Καταγγελίες BBC κατά της Ελλάδας για μετανάστες από Συρία

Σοβαρές καταγγελίες κατά των ελληνικών Αρχών περιέχει ρεπορτάζ του BBC σχετικά με την μεταχείριση των μεταναστών, κυρίως Σύριων προσφύγων, που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα.

Γίνεται λόγος για επίμονες μαρτυρίες, που αναφέρονται στην τακτική «Ελλήνων αξιωματούχων να τους σπρώχνουν πίσω στα τουρκικά ύδατα, μερικές φορές με μοιραία αποτελέσματα».

Το ρεπορτάζ παραθέτει ακόμα ότι η μόνη ανθρώπινη μεταχείριση που συναντούν οι άτυχοι μετανάστες στη χώρα μας είναι από τα ομόδοξα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, τα οποία φροντίζουν για

την ταφή όσων βρίσκουν τον θάνατο, σύμφωνα με τα θρησκευτικά τους έθιμα. Οι νέοι τάφοι που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό αγγίζουν ήδη τους 400.

Αναφέρεται ακόμα ότι τα μέτρα φύλαξης των συνόρων έχουν σκληρύνει πολύ τους τελευταίους μήνες και χρησιμοποιούνται πλέον υπερσύγχρονα μέσα ανίχνευσης, ακόμα και αν οι μετανάστες καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του ποταμού Έβρου. Ο συνολικός αριθμός όσων έχουν βρει το θάνατο προσπαθώντας να περάσουν τα ελληνικά σύνορα παραμένει άγνωστος.

Οργανώσεις που στηρίζουν τους πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι η ελληνική Αστυνομία και Ακτοφυλακή ακολουθεί «πολιτική εσκεμμένης επαναπροώθησης». Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει 40 περιστατικά τους τελευταίους μήνες.

Η ελληνική πλευρά από την μεριά της αποδίδει τα θανατηφόρα συμβάντα στις ριψοκίνδυνες ενέργειες των λαθρομεταναστών, ενώ αντιθέτως υπάρχουν παράπονα για τον εξαιρετικά μικρό αριθμό αιτήσεων για άσυλο που έχουν γίνει δεκτές.

Το ρεπορτάζ του BBC κλείνει με την διαπίστωση ότι ούτε οι Έλληνες θέλουν τους Σύριους ούτε κι εκείνοι επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας. Εγκλωβίζονται, όμως, εδώ, όταν καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, 9.000 Σύριοι έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Ελλάδα ως λαθρομετανάστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα