Ο Μπένερ αποσύρεται από την Προεδρία της Βουλής των ΗΠΑ

Twitter @EmOikonomidis

Στο πρόσωπο του έμπειρου Τζον Μπένερ, οι Ρεπουμπλικανοί βρήκαν μετά τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2010, το πρόσωπο που θα μπορούσε να συσπειρώσει τις επιμέρους τάσεις του… γηραιότερου κόμματος των ΗΠΑ, και να μεταφράσει σε αλλαγή στην ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, την πλειοψηφία που είχαν μόλις κερδίσει στις εθνικές

κάλπες.

Κάπως έτσι, ο Μπένερ έγινε ο νέος Speaker της Βουλής, τρίτος σε αξιωματική ιεραρχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο, ο πολιτικός που οδήγησε την προκάτοχό του Νάνσι Πελόζι σε ρόλο Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η θητεία του Τζον Μπένερ δεν διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες ποιότητας. Υπό τη δική του ηγεσία, που δεν κατάφερε να ισορροπήσει και να… παραμερίσει τις ακραίες φωνές του Tea Party, οι Ρεπουμπλικανοί δεν κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν την εμβληματική νίκη του 2010 σε άλωση του Λευκού Οίκου δυο χρόνια αργότερα, στις προεδρικές εκλογές του 2012, καθώς ο Μιτ Ρόμνεϊ ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα στην αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου.

Ο Μπένερ πρωταγωνίστησε αρνητικά και στις μεγάλες κρίσεις της μέχρι σήμερα διακυβέρνησης Ομπάμα, που αφορούσαν τον “δημοσιονομικό γκρεμό” και την επέκταση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας, χειρισμοί που προκάλεσαν συστημικό σοκ στην Ουάσινγκτον, και λίγο έλειψε να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε στάση πληρωμών, μια εξέλιξη ταπεινωτική και μοιραία, η οποία απετράπη χάρη στην έγκαιρη και ψύχραιμη του απερχόμενου προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι. Τον οποίο οι Ρεπουμπλικανοί πολέμησαν όσο μπορούσαν.

Ενόψει των Ενδιάμεσων Εκλογών του 2014, οι Ρεπουμπλικανοί επιθυμούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, να κερδίσουν τη Γερουσία, και χωρίς τον χαρισματικό Μπαράκ Ομπάμα απέναντί τους το 2016, να διεκδικήσουν την επιστροφή τους στον Λευκό Οίκο, μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης των Δημοκρατικών. Έστω κι αν ακόμη δεν προβάλλει στον ορατό ορίζοντα ένας αξιόμαχος αντίπαλος για τη δυνητική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, που σαρώνει στις δημοσκοπήσεις.

Και ο Μπένερ; Ο οποίος μάλιστα διευκόλυνε τον Μπαράκ Ομπάμα στους χειρισμούς του για επίθεση στη Συρία, στηρίζοντας τη σχετική πρόταση του Αμερικανού Προέδρου; Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι, “διαβάζοντας” σωστά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, προετοιμάζεται ψυχολογικά για τη στιγμή που θα υποχωρήσει από την πρόσφατη δέσμευσή του, ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για την Προεδρία της Βουλής.

Οι συνεργάτες του φυσικά το διαψεύδουν, και επαναλαμβάνουν την αγωνία του Τζον Μπένερ για τη συνοχή του GOP, εφόσον ο ίδιος αποχωρήσει. Φυσικά η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Η πιθανότητα να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί τον Λευκό Οίκο το 2016, περνάει απαραιτήτως από αλλαγή γενιάς και… νοοτροπίας. Δηλαδή, να παραμεριστεί η γενιά του Τζον Μπένερ (που είναι και γενιά της… Χίλαρι Κλίντον), και να αναδειχτεί μια άλλη. Που, επιπροσθέτως δεν θα είναι πολεμοχαρής, όπως απαιτεί πλέον μια αμερικανική κοινωνία βαθιά κουρασμένη από αναιτιολόγητους επιθετικούς πολέμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα