Κυριάκος: Όπου υπάρχει περιττό προσωπικό θα φύγει

Μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) με τα καινούργια οργανογράμματα των υπουργείων, που θα επιφέρουν μείωση των επιτελικών δομών του κράτους σε ποσοστό περίπου 48%.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ξεκαθάρισε ότι αυτά τα ΠΔ θα είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των υπουργείων, αλλά και των νομικών προσώπων του Δημόσιου και των ανωνύμων εταιρειών, προσθέτοντας πως όπου υπάρχει περιττό προσωπικό αυτό θα φύγει.

«Για

πρώτη φορά έχουμε για το 2014 ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης με στόχους, προτεραιότητα, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, ο πρώτος πυλώνας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών όλου του Δημοσίου, με έμφαση στα υπουργεία «ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του κράτους στις νέες μειωμένες του διαστάσεις». «Αυτό σημαίνει, εντός του επόμενου τετραμήνου να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ΠΔ που θα αποτυπώνουν τα καινούργια οργανογράμματα των υπουργείων, την καινούργια αποστολή τους με ξεκάθαρους όρους, αρμοδιότητες και επικαιροποίηση της αποστολής του κάθε υπουργείου» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θύμισε ότι από την άσκηση της αξιολόγησης, η οποία και θα αποτυπωθεί τελικά σε αυτά τα ΠΔ, έχει προκύψει μία σημαντικότατη μείωση των επιτελικών δομών του κράτους. «Προτείνεται να μειωθούν κατά περίπου 48% οι γενικές διευθύνσεις, οι διευθύνσεις και τα τμήματα, και αυτές είναι οι αποφάσεις που έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και αποτελεί κατάκτηση για τη δημόσια διοίκηση, την οποία ελπίζω να στηρίζετε» συμπλήρωσε. Διευκρίνισε, δε, ότι αυτή η αξιολόγηση δεν περιορίζεται στον πυρήνα του Δημοσίου, αλλά επεκτείνεται και στην περιφέρειά του και, όπως τόνισε, «έχουμε χρέος να μπορούμε να αξιολογήσουμε όλα τα ΝΠΔΠ, τα ΝΠΙΔ και τις ανώνυμες εταιρείες». «Και ναι, αν μέσα από αυτή την αξιολόγηση προκύψει ότι υπάρχουν φορείς και οργανισμοί οι οποίοι λειτουργούν με περιττό προσωπικό, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τους υψηλούς προϋπολογισμούς τους, αυτό το προσωπικό πρέπει να φύγει. Και αυτή η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο δεύτερος πυλώνας της μεταρρύθμισης, μετά την αξιολόγηση και την οριστικοποίηση των κεντρικών δομών του κράτους, είναι η επαναξιολόγηση του προϊόντος που θα παράγει κάθε δημόσια διαδικασία, έτσι ώστε να πραγματοποιείται με τον απλούστερο τρόπο και με τη χρήση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. «Εδώ οι κανόνες πρέπει να είναι πάρα πολύ σαφείς» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, εξειδικεύοντας «πως αν μία διαδικασία δεν προσθέτει προστιθέμενη αξία, αυτή πρέπει να καταργείται, μία σύνθετη διαδικασία να απλοποιείται και αν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βαρύνονται με υπερβολικά διοικητικά βάρη να επαναξιολογούνται.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επικαλέστηκε τη μελέτη του ΟΟΣΑ -η οποία θα προσφέρει πολύτιμα εργαλεία για τη μείωση των διοικητικών βαρών- αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι στην Ελλάδα γίνονται 30 εκατομμύρια επικυρώσεις αντιγράφων, κάτι που πρέπει καταργηθεί. Επίσης, σχετικά με την αδειοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης ανακοίνωσε ότι, ήδη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η συλλογή υπογραφών για μία ΚΥΑ, με την οποία η άδεια άσκησης δραστηριότητας θα αντικαθίσταται, στον αρμόδιο δήμο, με μία δήλωση ότι η επιχείρηση θέλει να ξεκινήσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και πληροί όλες τις προδιαγραφές.

Ως τρίτο πυλώνα, ο κ. Μητσοτάκης καθόρισε την απόκτηση σύγχρονης στρατηγικής διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων, ώστε να αποκατασταθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι ως φορείς της ποιότητας και του ήθους που απαιτεί αυτή η μεταρρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχουν, η κεντρική στρατηγική προσλήψεων, ο αμερόληπτος και αξιοκρατικός τρόπος προαγωγής διευθυντικών στελεχών μακράν του μηχανιστικού τρόπου μοριοδότησης με βάση τα τυπικά προσόντα (μετά από διάλογο με την ΑΔΕΔΥ) και η απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση για συνεννόηση, ώστε να μην αντιμετωπιστεί η δημόσια διοίκηση με τις πρακτικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία και πρόσθεσε: «Ένα είναι βέβαιο. Ότι στον διάλογο αυτόν δεν έχουν θέση οι νοσταλγοί του μεγάλου πελατειακού κράτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα