Κυριάκος: Ταυτισμένος με την ιστορία της ΝΔ ο μεσαίος χώρος

O Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε σήμερα, Κυριακή 4 Μαΐου, συνέντευξη στην εφημερίδα «Realnews», στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.

Σε αυτήν ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει την παλαιότερη πρότασή του για άμεση μείωση των βουλευτών από 300 σε 200 τονίζοντας ότι «εδώ και χρόνια –τότε που το σύνολο του πολιτικού συστήματος σφύριζε αδιάφορα-

έχω καταθέσει σειρά προτάσεων για άμεση εφαρμογή που δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση, με κυριότερη τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει τώρα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου με πλειοψηφία 2/3 από την υφιστάμενη Βουλή».

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Realnews»:

«Ξαφνιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας μέσω της Realnews να μειωθούν πριν από τις εκλογές οι βουλευτές από 300 σε 200, ενώ στην πρόταση Μπαλτάκου για κοινό κόμμα της ΝΔ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή απαντάει ότι “σε αυτή τη φαντασίωση η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ δεν έχει καμία απολύτως θέση”, προτείνοντας στροφή στο μεσαίο χώρο που επιβάλλεται από την ιστορία της παράταξης.

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν διστάζει να χαρακτηρίσει “ντροπή: για το πολιτικό σύστημα το γεγονός ότι αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις ο νόμος περί πολιτικού χρήματος και ο κώδικας δεοντολογίας για βουλευτές και υπουργούς. “Θα έπρεπε να ήταν από τα πρώτα ζητήματα που το πολιτικό σύστημα από μόνο του θα είχε ρυθμίσει εδώ και καιρό” τονίζει στη “R”, ενώ όταν ερωτάται γιατί να μην πραγματοποιηθούν πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές σημαντικές ρυθμίσεις για το πολιτικό σύστημα που δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση απαντά: “Εδώ τώρα παραβιάζετε ανοιχτές θύρες. Και το λέω αυτό γιατί εδώ και χρόνια –τότε που το σύνολο του πολιτικού συστήματος σφύριζε αδιάφορα- έχω καταθέσει σειρά προτάσεων για άμεση εφαρμογή που δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση, με κυριότερη τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει τώρα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου με πλειοψηφία 2/3 από την υφιστάμενη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θα στείλουμε το πιο ουσιαστικό μήνυμα ότι εμείς ως πολιτικό σύστημα αυτοπεριοριζόμαστε και αναλαμβάνουμε ένα μέρος του συνολικού κόστους προσαρμογής που έχουμε επιβάλει στην κοινωνία”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδέει όμως τη μείωση των βουλευτών τόσο με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στο πρότυπο του γερμανικού μοντέλου όσο και με τη νομοθέτηση της λειτουργίας των κομμάτων. “Σε ένα μεικτό σύστημα σταυρού και λίστας, που εκ των πραγμάτων η ισχύς του αρχηγού ενισχύεται (ποιος μπαίνει στη λίστα, ποιος είναι υποψήφιος) δεν θα πρέπει να είναι αρχή του ενός ανδρός, αλλά να ελέγχεται δημοκρατικά από τα όργανα του κόμματος”.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο ερώτημα στροφή της ΝΔ προς τα δεξιά ή προς το κέντρο, υποστηρίζει με πάθος τη στροφή της ΝΔ στο μεσαίο χώρο. Είναι χαρακτηριστική η απάντησή του όταν ερωτάται να σχολιάσει τη φράση Μπαλτάκου ότι απαιτείται κοινό κόμμα ΝΔ-ΑΝΕΛ-Χρυσής Αυγής ώστε η δεξιά να πάρει πάνω από 50% και να κυβερνά για 50 χρόνια: “Σε αυτή τη φαντασίωση η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών νεοδημοκρατών δεν έχει καμία απολύτως θέση. Για τη ΝΔ ο μεσαίος χώρος είναι ταυτισμένος με την ιστορία της παράταξης, όπως την ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής”. Στο ερώτημα αν υπάρχουν ουσιαστικές “δεξαμενές” ή κόμματα που θα μπορούσε να αναζητήσει η ΝΔ το άνοιγμα αυτό, απαντάει: “Και κόμματα υπάρχουν, αλλά κυρίως μετριοπαθείς συμπολίτες μας που αυτή τη στιγμή είναι πολιτικά ορφανοί ή εκφράζονται από μικρά φιλελεύθερα κόμματα. Αποτελούν, όμως, το πιο δημιουργικό και υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που είναι τελικά αυτό που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οι συμπολίτες μας αυτοί πρέπει να αποτελούν το στόχο της ΝΔ. Με αυτούς οφείλει η ΝΔ να επικοινωνήσει, αφήνοντας πίσω κάποιους άλλους. Και ήδη η αρχή έγινε”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιδρά αρνητικά στην ερώτηση αν μετά τις εκλογές πρέπει ο Φώτης Κουβέλης να επιστρέψει στην κυβέρνηση: “Όχι. Οι διευρυμένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι υπό προϋποθέσεις χρήσιμες. Όταν καταλήγουν όμως σε κανόνες ελάχιστου κοινού παρονομαστή αποτελούν και συνταγή για παράλυση. Και εγώ δεν είμαι οπαδός της παράλυσης, πράγμα που νομίζω το έχω αποδείξει στο δικό μου υπουργείο”.

Ενδιαφέρον εμφανίζει και η απάντησή του στην ερώτηση αν η συμμαχία της ΝΔ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι στρατηγικής σημασίας: “Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έχει ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, οι οποίες εκτιμώ ότι δεν θα γίνουν σύντομα. Από εκεί και πέρα θα δούμε”.

Το Ποτάμι θα το βλέπατε κοντά στη ΝΔ ερωτάται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. “Η μετατροπή από κάτι που μοιάζει περισσότερο με όμιλο προβληματισμού σε οργανωμένο κόμμα δεν θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Γιατί είναι διαφορετικό να συγκροτείς ευρωψηφοδέλτιο με 40 άτομα και άλλο να καταρτίζεις συνδυασμούς για εθνικές εκλογές. Εγώ, πάντως, βλέπω θετικά τον ίδιο τον Θεοδωράκη. Είναι ένας άνθρωπος αυτοδημιούργητος, εκπέμπει μια ειλικρίνεια, είναι και … Χανιώτης”»!

Keywords
Τυχαία Θέματα