Ντράγκι: Θα παρέμβουμε όπου είναι απαραίτητο

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, μιλώντας σήμερα το πρωί από την Ιερουσαλήμ, διακήρυξε την ετοιμότητα της ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει και άλλα όπλα που βρίσκονται στην φαρέτρα της.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει όπου είναι απαραίτητο», είπε ο Draghi, κάνοντας λόγο για μη συνήθεις νομισματικές πολιτικές, π.χ. αρνητικά επιτόκια

καταθέσεων, ώστε να ενισχυθεί η δανειοδότηση από τις τράπεζες. Και προσέθεσε:

«Υπάρχουν πολυάριθμα άλλα μέτρα –κλασική πολιτική επιτοκίων και μη κλασικά μέτρα – που μπορούμε να επιστρατεύσουμε αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισα ότι κάποια από αυτά τα μέτρα μπορεί να έχουν παράπλευρες συνέπειες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αλλά ότι πρέπει να γνωρίζουμε αυτές τις συνέπειες και να τις διαχειρισθούμε καταλλήλως. Θα κοιτάξουμε με ανοιχτό μυαλό αυτά τα μέτρα που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο οργανωτικό μας οπλοστάσιο και βρίσκονται εντός των ορίων της εντολής μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχισθεί για πολύ καιρό ακόμα.

Πολλοί ερμηνεύουν τις δηλώσεις του Draghi ως προσπάθεια υποτίμησης του ευρώ, το οποίο καλπάζει στις αγορές. Αν αυτό ισχύει, τα πρώτα μηνύματα δεν είναι θετικά αφού το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αγγίζει σήμερα υψηλό τριών μηνών…

Keywords
Τυχαία Θέματα