Η ανεργία των νέων είναι εθνικό θέμα

Από τις μέχρι τώρα περιοδείες μου στην Επικράτεια αυτό που μ’ έχει συγκλονίσει πραγματικά είναι το πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Παντού όπου πήγα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από την Ηπειρο μέχρι την Τρίπολη, νέα παιδιά, μορφωμένα, στο άνθος της ηλικίας τους, ψάχνουν για δουλειά και δεν βρίσκουν. Eρχονται σου μιλάνε και βλέπεις την οργή και την απογοήτευση στα μάτια τους. Κάποιοι αρχίζουν

να απελπίζονται. Μερικοί σκέφτονται να μεταναστεύσουν.

Δίκαια είναι θυμωμένοι γιατί δεν ευθύνονται για τη κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Δεν την δημιούργησαν αυτοί. Και είναι άδικο να πληρώνουν τα σπασμένα για τις αμαρτίες άλλων.

Η ανεργία, και μάλιστα αυτή των νέων, είναι το σαράκι που τρώει την κοινωνία. Αμα οι νέοι δεν έχουν δουλειά, η χώρα ούτε μέλλον έχει, ούτε προοπτική, ούτε ελπίδα.

Και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν έχουμε δικαίωμα να στερήσουμε την ελπίδα από τη νέα γενιά.

Με ρωτούσαν με αγωνία, τι θα γίνει, αν υπάρχουν λύσεις, αν υπάρχει σχέδιο για το μέλλον.

Να ξεκαθαρίσω πρώτα-πρώτα ότι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε σ’ αυτά τα παιδιά είναι να τα ξεγελάσουμε με ψεύτικες ελπίδες. Να τους τάξουμε πράγματα που δεν γίνονται. Το ψέμμα είναι χειρότερο και αυτό που βιώνουν σήμερα.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές και εύκολες λύσεις και θα είναι καταστροφικό να επανέλθουμε στις πρακτικές του παρελθόντος.

Θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπή αμοιβή, θ’ αρχίζουν να δημιουργούνται όταν η οικονομία μας μπεί στον δρόμο της ανάπτυξης, όταν έρθουν επενδύσεις.

Είπα σε κάποια από αυτά τα παιδιά να μη χάνουν την ελπίδα τους και να συνεχίσουν να προσπαθούν και να αγωνίζονται. Ακόμα και μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση υπάρχουν ευκαιρίες.

-Καθήκον της Πολιτείας είναι να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα ευνοούν την επιχειρηματικότητα, θα εξασφαλίζουν προϋποθέσεις έντιμου ανταγωνισμού, θα προσφέρουν ευκαιρίες και θα δίνουν τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να αξιοποιήσουν το ταλέντο και τις γνώσεις τους.

-Τα Πανεπιστήμια μας πρέπει να αποκτήσουν σχέσεις με την κοινωνία και την αγορά εργασίας. Να προετοιμάζουν τους ικανούς επαγγελματίες που θα κτίσουν την Ελλάδα του αύριο και όχι ημιμαθείς πτυχιούχους.

-Να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη νέα επιχειρηματικότητα και να επιβραβεύσουμε όλους αυτούς που έχουν όραμα και ικανότητες.

-Η Κυβέρνηση να δώσει περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους.

Τέλος, θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων της Χώρας να καθήσουν γύρω από ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν σ’ ένα πρόγραμμα μακράς πνοής για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων το οποίο δεν θ’ αλλάξει οποιοσδήποτε και αν ασκεί την εξουσία. Θα προχωρούσα και λίγο περισσότερο προτείνοντας το πρόγραμμα αυτό να κληθεί να το εφαρμόσει ένα πρόσωπο διακομματικής αποδοχής.

Θέλω να ελπίζω ότι η κρίση των τελευταίων ετών θα μας έχει διδάξει ότι πρέπει, επιτέλους να βρίσκουμε και να συμφωνούμε σ΄ εκείνα που μας ενώνουν και να μην αναλώνουμε δυνάμεις, σ΄εκείνα που μας χωρίζουν. Και η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων είναι εθνική υπόθεση. Μας αφορά όλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα