Η πρόβλεψη του CNN για το μέλλον της Ελλάδας

Σημερινό δημοσίευμα του CNN αυξάνει τις πιθανότητες της Ελλάδας να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Θεμέλιο αυτής της εκτίμησης αποτελεί η κίνηση του Οίκου Αξιολόγησης Standard & Poor’s να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, η επιτυχημένη έκβαση του προγράμματος επαναγοράς χρέους, αλλά και η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

Στο ρεπορτάζ περιγράφονται τα στάδια που προηγήθηκαν του σημερινού, δηλ.

η κορύφωση της κουβέντας για έξοδο από την ευρωζώνη τον Μάιο, η εκτίμηση της Citigroup, ότι η Ελλάδα θα εξερχόταν από αυτή με πιθανότητες 90%, αλλά και οι ελληνικές εκλογές.

Η Jacob Kirkegaard, στέλεχος του Ινστιτούτου Peterson, θεωρεί πάντως ότι η χώρα μας δεν θα είχε φύγει από τη ζώνη του ευρώ, έστω και αν, αντί της παρούσας, είχε εκλεγεί μια «λαϊκίστικη», όπως λέει, κυβέρνηση. Εντέλει οι Έλληνες ψηφοφόροι επέλεξαν τον Αντώνη Σαμαρά, έναν μετριοπαθή, όπως χαρακτηρίζεται, πολιτικό, ο οποίος εμφανίστηκε διατεθειμένος να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους ομόλογούς του για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Παρόλα αυτά, ο συντάκτης του δημοσιεύματος εκτιμά ότι η σωτηρία της χώρας μας εξασφαλίσθηκε περισσότερο από ξένους παρά από εγχώριους πολιτικούς: Τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, που, σε μία ιστορική ίσως δήλωσή του, υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για τη σωτηρία του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της απεριόριστης αγοράς ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών, αλλά και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία, υπερβαίνοντας τις εσωτερικές αντιστάσεις, στήριξε την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.

Όλα αυτά, όπως αξιολογεί ο Nicholas Spiro, Διευθυντής της Spiro Sovereign Strategy, αποδεικνύουν ότι η πολιτική και η ψυχολογία των αγορών ξεπερνάει σε σημασία τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα, που στην περίπτωση της χώρας μας είναι σοκαριστικά άσχημα. Μολαταύτα, ο ίδιος δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όχι όμως για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το CNN επαναλαμβάνει την κρίση ότι η Ελλάδα θα βρεθεί πιθανότατα εκ νέου στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος πριν από τις γερμανικές εκλογές, δεδομένης της εκεί λαϊκής διαφωνίας για νέα πακέτα βοήθειας.

Ο Οικονομολόγος της Capital Economics, Ben May, εκτιμά ότι τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν επιλυθεί, μιας και οι στόχοι για το χρέος είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν. Οι αναλυτές λοιπόν, συντείνουν ότι μόνη βιώσιμη λύση συνιστά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των κρατικών πιστωτών, κάτι όμως που δεν θα γίνει εύκολα δεκτό από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Ο May δηλώνει τέλος, ότι «τα οικονομικά θεμέλια και η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σημαίνουν ότι αυτή η ηρεμία δεν θα διαρκέσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα