Καρύδης: Κάποιοι έχουν πάρει βραβείο στον τυχοδιωκτισμό

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Καρύδη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καρύδη, “βόμβα” στον δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης έχουν βάλει οι αποφάσεις των δικαστηρίων για την ακύρωση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια. Πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Είναι ένα θέμα που σύντομα και η κυβέρνηση αλλά και η Βουλή

θα πρέπει να δώσουν λύση. Είναι γεγονός ότι, σε σχέση με την εξέλιξη των ειδικών μισθολογίων από το μισθοδικείο, αυτό είναι μια απόφαση δεσμευτική και δεν μπορεί κανείς να την προσπεράσει. Όμως, αυτού του είδους οι αποφάσεις είναι σε αναντιστοιχία με το κοινό αίσθημα, το περί δικαίου αίσθημα που υπάρχει στον κόσμο, στην πλειοψηφία του, που έχει υποστεί πολύ μεγάλες περικοπές τα τελευταία χρόνια. Πάντα, σε οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να εξασφαλίζεται το περί δικαίου αίσθημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέει ο κόσμος, δύο μέτρα και δύο σταθμά, για παράδειγμα, άλλο αποφασίστηκε για τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δεν είναι μόνο οι καθαρίστριες, είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων και θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία σε κάθε απόφαση. Στην Ελλάδα του σήμερα πρέπει να σταματήσουν οι πρακτικές του παρελθόντος. Να υπάρχει κοινή στόχευση και κοινή πορεία για να βγει από την κρίση και να αδράξει τις ευκαιρίες. Έχουμε καταφέρει η χώρα να σταθεί στα πόδια της μέσα από αυτό τον τιτάνιο αγώνα τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μια περίοδο που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν φθάσει σχεδόν στα 67 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει πια να δώσει ή δεν μπορεί.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Αυτό είναι το πιο σοβαρό θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Τα φορολογικά, η μείωση των φορολογικών συντελεστών στους μισθωτούς ή στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, δηλαδή η φορολογική ελάφρυνση από τη μια πλευρά και από την άλλη η δραστική αντιμετώπιση όλων των οφειλών είτε προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι δανειστές. Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να βάλει το θέμα αυτό πιο πιεστικά και να έχουμε αποτέλεσμα. Να δοθεί γενναία ανάσα στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ή των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν μεγάλες οφειλές είτε προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία και που οι αποδόσεις μέχρι σήμερα είναι μικρές. Εικοσιπέντε τοις εκατό ήταν ο στόχος για τα εισπρακτικά ταμεία και αυτό που έχει εισπραχθεί έως τώρα είναι περίπου στο 11%. Άρα, με μια πολιτική που δεν θα πηγαίνει τις οφειλές στις καλένδες, αλλά θα δίνει τη δυνατότητα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία να διαμορφωθεί πιο αποτελεσματικό πλαίσιο ως προς την αποπληρωμή τους είναι απόλυτη προτεραιότητα. Για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί προτεραιότητα. Στη νέα συζήτηση που θα αρχίσει τον Ιούλιο θα είναι ένα από τα θέματα, όπως και το πετρέλαιο θέρμανσης για το οποίο απέτυχε η πολιτική όπως έγινε τον προηγούμενο χειμώνα και πρέπει να αλλάξει. Και θα φέρει έσοδα και δεν θα αφήνει απροστάτευτους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως τις τελευταίες ημέρες και το θέμα της ΔΕΗ. Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, σήμερα καλεί κοινωνικούς φορείς και κόμματα για να συγκροτήσει ένα πλατύ, όπως λέει, παλλαϊκό μέτωπο για να μην ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω η ΔΕΗ. Θεωρείτε ότι το σπάσιμο της ΔΕΗ θα βοηθήσει ή θα είναι ένας ακόμη αρνητικός κρίκος στην αλυσίδα;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Υπάρχουν δύο πράγματα: Το ένα είναι πώς χειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ κορυφαία ζητήματα που αφορούν την πορεία της εθνικής οικονομίας και της χώρας με αυτή τη μονότονη επιμονή του για την έφοδο προς την εξουσία και το δεύτερο είναι επί της ουσίας το συγκεκριμένο θέμα που αφορά τη ΔΕΗ και πώς δεν θα είναι ελλειμματική, θα είναι ισχυρή επιχείρηση οικονομικά, ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά και που στο πλαίσιο της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας αλλά και των προαπαιτουμένων πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις, πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Όσο αφορά αυτό το περιβόητο παλλαϊκό μέτωπο, δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να στήνει κανένα μέτωπο με βουλευτές ή πρώην υπουργούς οι οποίοι έχουν πάρει βραβείο στον τυχοδιωκτισμό, πηδάνε πανεύκολα από το ένα κόμμα στο άλλο και που το μόνο τους κριτήριο για όλα αυτά είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ακριβώς. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες είναι λαλίστατα, όταν ως υπουργοί είχαν αποδεχθεί και ήταν σημαιοφόροι μιας πορείας για την έξοδο από την κρίση. Μόλις βρέθηκαν, με δική τους επιλογή, έξω από το Κίνημα, πετροβολούν προς τα πίσω σαν να μην τρέχει τίποτε, σαν να μην έχουν μνήμη ή κρίση. Από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα της μεταρρύθμισης και των αποκρατικοποιήσεων. Ως ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, βάλαμε συγκεκριμένα θέματα και πρόσφατα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Πιστεύουμε ότι έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις σε αυτό το σχέδιο ώστε να μην υπάρχει ανησυχία σε χιλιάδες πολίτες ή εργαζόμενους στις τοπικές κοινωνίες, σε παραγωγικές δυνάμεις, που μέσα από την εξέλιξη της πώλησης του 30%, θα μπορούσαν να διαταραχθούν οι ισορροπίες και να χάσουν δικαιώματα που είχαν. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να απολυθούν, θα γίνουν απόλυτα σεβαστές οι συλλογικές συμβάσεις και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Θα διασφαλιστεί το εύλογο τίμημα όχι μόνο με βάση την χρηματιστηριακή αξία, αλλά την πραγματική αξία. Η σύμβαση θα περάσει επίσης για ενημέρωση από τη Βουλή. Και όλες οι αποφάσεις θα είναι υπέρ του συμφέροντος των καταναλωτών. Στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά για τους αγρότες που χρησιμοποιούσαν τα νερά από τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ για την άρδευση των περιουσιών τους, και αυτό το δικαίωμα θα διαφυλαχθεί πλήρως γιατί αυτό το καθορίζουν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι Περιφέρειες, η Γ.Γ. Υδάτων και όχι ο νέος ιδιοκτήτης. Οι πελάτες που θα πάνε στη «μικρή ΔΕΗ» θα είναι οριζόντιοι, και καλοί και κακοί, δεν θα πάρει φιλέτο ως προς την πελατεία η «μικρή ΔΕΗ». Από εκεί και πέρα, για τους επενδυτές που θα προσέλθουν, θα υπάρξει όρος στο διαγωνισμό που θα δίνει προβάδισμα -πριμ επένδυσης ή μπόνους επένδυσης- για νέες επενδύσεις. Άρα, όσα έργα έμειναν πίσω όλα αυτά τα χρόνια στις διάφορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από τη διαδικασία αυτή, η κυβέρνηση θα δώσει μεγάλο βάρος στο να συνεχιστεί ένα μεγάλο επενδυτικό έργο. Οι άνθρωποι που ζουν στα χωριά δίπλα στα ορυχεία και είχαν εξασφαλίσει κάποια δικαιώματα ως προς τις εργασίες τους και αυτά θα προστατευθούν. Δηλαδή μια σειρά σημαντικών πλευρών που είχαν τεθεί κατά τη διαβούλευση από τις τοπικές κοινωνίες, από τους εργαζόμενους, από πολλούς συμπολίτες μας, έχουν ληφθεί υπόψη και θα περάσουν και στο νόμο. Η συζήτηση που θα ξεκινήσει στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσει υπό το φως των νέων ρυθμίσεων που έχουν προβλεφθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα προσέλθουν επενδυτές, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει από τώρα ότι ως κυβέρνηση θα επαναφέρει τα πράγματα όπως ήταν πριν;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη στάση και την τακτική του είναι τελείως αντιφατικός, και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Από τη μια λέει ότι αυτός μόνο μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά και όταν υπάρχουν συγκεκριμένες επενδύσεις, ξιφουλκεί εναντίον τους, απειλεί, υβρίζει, φοβίζει, για να μη γίνει τίποτε. Στο χθεσινό σχέδιο νόμου για το χωροταξικό, ο κ. Τσίπρας από τη μια καταψήφιζε διατάξεις που αφορούν δικαιώματα, που μπορούν να δοθούν στους κτηνοτρόφους και που μπορούν να ενταχθούν μέσω αυτών στο ΕΣΠΑ με εκτάσεις γης, και από την άλλη δεν έλεγε τίποτε για τη Φιλοθέη και την αμιγή κατοικία, η οποία πρέπει να ανοίξει και να μην έχουμε περιοχές δύο ταχυτήτων στην Αττική. Δεν μπορεί σήμερα κανείς να έχει μια πολιτική που προς όλους να χαϊδεύει αυτιά, να λέει ψέματα και υπόσχεται τα πάντα. Είναι η ώρα της αλήθειας, η χώρα πρέπει να πάει μπροστά, η σταθερή πορεία της χώρας πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε δυνατό τρόπο για να δοθεί σε όλους η δυνατότητα η χώρα να αφήσει πίσω την κρίση και τα μνημόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καρύδη, ακούγονται όμως, φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ ενός ανοίγματος προς το Κέντρο. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένα από τα κόμματα που μπορούν να αποτελέσουν έναν εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο σε μια μελλοντική κυβέρνηση, πώς βλέπετε αυτές τις τάσεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ακολουθώντας ένα δρόμο συνέπειας, αλήθειας και καθαρού λόγου, από το 2012 είχαμε κάνει ανοικτή πρόταση να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος. Αυτό ο κ. Βενιζέλος το έχει επαναλάβει πολλές φορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ με μονότονο τρόπο όχι μόνο αρνείται αυτή την επιβεβλημένη για τη χώρα και την πορεία της προοπτική και εξέλιξη, γιατί πρέπει να αφήσουμε πίσω το διχασμό και να πάμε σε συναινέσεις και συνθέσεις, αλλά πάντα επιστρέφει στη λογική της λάσπης, της σκανδαλολογίας, των ύβρεων και σπάει οποιοδήποτε μέτωπο συναίνεσης μπορεί να δημιουργηθεί. Αυτές τις φωνές που λέτε ότι υπάρχουν και δυστυχώς παρότι είναι λίγες τις χαιρετίζουμε. Από εκεί και πέρα με άλλο λόγο μπήκε ο κ. Τσίπρας στην Κ.Ε., κάνοντας ένα δήθεν άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και με άλλο λόγο βγήκε από την Κ.Ε. Μάλιστα, η απόφαση της Κ.Ε. που δημοσιεύτηκε είναι μια μεγάλη νίκη των δυνάμεων που θέλουν να κινούνται στον αριστερισμό και στο διχασμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς ως ΠΑΣΟΚ προσπαθείτε να συσπειρώσετε την Κεντροαριστερά. Άκουγα σήμερα τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη μιλώντας στον ANT1 ουσιαστικά να βλέπει το Ποτάμι ως εν δυνάμει “αρχηγό” αυτού του μορφώματος. Εσείς πού θα απευθυνθείτε για να συσπειρώσετε την Κεντροαριστερά;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που υπάρχει και γι’ αυτό είναι κατακερματισμένος ο χώρος της Κεντροαριστεράς. Εννοώ, αν τους προηγούμενους μήνες είχαμε καταφέρει να συνεννοηθούμε, θα μπορούσαμε να είμαστε ισότιμη πολιτική και κοινωνική δύναμη απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γιατί κάποιοι προσπαθούν να προβάλλουν τη δική τους θέση και στρατηγική και όχι την ανάγκη για συνεύρεση και ενότητα. Θα επιμείνουμε σε αυτό το δρόμο της σύνθεσης, της συναίνεσης και της ενότητας της Κεντροαριστεράς, διότι πιστεύουμε ότι η υπεύθυνη Κεντροαριστερά έχει ρεαλιστικές θέσεις και συνάμα προτάσεις, που αλλάζουν τα δεδομένα, για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή οικονομία, να γίνουν αλλαγές στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση και κυρίως στις αξίες και στη νοοτροπία. Είναι ένας δρόμος που θα τον ακολουθήσουμε όσο κι αν είναι δύσκολος και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βγούμε δικαιωμένοι από αυτή την προσπάθεια.

Keywords
πετρελαιο θερμανσης, το φως, στην κ, ΠΑΣΟΚ, απε-μπε, βουλη, λύση, ελλαδα, σημαίνει, νέα, πετρελαιο, δεη, τσιπρας, συριζα, συγκεκριμένο, υπουργοι, μνήμη, φως, χρεος, βενιζελος, ant1, νεα δημοκρατια, κινηση στους δρομους, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, δεη πληρωμη, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, ληξιπροθεσμες οφειλες, ειδικα μισθολογια, μνήμη, το θεμα, εθνικη, εφορια, θεμα, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, φως, ψεματα, ωρα, ant1, αγορα, απε, απε-μπε, αρδευση, ασφαλιστικα ταμεια, αττικη, αυτια, γεγονος, γινει, δεδομενο, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, δικη, δοθει, δωσει, δρομος, εγινε, ευρω, υπαρχει, εμειναν, ενημερωση, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, ισορροπια, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κυριε, κομμα, λαθος, λεει ψεματα, λύση, λογο, μαξιμου, μηνες, μειωση, νικη, νοοτροπια, μπε, ομαδα, παντα, ορος, ορυχεια, ουσιαστικα, παμε, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, σειρα, σχεδιο, τοις εκατο, τιτανιο, το φως, φορολογικη, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, χωρα, μπροστα, ποδια, σημαίνει, στην κ, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα