Η Ελλάδα μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Βέμπερ

Εικόνες και στιγμιότυπα από την Ελλάδα του σήμερα και του χτες, μέσα από την φωτογραφική ματιά του Ελβετού καλλιτέχνη Τσαρλς Βέμπερ, παρουσιάζονται μέσα από την έκθεση «Τα ελληνικά-The greek series» που ανοίγει την αυλαία της απόψε στο μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι). Ο Τσαρλς Βέμπερ φωτογραφίζει τη χώρα μας εδώ και τρεις δεκαετίες: Από την πρώτη φορά που την επισκέφθηκε και την αγάπησε, μέχρι σήμερα

που ζει και εργάζεται με τη σύζυγο του Κίρα, στο χωριό Άγιος Σύλλας, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο καλλιτέχνης καλείται να δείξει τη φωτογραφική του διαδρομή στη δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, μέσα από 150 περίπου φωτογραφίες, χωρισμένες σε επτά ενότητες: ΄΄Εικονοστάσια΄΄, ΄΄Ναυάγια΄΄, ΄΄Άνθρωποι και μηχανές΄΄,΄΄ Άγιος Σύλλας΄΄, ΄΄Ηράκλειο΄΄, ΄΄Ομπρέλες΄΄ και ΄΄Νυχτερινά τοπία΄΄. Τα θέματά του πραγματεύονται ανθρώπους, τοπία, αντικείμενα και συνθέσεις από την ελληνική καθημερινότητα.

Όπως αναφέρεται στον κατάλογο της έκθεσης: «Το κοινό στοιχείο που συνδέει τις επτά ενότητες των φωτογραφιών του Τσαρλς Βέμπερ, είναι βέβαια η Ελλάδα. Είναι όμως και η ανάγκη του να αναδείξει την ομορφιά της, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι εμφανής. Καθώς η φωτογραφία αναπαριστά αυστηρά την πραγματικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο καταγραφής, ο ίδιος μερικές φορές χρειάζεται να «παίξει» με το φως και να σκηνοθετήσει το θέμα του, προκειμένου να οδηγηθεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε άλλες λήψεις, είναι φανερή η συναισθηματική ταύτισή του με το φωτογραφούμενο. Στο σύνολό τους πάντως, οι εικόνες που ο Τσαρλς Βέμπερ μας παρουσιάζει, αποπνέουν τρυφερότητα, αυθορμητισμό, τάξη, πολύ περισσότερο όμως, αίσθημα αγάπης για τον ελλαδικό χώρο και τους ανθρώπους της».

Ο Τσαρλς Βέμπερ γεννήθηκε στη Γενεύη το 1947 και σπούδασε ιστορία της τέχνης στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Ξεκίνησε τη φωτογραφική του καριέρα ενασχολούμενος με την φωτογραφία στη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με το φωτογραφικό πρακτορείο Gamma του Παρισιού και με το Δήμο Γενεύης για την αποτύπωση της αρχιτεκτονικής της πόλης. Παράλληλα εργάστηκε ως λέκτορας φωτογραφίας στο κολλέγιο της Γενεύης. Η δουλειά του έχει αποσπάσει πολλές ευρωπαϊκές διακρίσεις και εκτίθεται ανά τον κόσμο, από το 1974. Η έκθεση του θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 29 Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα