Γιατί οι Βρετανοί είναι ευρωσκεπτικιστές;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, που καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της σημερινής επίσημης προαναγγελίας δημοψηφίσματος για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον David Cameron, επιχειρεί να δώσει η Katinka Barysch, Οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης στο Λονδίνο. Τις απόψεις της φιλοξενεί το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa.

Η

Μεγάλη Βρετανία αντιτίθεται σε πολλές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, έχει ιδιαίτερες επιθυμίες και επιδιώκει διαρκώς την υπαγωγή της σε εξαιρετικούς κανόνες.

Ένας λόγος που εξηγεί όλα αυτά είναι, για την Barysch, το παρελθόν της χώρας ως παγκόσμιας δύναμης. Η Μεγάλη Βρετανία έχει συνηθίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις και όχι να συμμετέχει στην αναζήτηση συμβιβασμών:

«Τα Λονδίνο σκέφτεται περισσότερο με παγκόσμιο τρόπο, παρά ευρωπαϊκά», παρατηρεί.

Η κρίση στη ζώνη του ευρώ επέτεινε τα αισθήματα ευρωσκεπτικισμού των Βρετανών. Φοβούνται ότι οι «προβληματικές» χώρες του Νότου θα τους πλήξουν ακόμα περισσότερο, την ώρα που και οι ίδιοι βιώνουν μια ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Ένας ακόμα λόγος που ερμηνεύει την στάση των Άγγλων είναι η τεράστια σημασία του Λονδίνου για την βρετανική οικονομία. Νιώθουν δηλ. ότι η πρωτεύουσά τους απειλείται από τις πολυάριθμες ρυθμιστικές παρεμβάσεις των Βρυξελλών, όπως π.χ. από τον έλεγχο των Hedge funds ή την εισαγωγή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, γιατί αυτή είναι, λόγω της ιδιότητάς της ως παγκόσμιου «εμπορικού σταθμού», που θα πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλη πόλη στην Ευρώπη.

Επιπλέον, οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστιές θεωρούν την γραφειοκρατία των Βρυξελλών ως ανασχετικό παράγοντα της ανάπτυξης. Πιστεύουν ότι η χώρα τους μόνη της, χωρίς τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να συνάψει πιο γρήγορα επωφελείς διμερείς εμπορικές συμφωνίες με ετέρους από όλο τον κόσμο, κάτι που δυσχεραίνεται από τις δυσλειτουργικές ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ιδιαίτερα προβληματίζονται ακόμα, με τους κανόνες στον εργασιακό χώρο, οι οποίοι δεν συμβιβάζονται με την βούλησή τους να εργάζονται τόσο πολύ και όσο σκληρά θέλουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία συγκαταλέγεται στις πιο εχθρικές προς κανόνες και κανονισμούς χώρες της Ευρώπης.

Τέλος, η Katinka Barysch επισημαίνει την σαφώς επουσιωδέστερη πάγια απαίτηση της Μεγάλης Βρετανίας για μόνιμη μεταφορά της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες.

Όλα αυτά διαφωτίζουν κάπως το υπόβαθρο της σημερινής ομιλίας του David Cameron, αλλά και του αντιευρωπαϊκού αισθήματος στην Μεγάλη Βρετανία που οδηγεί την χώρα στην ψυχική και πραγματική αποξένωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα