Έκθεση «βόμβα» του ΔΝΤ: Όχι σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων – Επιπλέον μέτρα για το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-16

Έκθεση «βόμβα» έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, έως το 2016, ενώ αφήνει ανοικτό το περιθώριο για νέες μειώσεις! Επισημαίνεται ότι χρειάζονται μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-16. Συστήνει στην κυβέρνηση να κάνει

μόνιμο το μέτρο της εισφοράς αλληλεγγύης. Για διατήρηση φόρων, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά κάνει λόγο η έκθεση του ΔΝΤ.

Στην έκθεση του ΔΝΤ οι εμπειρογνώμονες αφήνουν αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης στο μέτρο των απολύσεων, αλλά και των αποκρατικοποιήσεων.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2015-16, το ΔΝΤ διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό περίπου 2 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) για το 2015 και εκφράζει παράλληλα αμφιβολίες για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ το ίδιο έτος.

Επίσης, τονίζεται ότι για να μην χρειαστούν νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, θα πρέπει να σημειωθεί «δραματική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου», κάνοντας ειδική αναφορά στις επιδόσεις των φοροεισπρακτικών – φοροελεγκτικών μηχανισμών.

Το ΔΝΤ εκφράζει ανησυχία και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι έχουν ανέλθει στο 40% επί του συνόλου των δανείων.

Στα θετικά σημεία, το Ταμείο εξαίρει την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η οποίες επετεύχθησαν σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών. Σημειώνει πως πρόκειται για μία «εντυπωσιακή προσαρμογή με κάθε διεθνές μέτρο σύγκρισης», και τονίζει ότι «αυτό, πρωτίστως αντανακλά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση».

Παράλληλα χαιρετίζει την επίτευξη «σημαντικού» πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 (0,8% του ΑΕΠ τη στιγμή που ο στόχος ήταν μηδενικό πλεόνασμα), και επαναβεβαιώνει την πρόβλεψή του για ανάπτυξη της τάξης του 0,6% το 2014, μετά από έξι συναπτά χρόνια ύφεσης.

Επίσης στέκεται στην επιτυχημένη επιστροφή της Αθήνας στις αγορές χρέους μετά από τετραετή απουσία.

Το Ταμείο διαπιστώνει κόπωση των ελληνικών Αρχών στη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, ενώ στέκεται στη σημασία της δέσμευσης της ζώνης του ευρώ να στηρίξει την Ελλάδα, παρέχοντας πρόσθετη χρηματοδότηση και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα