Ομπάμα: Αποτέλεσμα των συνομιλιών μου με τον Πούτιν, η πρόταση της Ρωσίας για τα χημικά της Συρίας

“Ανοιχτός” στην πρόταση της Ρωσίας για διεθνή έλεγχο στα χημικά όπλα της Συρίας και ανήσυχος σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στο NBC ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε πως η πρόταση της Ρωσίας για τη Συρία είναι «δυνητικά θετική» και

θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για πολιτική λύση, ωστόσο, δεν έκρυψε πως είναι αρκετά επιφυλακτικός για τις πραγματικές προθέσεις που κρύβει αυτή η πρόταση.

Πάντως, ο Ομπάμα δεν απορρίπτει ολότελα το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θέλησε νωρίτερα να… υποβαθμίσει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, λέγοντας πως ήταν μία ρητορική πρόταση.

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και στο CNN, στο οποίο μάλιστα υπογράμμισε πως αν ο Άσαντ παραδώσει τα χημικά όπλα, τότε θα έθετε σε αναμονή τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σε ερώτηση για την ψηφοφορία στο Κογκρέσο ο Ομπάμα παραδέχθηκε πως “Δεν μπορώ να πω ότι είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμά της», ενώ σημείωσε πως ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα επιμείνει σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, σε περίπτωση που το Κογκρέσο ψηφίσει αρνητικά.

Τέλος, ο Ομπάμα αποκάλυψε ακόμη πως συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, την πιθανότητα ανεύρεσης μιας πιθανής διπλωματικής λύσης σχετικά με το θέμα της Συρίας.

«Συνομιλήσαμε σχετικά με το θέμα. Και αυτό αποτελεί τη συνέχεια των συνομιλιών που έχω με τον πρόεδρο Πούτιν εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια άλλης τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου PBS.

Keywords
Τυχαία Θέματα