Η Κύπρος χάλασε το βράδυ της Μέρκελ

Η Καγκελάριος Angela Merkel, όπως μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, δεν είχε καμία διάθεση να συζητήσει χθες το βράδυ κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το ακανθώδες θέμα της Κύπρου αλλά προτιμούσε να παίξει το προσφιλές σε αυτή παιχνίδι των καθυστερήσεων. Όμως η χάρη δεν της έγινε, μιας και τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και άλλοι συμμετέχοντες έθεσαν το ζήτημα μετ’ επιτάσεως.

Το

προσπάθησε πραγματικά η Καγκελάριος, σύμφωνα με το περιοδικό. Επανέλαβε πολλές φορές την Πέμπτη, δεδομένων και των εσωτερικών αντιδράσεων στη Γερμανία για τους όρους του πακέτου διάσωσης του νησιού, ότι οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων δεν θα μιλούσαν για το θέμα και ότι αυτό θα απασχολούσε αποκλειστικά το αποψινό Eurogroup. Εις μάτην. Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ο προκάτοχός του, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker, αλλά και ο Πρόεδρος της… βραδιάς Herman Van Rompuy, παρενέβησαν και πίεσαν για άμεση εύρεση λύσης.

Με το βλέμμα στην σημερινή κρίσιμη συνάντηση των υπουργών οικονομικών, ο παλιός φίλος της Ελλάδας Juncker ήταν εκείνος που ήταν πιο εύγλωττος από όλους: «Η λύση στο ζήτημα της Κύπρου δεν αρκεί να έρθει μόνο πιο κοντά, αλλά να αποφασισθεί κιόλας αύριο το βράδυ (σημ. απόψε)».

Εκείνη αντίθετα, αναβλητική, όπως συνήθως: «Οι γρήγορες συνομιλίες είναι μεν επιθυμητές, αλλά τα πράγματα διαρκούν τόσο, ώστε να λυθούν ποιοτικά».

Την μεγαλύτερη πίεση όμως άσκησε ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε χθες βράδυ για πρώτη φορά με την Angela Merkel στο περιθώριο της Συνόδου. Σαφής ήταν και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος μιλώντας στο Reuters απείλησε με συστημικό κίνδυνο.

Το γεγονός όμως είναι ότι όσο και να το καθυστερεί η Καγκελάριος το θέμα δεν μπορεί να τραβήξει ως τον Σεπτέμβριο. Τα λεφτά της Κύπρου τελειώνουν τον Μάιο και η πολυμήχανη Angela Merkel θα πρέπει να επιστρατεύσει όλη την δημιουργική της φαντασία ώστε να καταστήσει το κυπριακό πακέτο αρκετά εύπεπτο ώστε… να φαγωθεί πρώτα από τα ίδια τα στελέχη του κυβερνητικού της συνασπισμού και εν συνεχεία από την αντιπολίτευση, που περιμένει να εκμεταλλευθεί το οποιοδήποτε στραβοπάτημα ενόψει των εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα