Ο διεθνής Τύπος για το «τι πάει στραβά στην Ελλάδα» με αφορμή την ΕΡΤ

«Ωμή βία αντί εξυγίανσης», «Τυφλή πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα», «Τρίζουν οι αρθρώσεις».

Το λουκέτο στην ΕΡΤ έγινε αντικείμενο πολυάριθμων σχολίων στα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία αναζητούν τι πάει στραβά στη χώρα μας:

«Liberation»: «Η ταραχή του ελληνικού λαού, η οποία κατέλαβε στο μεσοδιάστημα ολόκληρη την Ευρώπη, αντιστοιχεί σε μια πράξη, η οποία δεν είναι αντάξια μιας Δημοκρατίας. Δικαιούται κανείς να ρωτά ποιος έλαβε μια απόφαση τέτοιας βιαιότητας …

Ακόμα και αν είναι εξαιρετικά απίθανο να ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκείνη που απαίτησε ανοικτά το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, η σκληρή πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις αιτίες. Η υπόθεση της ΕΡΤ θα έπρεπε να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που συνιστά αυτή η τυφλή λιτότητα για τα δημόσια ιδρύματα… Το έως τώρα δόγμα είναι απαραίτητο να αμφισβητηθεί άμεσα».

«Neue Zürcher Zeitung»: «Η υπόθεση της ΕΡΤ δείχνει παραδειγματικά το τι πάει στραβά στην Ελλάδα εδώ και μήνες και τι δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού: Η απαραίτητη εξυγίανση των δημόσιων επιχειρήσεων γίνεται με μισή καρδιά. Η απόλυση δημόσιων υπαλλήλων δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην κυβέρνηση. Η αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης συζητιόταν εδώ και καιρό. Μόνο όταν οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίσθηκαν και πάλι προ των θυρών, αναζητήθηκε η επίδειξη προόδου στις μεταρρυθμίσεις και επιλέχθηκε η ωμή βία».

«Aftonbladet»: «Ο Θεός γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει σφίξει στενότερα το ζωνάρι: Κτηνώδεις μειώσεις μισθών και συντάξεων, δραστικές αυξήσεις φόρων και μια κοινωνία που έχει καταδικαστεί σε θεραπευτική νηστεία. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα ανέβηκε κατά 25% από το 2009. Σχεδόν τα μισά παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε μια χώρα, στην οποία το 1,4 εκ. από τα 10 εκ. είναι άνεργοι, είναι οι γυναίκες εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο. Ένας στους δέκα Έλληνες ζει πια σε συνθήκες ακραίας φτώχειας … Το ΔΝΤ έχει διαπιστώσει ότι υπερεκτίμησε την ανάπτυξη στην Ελλάδα και ότι θα έπρεπε να είχε δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα χρέη της χώρας. Όμως, οι περικοπές συνεχίζονται περαιτέρω, σαν να είχαν τη δική τους ζωή. Στην Ελλάδα «τρίζουν οι αρθρώσεις».

«Figaro»: «Το κτηνώδες κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης σε μια χώρα, η οποία θεωρεί τον εαυτό της κοιτίδα της Δημοκρατίας, θέτει τα πάντα υπό αμφισβήτηση. Ταρακουνάει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και συγκλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αθήνα. Η απόφαση, όμως, δίνει νέα τροφή στην κριτική, η οποία γίνεται δυνατότερη σχετικά με την απίστευτη αδεξιότητα στον χειρισμό της κρίσης από τις Αρχές της ΕΕ… Μία μετά την άλλη, οι ελληνικές κυβερνήσεις, αυτό το έχουν κοινό, επιστρατεύουν τις θεατρικές τραγωδίες, τις οποίες κληρονόμησαν από τον κλασικό τους πολιτισμό.

«La Nouvelle Répubique du Centre-Oues»: «Είναι πολύ πιθανό η δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα να αποτελεί σύμβολο της κακής οικονομικής διαχείρισης μιας χώρας, για την οποία η ΕΕ ήλπιζε ότι θα ανακάμψει. Και κανείς δεν ψεύδεται, αν πει ότι αυτό το ίδρυμα ήταν το τέλειο εργαλείο οικονομικής ευνοιοκρατίας στα χέρια των διαφορετικών πολιτικών τάσεων, οι οποίες μοιράστηκαν την εξουσία στην Ελλάδα. Μολαταύτα, ακόμα και επί Χούντας, ποτέ οι Έλληνες δεν είχαν βιώσει ένα τόσο δραστικό μέτρο. Τι τους έπιασε τους συντηρητικούς υπουργούς; Και μετά αυτή η κτηνώδης μέθοδος, αυτή η μαύρη οθόνη στις 23.00 τοπική, αυτό το «no signal», που προκάλεσε σαστιμάρα. Όλα αυτά φαντάζουν απίστευτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα