Οι άλλοι τυπώνουν χρήμα, ο Πούτιν αγοράζει χρυσό

Ενδιαφέρον δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt αναφέρεται στην ειλημμένη απόφαση και τακτική της Ρωσίας να αγοράζει ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού. Αιτία είναι η πρόθεση του Προέδρου της Vladimir Putin να διασφαλίσει τη χώρα απέναντι στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του δολαρίου.

Η Ρωσία δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου.

Έχει καταστεί και ο σημαντικότερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Vladimir Putin, ο οποίος θέλει με τον τρόπο αυτό να εξοπλισθεί για την περίπτωση πτώσης της αξίας του χρήματος.

Συγκεκριμένα, κατά τα τελευταία χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει αποκτήσει χρυσό αξίας 570 τόνων, κατά 25% περισσότερο από την Κίνα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από δεδομένα του ΔΝΤ, που ήλθαν στη δημοσιότητα από το δίκτυο Bloomberg.

«Όσο περισσότερο χρυσό έχει μια χώρα, τόσο πιο μεγάλη είναι η κυριαρχία της σε περίπτωση μιας καταστροφής του δολαρίου, του ευρώ, της λίρας ή άλλων νομισμάτων», είπε ο Evgeny Fedorov, βουλευτής του κόμματος του Πούτιν στη ρωσική Δούμα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αντιμετωπίζει με καχυποψία την υποτίμηση του δολαρίου κατά τα τελευταία χρόνια. Κατηγορεί τις ΗΠΑ για κατάχρηση του σχετικού μονοπωλίου τους, η οποία θέτει σε κίνδυνο, όπως θεωρεί, την παγκόσμια οικονομία.

Η πρόθεσή του να επενδύσει σε χρυσό είχε ήδη εκφρασθεί από το 2005. Τότε ο χρυσός κόστιζε 495 δολάρια ανά ουγκιά. Έκτοτε η τιμή του έχει ανέβει κάτι λιγότερο από 400%, αφού σήμερα διαπραγματευόταν στα 1.642 δολάρια ανά ουγκιά.

Η αλλαγή στρατηγικής από τις Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο και η αύξηση των επενδύσεων σε χρυσό σηματοδοτήθηκε από την έναρξη της κρίσης. Παρά την στροφή της Ρωσίας στην αγορά του, παραμένει πάντως μόνο όγδοη στην παγκόσμια λίστα. Στην πρώτη εξακολουθούν να βρίσκονται οι ΗΠΑ με 8.134 τόνους, ακολουθούμενες από τη Γερμανία με 3.391 τόνους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με 2.814 τόνους.

Η τρίτη – πρώτη θητεία του Putin ολοκληρώνεται σε πέντε χρόνια και έως τότε φαίνεται πως έχει σκοπό να προωθήσει περαιτέρω το μεγάλο του οικονομικό σχέδιο δρομολογώντας ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις σε χρυσό.

Keywords
Τυχαία Θέματα