Ο Αμερικανός… Στρος-Καν διάδοχος του Μπερνάνκι!

Twitter @EmOikonomidis

Αν η Ιστορία έχει κέφια, θα αφιερώσει ύμνους στον Μπεν Μπερνάνκι και στον ρόλο κυματοθραύστη που επεφύλαξε για τον εαυτό του ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, στο tipping point μις κρίσης η οποία ξέσπασε… με το ζόρι το 2008, όταν η διακυβέρνηση Μπους του νεώτερου αποφάσισε να οδηγήσει σε χρεοκοπία τη “Lehman

Brothers”, και είχε σκανδαλιστικές ομοιότητες με τη Μεγάλη Ύφεση του προηγούμενου αιώνα.

Ένα γεγονός δραματικό, από ιστορική, οικονομική και κοινωνική σκοπία, επί του οποίου ωστόσο ο Μπεν Μπερνάνκι έχει κάνει διατριβή, επομένως γνώριζε καλά, και κατανοούσε ακόμη περισσότερο το πως θα έπρεπε να κινηθεί ως πρόεδρος της Fed, για να μην καταρρεύσει στα χέρια του, όχι μονάχα η αμερικανική αλλά συνολικά η παγκόσμια οικονομία.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Ιστορία θα μεταχειριζόταν διαφορετικά τον άνθρωπο που διαδέχτηκε τον Άλαν Γκρίνσπαν, για να φτάσει στον επίλογο της θητείας του να έχει ραγίσει σχεδόν ολοκληρωτικά το άλλοτε αλεξίσφαιρο γυαλί της υστεροφημίας του “γκουρού” της αμερικανικής οικονομίας.

Υπό μια έννοια, αν δεν υπήρχε ο Μπεν Μπερνάνκι, η Ιστορία θα έπρεπε να τον εφεύρει, καθώς χάρη στο δικό του πείσμα αλλά και καθαρό μυαλό την ίδια στιγμή, η Fed δεν είχε τον παραμικρό δισταγμό να τυπώνει δολάρια και να τα διοχετεύει στην πραγματική οικονομία, ώστε να προκαλέσει ανάσχεση της ανεργίας και να μοιράσει αναπτυξιακές ανάσες, τη στιγμή που οι πιο συντηρητικοί (ή… αθεράπευτα κερδοσκόποι) ανησυχούσαν για την άνοδο του πληθωρισμού.

Η εποχή Μπερνάνκι ωστόσο φτάνει στο τέλος της. Και τα νέα που καταφτάνουν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, αναφορικά με τη διαδοχή του. Σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις που εμφάνιζαν τον Μπαράκ Ομπάμα έτοιμο να παραδώσει τα ηνία της Fed σε μια γυναίκα, την Τζάνετ Γιέλεν, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται, αλλά διαψεύδονται με… οικτρό τρόπο.

Οι νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι στην ηγεσία της Fed είναι πλέον ο Αμερικανός… Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο Λόρενς (Λάρι) Σάμερς, υπουργός Οικονομικών της περιόδου Κλίντον και κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο μετά τη νίκη στις εκλογές του 2008.

Ο Σάμερς θεωρείται ένας από τους πλέον κατηρτισμένους οικονομολόγους των ΗΠΑ, μόνο που η θεωρητική προσέγγισή του στο πρόβλημα της οικονομίας δείχνει στην εντελώς αντίθεση κατεύθυνση σε σχέση με τη στρατηγική του Μπεν Μπερνάνκι, της οποίας άλλωστε υπήρξε επικριτής.

Ο Λάρι Σάμερς ωστόσο θεωρείται… εχθρός των γυναικών, αν και όχι με τον τρόπο που το έκανε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, επειδή ωστόσο δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να μιλήσει απαξιωτικά για το ασθενές φύλο, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως οι γυναίκες έχουν όρια, ως προς την αντιληπτική ικανότητά τους γύρω από την οικονομία.

Ο Σάμερς κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια, ενώ μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά την επικράτηση του Τζορτζ Μπους του νεώτερου στις προεδρικές εκλογές του 2000 ανέλαβε την προεδρία του διάσημου Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η είδηση της υποψηφιότητας Σάμερς για την προεδρία της Fed, έχει σκορπίσει ανησυχία σε οικονομικούς κύκλους των ΗΠΑ. Που φτάνουν στο σημείο να σκεφτούν ότι ενδεχομένως θα πρέπει να δώσουν μια ύστατη μάχη χαρακωμάτων για να αποτρέψουν την εξέλιξη αυτή. Για το καλό… των γυναικών, των ΗΠΑ και φυσικά της παγκόσμιας οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα