Η Χιλή στους δρόμους, 40 χρόνια από το πραξικόπημα Πινοσέτ

Επεισοδιακή ήταν η έναρξη της ημέρας μνήμης για την επέτειο των 40 ετών από το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε, καθώς σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και πραγματοποιήθηκαν πολλές συλλήψεις, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Σύμφωνα με τις δυνάμεις της τάξης, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 68 προσαγωγές, ενώ πυρπολήθηκαν πέντε αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας και τις πρώτες πρωινές ώρες στα προάστια

του Σαντιάγο.

Στο προάστιο Προβιδένσια, ο οδηγός ενός λεωφορείου μόλις που κατάφερε να κατασβέσει τη φωτιά στο όχημά του, που μετέφερε επιβάτες. Πάντως, ο επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας Γουστάβο Γκονσάλες Χούρε χαρακτήρισε τα επεισόδια «σχετικώς ασήμαντα».

Προκειμένου να αποτραπούν έκτροπα, όπως συνηθίζεται στις επετείους αυτές, οι αρχές είχαν εκπονήσει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, που συμπεριλάμβανε την κινητοποίηση επιπλέον 8.000 αστυνομικών στην πρωτεύουσα.

«Έχει έλθει η στιγμή, 40 χρόνια μετά, να μην λησμονήσουμε, αλλά να ξεπεράσουμε τις πληγές του παρελθόντος», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα από το προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα —στο οποίο είχε πολιορκηθεί τότε από τις δυνάμεις των πραξικοπηματιών ο Αλιέντε—απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για μία «εθνική συμφιλίωση».

«Η καλύτερη κληρονομιά που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας είναι να τους εμπιστευθούμε μία χώρα συμφιλιωμένη και ειρηνική», πρόσθεσε ο Πινιέρα, ο πρώτος δεξιός πρόεδρος αφότου αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα.

Πολλές εορταστικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί για σήμερα, με ξεχωριστή εκείνη στο στάδιο του Σαντιάγο, εμβληματικού τόπου της κράτησης και των μαρτυρίων χιλιάδων ανθρώπων στη διάρκεια της ωμής δικτατορίας του Πινοτσέτ (1973-1990), που έχει να απαριθμήσει 3.200 νεκρούς και αγνοούμενους. Άλλοι 38.000 άνθρωποι, μεταξύ τους και η πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, είχαν βασανισθεί.

Η σοσιαλίστρια Μπατσελέτ από την πλευρά της, που θεωρείται ως η επικρατέστερη για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, επισκέφθηκε το σημείο που είχε βασανισθεί, αυτή κι η μητέρα της και εξέπεμψε ένα «ποτέ πιά» για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Έπαυλη Γκριμάλδι, που βρίσκεται σε μία μεγάλη έκταση στους λόφους γύρω από το Σαντιάγο και σήμερα έχει μετατραπεί σε Πάρκο Ειρήνης, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα βασανιστηρίων και κράτησης κατά τη δικτατορία.

«Έρχομαι σήμερα με την ιδιότητα της επιζήσασας της Έπαυλης Γκριμάλδι», τόνισε η Μπατσελέτ, που συνοδευόταν από τη μητέρα της και αναφέρθηκε στα αισθήματα και τις αναμνήσεις που της ξύπνησε ο τόπος του μαρτυρίου της.

Keywords
Τυχαία Θέματα