Ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην Προέδρου της Κίνας

Η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου της Κίνας Τζιάνγκ Ζεμίν και του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Λι Πενγκ στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ξεκίνησε το 2006 για “γενοκτονία” στο Θιβέτ τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Σε απόφασή του που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα δικαστήριο της Μαδρίτης που θεωρείται αρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση αυτή έκρινε ότι υπάρχουν “τεκμήρια για την συμμετοχή” στα γεγονότα αυτά του Τζιάνγκ Ζεμίν, του

Λι Πενγκ όπως και τριών άλλων πολιτικών αξιωματούχων της εποχής αυτής.

Αυτό συμβαίνει λόγω “της πολιτικής και στρατιωτικής ευθύνης του καθενός από αυτούς κατά την μακρά περίοδο που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας”. Βάσει αυτών των στοιχείων, το δικαστήριο αυτό της Μαδρίτης “κρίνει απαραίτητο να επιτρέψει την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τους”.

Το δικαστήριο αυτό της Μαδρίτης θεωρείται αρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση αυτή καθώς ένας από τους ενάγοντες, ο εξόριστος Θιβετανός Τίμπτεν Ουανγκτσέν, έχει την ισπανική υπηκοότητα όπως επίσης και επειδή η κινεζική δικαιοσύνη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες αυτές.

Η αγωγή κατατέθηκε κυρίως από την Επιτροπή Υποστήριξης του Θιβέτ (CAT) και το ίδρυμα “Οίκος του Θιβέτ” κατά των πέντε αυτών προσώπων για “γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασανιστήρια και τρομοκρατία κατά του λαού του Θιβέτ” τις δεκαετίες ’80 και του ’90.

Τα άλλα τρία πρόσωπα που κατηγορούνται στην υπόθεση αυτή είναι ο πρώην επικεφαλής της ασφάλειας Τσιάο Σι, ο πρώην γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος για την περιοχή του Θιβέτ Τσεν Κουιγιάν και ο υπουργός Οικογενειακού Προγραμματισμού την δεκαετία του ’80 Πενγκ Πελιούν.

Στις 11 Οκτωβρίου το ίδιο δικαστήριο διεύρυνε την έρευνά του στην υπόθεση αυτή ώστε να περιλαμβάνει και τον πρώην πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο, ο οποίος δεν καλύπτεται πλέον από την προεδρική του ασυλία.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Τζιντάο “ήταν αρμόδιος και είχε επαρκή εξουσία για να πραγματοποιήσει μια σειρά από ενέργειες και εκστρατείες που είχαν στόχο την καταδίωξη του θιβετανικού λαού” καθώς ο Τζιντάο ήταν “γραμματέας του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην περιοχή του Θιβέτ, κατά την διάρκεια των διαφόρων εκστρατειών καταστολής στο Θιβέτ που έγιναν την περίοδο 1988-1992″.

Keywords
Τυχαία Θέματα