. Αξιοποιήθηκαν ευρωπαϊκοί πόροι 120 εκατομμυρίων ευρώ για εκτέλεση έργων βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, κυρίως των νέων. Εφαρμόστηκαν, αφενός μεν, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση για καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και, αφετέρου, διαδικασίες διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα.

Τώρα, η Αθήνα πρέπει να πρωτοστατήσει στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Χρειάζεται σοβαρό σχέδιο, με υπευθυνότητα και συμμετοχή των πολιτών.

Η Αθήνα και οι πολίτες της, έχουν ανάγκη από ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον με παρεμβάσεις αιχμής, αλλά και βελτίωσης του μικροκλίματος του Κέντρου και των γειτονιών. Χρειάζεται η Αθήνα να αναδείξει την ιστορικότητα της –να γίνει πιο φιλόξενη στους πολίτες και τους επισκέπτες- αναδεικνύοντας τα μνημεία, τα ιστορικά κτίρια της και τα σημεία ενδιαφέροντός της. Το Κέντρο και οι γειτονιές να ξαναποκτήσουν τη χαμένη ζωντάνιά τους. Οι κάτοικοί της να αισθάνονται ασφαλείς. Μια πόλη με περισσότερα οικολογικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φιλική στον πεζό και τους ποδηλάτες. Χρειάζεται ενίσχυση των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης και των δομών κοινωνικής στήριξης. Χρειάζεται υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ο ρόλος του Δήμου στην πόλη είναι σημαντικός και ο Δήμαρχος, Γ. Καμίνης, έχει βάλει γερά θεμέλια. Η ανανέωση της εντολής των πολιτών, αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση του σημαντικού έργου που έχει εκτελεστεί.

Η Αθήνα χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, ενεργούς πολίτες. Γιατί όλοι έχουμε «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα