Ο Σαρκοζί “όμηρος” ενόψει 2017

Η δικαστική περιπέτεια του Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση Μπετανκούρ, έχει κυρίως πολιτική διάσταση και παρασκηνιακές παραμέτρους, με φόντο τη δύσκολη θητεία η οποία ξεκίνησε για τον Φρανσουά Ολάντ, με τη γαλλική οικονομία να “γονατίζει” και τον σημερινό ένοικο των Ηλυσίων Πεδίων να προσπαθεί να αναζητήσει και να βρει δικαιολογίες στα πεπραγμένα του προκατόχου του.

Ο “Σαρκό” παραμένει μέχρι και σήμερα ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Γαλλίας. Στις

προεδρικές εκλογές του Μαϊου του 2012, βρέθηκε… άνεργος επειδή οι Γάλλοι είχαν θυμώσει μαζί του, και επιθυμούσαν να “τσαλακώσουν” το ύφος του. Όχι επειδή πίστεψαν στον Φρανσουά Ολάντ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάτι άλλωστε που προέκυψε ως αυταπόδεικτο συμπέρασμα στους μήνες που ακολούθησαν, μέχρι και σήμερα.

Ο Ολάντ οδεύει ταχέως στο να καταγραφεί από την Ιστορία ως ο Γάλλος Πρόεδρος που έχασε νωρίτερα από κάθε άλλον, την εμπιστοσύνη και την ανοχή της κοινωνίας. Με τις δημοσκοπήσεις αλλά και τα συμπεράσματα των πολιτικών αναλυτών να προδικάζουν την ταπεινωτική ήττα του στις εκλογές του 2017. Έστω κι αν ακόμη είναι πολύ νωρίς για τέτοιες προβλέψεις.

Η γαλλική Κεντροδεξιά από την πλευρά της, που έχασε οριακά τις εκλογές για τα Ηλύσια Πεδία αλλά και το Ματινιόν, εξέλεξε… ακόμη πιο οριακά τον Ζαν-Φρανσουά Κοπέ ως ηγέτη της, ούτε εκείνος όμως αλλά ούτε και ο Φρανσουά Φιγιόν πείθουν ότι μπορούν να εκφράσουν ένα ευρύτερο, και κυρίως πλειοψηφικό ρεύμα στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Το ρεύμα αυτό, μπορεί να το εκφράσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Νικολά Σαρκοζί. Να νικήσει τον Φρανσουά Ολάντ και να επιστρέψει “τροπαιούχος” στην Προεδρία της Δημοκρατίας, παίρνοντας μια πολιτική αλλά και προσωπική ρεβάνς.

Έτσι, οι εξελίξεις στην υπόθεση Μπετανκούρ συνδέονται ευθέως με το ορόσημο του 2017. Η προϊστορία άλλωστε έχει δείξει ότι οι πολιτικές διαφορές της Γαλλίας λύνονται στα… δικαστήρια. Τις περισσότερες φορές ωστόσο οι διωκόμενοι-πρωταγωνιστές δικαιώνονται. Και επιστρέφουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα