Εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας

Οι βασικοί άξονες για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, μετά τη λήξη του Μνημονίου, το επόμενο καλοκαίρι, απασχόλησαν την ημερίδα της ΔΗΜΑΡ για την οικονομική κρίση που πραγματοποιήθηκε στη Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, την οποία παρακολούθησαν ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης,

ο επικεφαλής της Συμφωνίας για μια Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος, ο πρώην υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης, ο Χάρης Καστανίδης, το στέλεχος της Αριστεράς, Αιμίλιος Ζαχαρέας, βουλευτές, στελέχη και φίλοι της ΔΗΜΑΡ, οι ομιλητές άσκησαν έντονη κριτική στις πολιτικές αυστηρής λιτότητας που επιβάλλει το Μνημόνιο και στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, επεσήμαναν τις ευθύνες των ευρωπαίων εταίρων για την αντιμετώπιση της κρίσης ενώ ανέδειξαν τις προτεραιότητες ενόψει της νέας δύσκολης διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους πιστωτές.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, τόνισε ότι «χρειάζεται αλλαγές πολιτικών και σχέδιο γι αυτές κι αυτή είναι η επιτομή της πρότασης της ΔΗΜΑΡ. Είναι αντίθετη με τις ασκούμενες πολιτικές ή τις πολιτικές μονομερούς καταγγελίας» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της πολιτικής διαπραγμάτευσης, ζητώντας από την κυβέρνηση να καταστήσει σαφές στη τρόικα ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και να διεκδικήσει την ουσιαστική μείωση του χρέους. Την κάλεσε να αλλάξει πολιτική ενισχύοντας το δίκτυο κοινωνικής προστασίας και επιτάχυνσης της ανάπτυξης.

Ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει σε μια διμερή διαπραγμάτευση με την Ε.Ε, αποκλείοντας το ΔΝΤ και διατύπωσε πρόταση επτά σημείων για την ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της χώρας.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, ο οποίος μίλησε για την υπεράσπιση της εργασίας με μείωση των φορολογικών βαρών στους χαμηλόμισθους, την παραγωγή νέου πλούτου μέσω διεθνούς βοήθειας και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής καθώς και την καθιέρωση δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών.

Το στέλεχος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Κώστας Αναγνωστόπουλος, ανέφερε ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα θα πρέπει να είναι εξωστρεφές και ανταγωνιστικό με μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη.

Ο Σωτήρης Βαλντέν, στέλεχος της Αριστεράς και εμπειρογνώμονας της Κομισιόν, αναφέρθηκε στα πολιτικά προαπαιτούμενα για έξοδο από την κρίση σημειώνοντας την ανάγκη άρνησης του Μνημονίου, αντίθεση στην δεξιά πολιτική και διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ .

Ομιλητής ήταν ακόμη ο καθηγητής, Γιάννης Τσαμουργέλης που αναφέρθηκε στο ρόλο των τραπεζών και των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Την συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος Ειρήνη Χρυσολωρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα