Η ηλικία της Σελήνης αποκαλύπτεται

Μια καινούργια έρευνα έρχεται να καταδείξει ότι τελικά η Σελήνη είναι 4,47 δισεκατομμυρίων ετών, καθώς μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα σχηματίστηκε 95 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι η Σελήνη είναι περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια ‘νεότερη’ από ότι υπολογιζόταν, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν καινούργιο τρόπο υπολογισμού της ημέρας ‘γέννησης’ του μοναδικού φυσικού δορυφόρου της γης.

Ο

αστρονόμος John Chambers σε συνεργασία με το Carnegie Institution for Science της Washington DC, συμπέρανε ότι η σύγκρουση του αστεροειδή (με μέγεθος ίσο με του Άρη) με τη Γη που εκτόξευσε θραύσματα τα οποία στη πορεία σχημάτισαν τη Σελήνη συνέβη 95 εκατομμύρια χρόνια μετά τη ‘γέννηση’ του ηλιακού μας συστήματος.

“Πιστεύουμε ότι αυτό που χτύπησε τη Γη άφησε το μεγαλύτερο κομμάτι του στην επιφάνειά της” εξηγεί “Ένα μικρό κομμάτι του και κάποια άλλα που αποκολλήθηκαν από τη Γη εξωθήθηκαν στο διάστημα και σχημάτισαν τη Σελήνη. Αυτό ήταν μάλλον το τελευταίο από τα μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν στο διαστημικό περιβάλλον”

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και βασίστηκε σε 259 προσομοιώσεις υπολογιστή για το πώς εξελίχτηκε το ηλιακό μας σύστημα.

Τα εν λόγω προγράμματα μιμούνται τις συγκρούσεις και συγχωνεύσεις των σωμάτων που δημιουργήθηκαν μέχρι να σχηματίσουν τους βραχώδης πλανήτες που γνωρίζουμε σήμερα.

Με ακρίβεια 99,9%, η έρευνα καταρρίπτει κάποιες παλιότερες εκτιμήσεις που ανέφεραν ότι η πρόσκρουση που οδήγησε στο σχηματισμό της Σελήνης συνέβη 30 με 40 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα