Επίκαιρα και… ανεπίκαιρα

Νέες, μειωμένες, τιμές στα φάρμακα «σερβίρει» σήμερα με το νομοσχέδιο στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας. Ποιός «παράλογος» θα μπορούσε να αντισταθεί σε αυτή την πρόταση, για φθηνότερα φάρμακα στο λαό; Τι αλήθεια υπάρχει για να δημιουργείται τέτοια αντίδραση από γιατρούς, Έλληνες φαρμακοβιομήχανους και αξιωματική αντιπολίτευση;

Γνωστή φαρμακευτική εταιρεία του εξωτερικού με κύρια συμφέροντα σε χώρα εκτός Ευρώπης (!), αλλά και βασικούς μετόχους

σε μεγάλη ευρωπαϊκή (!), έχει μπεί στο χώρο δυναμικά, από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Με εξειδίκευση στα γενόσημα, που κάποτε παράγονταν και στην Ελλάδα (τώρα κατά πλειοψηφία σε Ινδία και Μπαγκλαντές…), έχει θέση σαν στρατηγικό στόχο την «καθιέρωσή» της στο «φιλέτο» που λέγεται «Υγεία» στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, «συστήνεται» η συνταγογράφιση γενόσημων κατά 75%, στο σύνολο των συνταγογραφίσεων. Μπορεί ο γιατρός να υποδεικνύει δραστική ουσία, ωστόσο από το ηλεκτρονικό σύστημα του ζητείται και υπόδειξη εμπορικής ονομασίας. Στην ουσία δηλαδή ο γιατρός που συνεχίζει να συνταγογραφεί μή γενόσημα φάρμακα, στοχοποιείται και είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί. Οπότε και να «τιμωρηθεί». Πολύ απλά ανακαλώντας του το δικαίωμα συνταγογράφισης, αν δεν τηρεί αυτό το 75%. Ακόμα το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί, αλλά πάντα υπάρχει σαν σκέψη και απειλή «τιμωρίας» στην ατζέντα.

Μεγάλες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, πρωτοπόρες και με μεγάλο αριθμό απασχολούμενων, καλούνται να ακολουθήσουν την πολιτική της μείωσης των τιμών των φαρμάκων. Όπως λοιπόν και στον τομέα των αγροτών (που με τις συνεχόμενες επιδοτήσεις κατέστησαν «τεμπέληδες» στα μάτια των εταίρων μας και της ελληνικής κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα να χάσουν την ευκαιρία επέκτασής τους και σε άλλες αγορές – αβάντα που τους έδινε το συγκριτικό πλεονέκτημα των ιδιαίτερων ελληνικών προϊόντων) έτσι και στον τομέα της παραγωγής φαρμάκων, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες οδηγούνται σε συρρίκνωση και ασφικτική πίεση με άμεσο σκοπό τον περιορισμό των δραστηριοτήτων τους. Ή ακόμα χειρότερα την «μετοίκισή» τους εκτός Ελλάδας!

Η Ε.Ε. μπορεί να «ενοχλείται», επίσημα, από τα μονοπώλια, είναι σαφές όμως πως με τη μείωση των φαρμάκων, που οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αδυνατούν να ακολουθήσουν, η προαναφερθείσα φαρμακευτική εταιρεία, σε βάθος μιας 5ετίας (που επίσημα φέρεται να έχει θέσει σαν χρονοδιάγραμμα, μιας και δεν την πειράζει να έχει η ίδια ζημία αυτό το διάστημα), αναμένεται να κυριαρχήσει στο χώρο της φαρμακαγοράς και κάποια στιγμή να ελέγχει και την τιμολόγηση των φαρμάκων. Αν λοιπόν, πρόσκαιρα, ο πολίτης δει τις τιμές των φαρμάκων να μειώνονται είναι, αυτονόητα, επόμενο, μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα, να εκτοξευθούν και πάλι προς όφελος αυτών που θα έχουν «επιβιώσει» στο χώρο.

Ορισμένες φορές το «δόλωμα» μπορεί να είναι καλό και έτσι επιτυγχάνεται και η «καλή ψαριά». Το έχουμε βιώσει άλλωστε στο πετσί μας. Όταν δεχόμασταν, στην πλειοψηφία σαν λαός, απερίσκεπτα, τα «απλόχερα» δάνεια των τραπεζών και τώρα καλούμαστε να τα αποπληρώσουμε διπλά και τριπλά! Για κάντε λοιπόν όλοι λίγο έτσι με το χέρι και τραβήξτε την κουρτίνα για να δείτε τι κρύβεται από πίσω!

Υ.Γ.: Είναι αλήθεια. Ο Έλληνας δεν υπερφορολογείται! Το λένε τα πλέον επίσημα χείλη της ελληνικής οικονομίας στην Ελλάδα. Έχει κανείς διαφορετική άποψη; Δε νομίζω. Έτσι μπράβο!

Keywords
Τυχαία Θέματα