Η Μέρκελ έγινε… όσο πιο σαφής μπορούσε

Twitter @EmOikonomidis

Δεν μπορεί, κάπου στο dna της πρέπει να είναι καρφιτσωμένη μια βαθιά αίσθηση πολιτικής επιβίωσης, που της επιτρέπει κάθε φορά να προσαρμόζει τη στρατηγική, τη ρητορική και τις κινήσεις της στα δεδομένα της στιγμής. Ώστε η στιγμή να… της υποκλίνεται, και να διευκολύνει τους σχεδιασμούς της.

Σχεδόν δυο μήνες από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου για τη νέα Μπούντεσταγκ,

η Άνγκελα Μέρκελ παραδίδει μαθήματα πολιτικής στρατηγικής. Και εν πολλοίς εκπλήσσει, αν ταξιδέψει κανείς τη μνήμη του στα πρώιμα δείγματα γραφής που είχαμε από την Καγκελάριο, τότε που, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας δεν τολμούσε καν να αρθρώσει αντίλογο στην επιβολή της υποψηφιότητας του Έντμουντ Στόιμπερ και όχι της ίδιας, ως επικεφαλής του συνασπισμού της Κεντροδεξιάς απέναντι στην Κεντροαριστερά υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η κόρη του πάστορα από την Ανατολική Γερμανία, που προσπέρασε χωρίς να… βραχεί μια σειρά από πολιτικά, οικονομικά και κατασκοπευτικά σκάνδαλα, απολαμβάνει την άνεση που της χαρίζει η έλλειψη αντιπάλου στις εκλογές που πλησιάζουν, με δεδομένη, εμφανή και περίπου αυταπόδεικτη την ανεπάρκεια του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ να σταθεί με αξιώσεις απέναντί της.

Η γερμανική οικονομία δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (τον οποίο η Μέρκελ “τελείωσε” πολιτικά, όταν φόρτωσε σε εκείνον και τον μέντορά της, Χέλμουτ Κολ το σκάνδαλο των “μαύρων ταμείων” του CDU) έχει αναλάβει τον ρόλο του “πιο κακού από την ίδια”, αλλά και την ίδια στιγμή του βασικού συντάκτη μιας σκληρής οικονομικής πολιτικής την οποία υποχρεώνεται να ακολουθήσει λαχανιασμένη ολόκληρη η Ευρώπη, η Γερμανία είναι (σχεδόν) η μόνη χώρα στον κόσμο που κερδίζει από την κρίση, την ώρα που ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες βγαίνουν χαμένες (από την κρίση που προκάλεσε η διακυβέρνηση Μπους με την ηθελημένη κατάρρευση της Lehman Brothers), και το Βερολίνο έχει πετύχει να είναι στην πράξη η “φυσική πρωτεύουσα” της Ενωμένης Ευρώπης, κάτι δηλαδή που δεν πέτυχε δυο φορές με τη δύναμη των όπλων, τη βία και το αίμα.

Μιλώντας στο δίκτυο “ARD”, η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μπορούσε να γίνει πιο σαφής αναφορικά με τις προθέσεις της.

“Η Γερμανία τα πηγαίνει καλά, μόνο όταν τα πηγαίνει καλά και η Ευρώπη…. Δεν σκοπεύω να παρουσιάσω μετά τις εκλογές στους Γερμανούς πολίτες τον λογαριασμό για τη διάσωση του ευρώ και των τραπεζών… Σταθεροποιήσαμε το ευρώ, κάτι που λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων της Γερμανίας… Ζήτησα από την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ρητή διαβεβαίωση ότι θα σέβεται το γερμανικό δίκαιο, όταν οι μυστικές υπηρεσίες της επιχειρούν στη χώρα μας… Μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει ότι στο παρελθόν έκαναν κάτι διαφορετικό και δεν μας σεβάστηκαν”, σημείωσε μεταξύ άλλων η Άνγκελα Μέρκελ.

Πιο ηχηρή αποστροφή ωστόσο ήταν η επιχειρηματολογία για το… πώς πρέπει να ψηφίσουν οι Γερμανοί στις εκλογές που έρχονται. “Όποιος θέλει να παραμείνω Καγκελάριος, πρέπει να ψηφίσει το CDU. Είναι απλό”, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προέβλεψε ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή, επομένως θα συνεργαστούν μαζί της για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

Και η έκπληξη; Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί ακόμη και με τους Πράσινους, τους παραδοσιακούς συμμάχους του SPD. Μόνη της “παίζει”, ό, τι θέλει… κάνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα