Η επέτειος του Πάπα που αλλάζει την Ιστορία (video)

Twitter@EmOikonomidis

Η 13η Μαρτίου του 2013 θα μείνει καρφιτσωμένη στην ιστορία της εξέλιξης της ανθρωπότητας, ως το tipping point στη διαδρομή της πιο πολυδιαφημισμένης Εκκλησίας του κόσμου. Και της περισσότερο σύνθετης, ως προς τις εσωτερικές δομές και τη λειτουργία της.

Σαν σήμερα, πριν από έναν χρόνο, το Βατικανό γύριζε σελίδα. Ίσως περισσότερο ηχηρά και βιαστικά από ό, τι περίμεναν οι Καρδινάλιοι που επέλεξαν τον Χόρχε Μπεργκόλιο, ως διάδοχο του Βενέδικτου του 16ου στην Αγία Έδρα.

Ο μέχρι τότε Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες έγινε ο Πάπας της συνείδησης,

όπως τον περιέγραψε το περιοδικό “Time”, δίνοντάς του τον τίτλο της προσωπικότητας της χρονιάς για το 2013.

Ένας Πάπας… σταρ. Πολύ διαφορετικός από τους προκατόχους του, πολύ πιο κοντά στις πραγματικές διαστάσεις του ρόλου του, στη σύγχρονη εποχή και τις ανάγκες της ανθρωπότητας.

Ένας Πάπας που άφησε κατά μέρους τους τύπους και εστίασε στην ουσία. Αγκάλιασε μια ανατρεπτική ρητορική… επαναστατικής αφήγησης. Και επιχειρεί να οικοδομήσει ένα διαρκές παράδειγμα θρησκευτικού ηγέτη, με τον οποίο μπορούν να συμπορευτούν και όσοι δεν είναι Καθολικοί.

Ένας Πάπας που μεθοδικά και με προσεκτικά βήματα, απενοχοποιεί την Καθολική Εκκλησία από τις σημαντικότερες στρεβλώσεις της, στα όρια της… διαρκούς αμαρτίας: Τα σκάνδαλα παιδεραστίας, την οικονομική διαφθορά, τον παραγοντισμό για τον έλεγχο των εξελίξεων… εκτός Βατικανού.

Ένας Πάπας που… χορεύει στο Twitter. Και αξιοποιώντας τη διαδραστική παρεμβατικότητα του πλέον “εγκεφαλικού” social media που μας χάρισε η επανάσταση των τεχνολογιών, κατάφερε να στείλει μηνύματα προχωρημένης διάχυσης και στόχευσης. Όπως για παράδειγμα, όταν “φρέναρε” τη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία.

Ένας Πάπας που δεν κρύβει ότι το ταπεραμέντο της αντίδρασης, που κρύβεται μέσα σε κάθε Αργεντινό, δεν χάθηκε από το γονίδιό του, όταν ασπάστηκε την ιεροσύνη.

Ένας Πάπας που κάνει τους παραδοσιακά δυσκίνητους και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς του Βατικανού, να αισθάνονται άβολα μπροστά στη δική του ευελιξία, κυρίως σε επίπεδο σκέψης και πράξεων.

Ένας Πάπας που, ίσως και να αποτελεί το πλέον άρτιο επικοινωνιακό προϊόν το οποίο γνώρισε η δημόσια σφαίρα της ανθρωπότητας, τουλάχιστον από την εποχή του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι μέχρι σήμερα.

Ένας Πάπας ο οποίος έγινε το πιο φωτογενές μέσο, για το μήνυμα που θέλει να επικοινωνήσει.

Προφανώς, έχοντας εμπεδώσει τη διαπίστωση του ΜακΛούαν ότι “το μέσο είναι το μήνυμα”.

Στην επιστήμη της επικοινωνίας άλλωστε, η επικοινωνία των θρησκειών διδάσκεται ως η αποτελεσματικότερη και πλέον εμπνευσμένη. Και με τα πλέον… διαχρονικά αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα