Ο Συνήγορος του Πολίτη… προειδοποιεί

Τον κίνδυνο το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη στην ειδική έκθεση που συνέταξε και παρέδωσε στα κόμματα.
Σε αυτή η ανεξάρτητη αρχή συνδέει, μάλιστα, ευθέως την έκρηξη του αριθμού των φαινομένων ρατσιστικής βίας με την είσοδο στη Βουλή της Χρυσής Αυγής

στηλιτεύοντας την αστυνομία για ολιγωρία τόσο στην καταγραφή όσο και στην αντιμετώπισή τους.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών των συντακτών της έκθεσης έρχεται το γεγονός ότι από τον τον Μάιο έως το τέλος του 2012 καταγράφηκαν 56 περιστατικά με εμπλοκή της Χ.Α., όταν το διάστημα πριν από τις εκλογές (Ιανουάριος – Απρίλιος 2012) καταγράφηκαν μόνο 3 καταγγελίες.

Συνολικά στην έκθεση καταγράφονται 281 καταγγελίες για το διάτημα Ιανουαρίου 2012-Απριλίου 2013 με πηγές τα μέσα ενημέρωσης, τις ΜΚΟ, αλλά και αναφορές που δέχθηκε ο ίδιος.

Σε 135 από τα περιστατικά καταγράφηκε ο τραυματισμός συνολικά 400 άτομων και η δολοφονίας τεσσάρων.

Σε μια προσπάθεια να χαρτογραφηθεί η ρατσιστική βία ο ΣτΠ καταγράφει ότι τα τρία τέταρτα των καταγγελιών αφορούν την Αττική και ειδικά τις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, της Κυψέλης και των Πατησίων. Περισσότερες από 30 είναι οι επιθέσεις στα νησιά - τα συχνότερα στην Κρήτη (23) και τη Ρόδο (4) – ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα ξεχώρισαν η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Αιτωλοακαρνανία.

Με βάση τα στοιχεία στο 1/4 των επιθέσεων – 71 περιπτώσεις – οι δράστες συνδέονται ή φέρονται να συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή ενώ μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2013 η φερόμενη ως ανάμειξη μελών της Χ.Α. εκτοξεύεται στο 46,5% των περιπτώσεων.

Αρκετά σημαντικός είναι και ο αριθμός των περιπτώσεων με δράστες κυρίως αστυνομικούς (44 κρούσματα) αλλά και λιμενικούς (2 κρούσματα) και δημοτικούς αστυνομικούς (1 κρούσμα).

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο δράσης του δράστη ή των δραστών:

ήταν Έλληνες πολίτες,
σχεδόν πάντα άνδρες έως 40 ετών με περιορισμένη αλλά ισότιμη σε βαναυσότητα συμμετοχή γυναικών
δρουν σε ομάδες, βραδινές ώρες
επιτίθενται με κλομπ, ρόπαλα, σιδηρογροθιές, καθώς και μαχαιρώματα στο πρόσωπο και στο σώμα

Ο ΣτΠ κάνει ακόμα λόγο για ενδεχόμενη ύπαρξη άτυπων αλλά οργανωμένων ρατσιστικών πολιτοφυλακών με σταθερή σε μόνιμη βάση παρουσία σε περιοχές του κέντρου όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και η Αχαρνών.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου αφού «η πλειοψηφία των ρατσιστικών επιθέσεων, για διάφορους λόγους, είτε δεν καταγγέλλεται καθόλου, είτε καταγγέλλεται αλλά δεν καταγράφεται, είτε καταγράφεται αλλά όχι ως ρατσιστική».

«Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κλασική περίπτωση αθέατης εγκληματικότητας, στη μεγάλη έκταση της οποίας φαίνεται να συμβάλλει η στάση και συμπεριφορά αστυνομικών και άλλων κρατικών οργάνων» παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η ανεξάρτητη αρχή εκφράζει επίσης έντονο προβληματισμό για την παθητική στάση των αστυνομικών καθώς «σύμφωνα με τις καταγγελίες α) ήταν παρόντες και απλώς παρακολουθούσαν, β) επενέβησαν μόνο και μόνο για να συλλάβουν τους αλλοδαπούς – θύματα των επιθέσεων, γ) αρνήθηκαν να παραλάβουν μηνύσεις θυμάτων, δ) συνέστησαν σε θύματα επιθέσεων να κάτσουν ‘ήσυχα’ στο σπίτι τους ή να φύγουν από την Ελλάδα, αντί να ερευνήσουν την καταγγελία τους».

Ο ΣτΠ διαπιστώνει, τέλος, σημαντική απόκλιση ανάμεσα στην επίσημη και την ανεπίσημη καταγραφής περιστατικών ρατσιστικών επιθέσεων για το 2012 καθώς την ώρα που ο ίδιος έχει στη διάθεσή του 253 καταγγελίες, από την ΕΛΑΣ έχει καταγραφεί λιγότερο από το ένα τρίτο των περιστατικών (84).

Keywords
Τυχαία Θέματα