Ο Τσίπρας αποφάσισε να… περιμένει

(Photo Eurokinissi)

Η υπομονή δεν συμβαδίζει με την ανθρώπινη φύση. Ούτε, πολύ περισσότερο, με τη νεότητα.

Γι’ αυτό και απαιτείται περίσσευμα προσπάθειας, προκειμένου να καταφέρει κάποιος να ξεπεράσει τη φυσική ροή του προς τη… βιασύνη. Και, αντί αυτής, να σκεφτεί καθαρά, να ζυγίσει τα δεδομένα που έχει μπροστά του και να περιμένει.

Φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο. Αποφάσισε να κάνει υπομονή. Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις

σκέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, διακρίνουν από χθες στη ματιά και τον λόγο του μια ψυχραιμία.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν οδηγούν σε πτώση της, ούτε η Κουμουνδούρου θα ζητήσει πρόωρες εκλογές. Το τοπίο άλλωστε είναι ακόμη εξαιρετικά νεφελώδες για να αποτολμούσε κάτι τέτοιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα περιμένει. Εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ και οι αρνητικές φορτίσεις που προκαλεί στην κοινωνία θα “τραβήξουν προς τα κάτω” την κυβέρνηση, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, παρά τις αντοχές προσωπικής δημοφιλίας που διατηρεί ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς.

Χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει χαθεί πλέον το αριστερό άλλοθι της κυβέρνησης, που επιπροσθέτως προσέφερε βαλβίδες εκτόνωσης στην κοινωνική δυσαρέσκεια, με τις διαφοροποιήσεις στελεχών όπως του Αντώνη Μανιτάκη και του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Το στοίχημα πλέον για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως εκτιμύν στενοί συνεργάτες του, είναι να προχωρήσει στις κατάλληλες κυκλωτικές κινήσεις, που θα φέρουν τη ΔΗΜΑΡ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν συμβεί αυτό, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να… δελεάσουν και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, που αισθάνεται άβολα υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχει γραφτεί ο πρόλογος για την ελληνική “Ελιά”, τη σύνθεση δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Όχι όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα οι περισσότεροι. Αλλά έχοντας τον κεντρικό ρόλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα