“Μαγικό νησί” στον Τιτάνα ανακάλυψαν επιστήμονες (photo)

Οι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά σε μια έκπληξη καθώς ένα ‘μαγικό νησί’ εμφανίστηκε μυστηριωδώς από το πουθενά σε μία από τις υδρογονανθρακικές θάλασσες του γιγαντιαίου φεγγαριού του Κρόνου, Τιτάνα, για να εξαφανιστεί αμέσως μετά.

Το αντικείμενο, που περιγράφεται από τους επιστήμονες ως ‘παροδικό χαρακτηριστικό’, δεν είναι σαφές από τι αποτελείται και πως εμφανίστηκε εκεί. Οι θεωρίες περιλαμβάνουν την πιθανότητα να είναι αποτέλεσμα κυμάτων ή φυσαλίδων ή ακόμα και επιπλέοντος στερεού υλικού.

Η εν λόγω

θάλασσα εμφανίστηκε επίπεδη και εντελώς απαλλαγμένη από οποιοδήποτε στοιχείο πριν το 2013. Τότε είναι που εμφανίστηκε το αντικείμενο που χαρακτηρίστηκε ως ‘μαγικό νησί’, ξαφνικά σωματοποιήθηκε και το ίδιο ξαφνικά εξαφανίστηκε.

Το ‘νησί’ εντοπίστηκε στη 2η μεγαλύτερη θάλασσα του Τιτάνα, Ligeia Mare, μέσω ραντάρ από το διαστημικό ερευνητικό μέσο Cassini που εξερευνά το Κρόνιο σύστημα από το 2004.

Ο Jason Hofgartner, από το Cornell University της Νέας Υόρκης, λέει “Αυτή η ανακάλυψη μας δείχνει ότι τα υγρά στο βόρειο ημισφαίριο του Τιτάνα δεν είναι απλά στάσιμα και αμετάβλητα αλλά όντως συμβαίνουν αλλαγές. Δε γνωρίζουμε ακριβώς τι προκάλεσε αυτή την εμφάνιση αλλά θα το μελετήσουμε περαιτέρω.”

Ο Τιτάνας είναι το μόνο πλανητικό αντικείμενο στο σύμπαν, εκτός από τη Γη, που έχει αποδειχτεί ότι φέρει τμήματα επιφανειακού υγρού.

Εκτός από νερό, οι θάλασσες και οι λίμνες του περιλαμβάνουν υγρό αιθάνιο, μεθάνιο και προπάνιο και, απ’ ότι πιστεύεται, διαθέτουν εκατοντάδες φορές περισσότερο φυσικό αέριο και άλλους υδρογονάνθρακες απ’ ότι όλα μαζί τα γνωστά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Γης.

Κάτω από την πυκνή και ομιχλώδη ατμόσφαιρα του Τιτάνα, οι επιστήμονες έχουν επίσης ανακαλύψει βουνά από πάγο και αμμόλοφους από οργανική άμμο. Όπως και η Γη, ο Τιτάνας έχει εποχιακά συστήματα καιρού, με ανέμους και βροχές να μαστίζουν περιοχές, όμοια με εκείνα του πλανήτη μας.

Λεπτομέρειες της ανακάλυψης του ‘μαγικού νησιού’ δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.

Keywords
Τυχαία Θέματα