ΕΣΕΕ: Να επανεξεταστεί το θέμα των προστίμων

Εξορθολογισμό στα φορολογικά πρόστιμα, ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Με νέα επιστολή της, προς το υπουργείο Οικονομικών, η ΕΣΕΕ επισημαίνει την ανάγκη αναστολής του νέου τιμοκατάλογου προστίμων, «ώστε να επανεξεταστεί και να επαναπροσδιοριστεί ο καταλογισμός, μαζί με τις οριστικές προτάσεις που τελικά θα ισχύσουν για τη χρήση των αποδείξεων».

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ,

ο νέος τιμοκατάλογος φορολογικών προστίμων δεν διορθώνεται με εκπτώσεις ακόμα και 50%, αφού δεν περιέχει κανένα ίχνος αναλογικότητας, δεν διαχωρίζει τις μικρές από τις μεγάλες παραβάσεις, δεν αναγνωρίζει ανθρώπινα λάθη και τυχόν παραλείψεις, ενώ το πλαφόν των 30.000 ευρώ δεν θα αποτρέψει την παύση πληρωμών και εργασιών πολλών ακόμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να αλλάξει στην πρωτοφανή πολλαπλή τιμωρία είναι ο εξορθολογισμός με χαμηλότερα πρόστιμα, αλλά και με αυστηροποίηση των μέτρων είσπραξής τους, ιδιαίτερα από τους συστηματικά ασυνεπείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εισπράττεται μόνο το 5% των φορολογικών προστίμων που αλόγιστα έχουν επιβληθεί και συνεχίζουν να επιβάλλονται, ενώ αντιστοιχούν στο 44% των 63,9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών εκ των οποίων μόνο τα 1,6 δισ. ευρώ είναι στη διαδικασία διακανονισμού».

Η έκκληση της ΕΣΕΕ για ελαστικοποίηση των ποινών για φορολογικές παραβάσεις των «εντός κρίσης επιχειρήσεων», όπως αναφέρεται στην επιστολή, έχει αποκλειστικό στόχο την επιβίωση και διατήρησή τους στην αγορά, αλλά και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των προστίμων.

Η ΕΣΕΕ έχει επανειλημμένως ζητήσει ως παράδειγμα προς μίμηση, την επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων με ένα συμβολικό φορολογικό κίνητρο και έχει επισημάνει τη θέση της ότι οι ποινές και τα πρόστιμα για φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις πρέπει να επιβάλλονται για συμμόρφωση και όχι για εξόντωση των επιχειρήσεων.

Η συνομοσπονδία επαναλαμβάνει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η απόδειξη αποδεικνύει πραγματική δαπάνη και θα πρέπει να έχει την ανάλογη αξία και όχι επιλεκτική χρήση στην επιβαλλόμενη φορολογία κάθε Έλληνα.

Αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, σημειώνεται ότι το υγιές εμπόριο δεν αρνήθηκε ποτέ τους φορολογικούς ελέγχους για απόκρυψη εισοδημάτων, τη μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ και τη νόθευση φορολογικών στοιχείων, ούτε την παραδειγματική τιμωρία των κατ´ επάγγελμα φοροφυγάδων, αλλά αντιδρά στις υπερβολές αναφορικά με την αδυναμία καταβολής και διακράτησης φόρων για πωλήσεις που δεν έχουν εισπραχθεί ούτε η αξία των εμπορευμάτων, ούτε ο ΦΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα