Οι εκτελέσεις στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι στην Αμερική

Όπως μεταδίδει το CNN, οι εκτελέσεις και οι θανατικές ποινές παρέμειναν σταθερές στον αριθμό σε σχέση με το περασμένο έτος, αλλά ο αριθμός των Πολιτειών που πραγματοποιούν θανατικές ποινές εξακολουθεί να μειώνεται, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, 43 άνδρες θανατώθηκαν το 2012, ταιριάζοντας με τον συνολικό αριθμό του 2011, ανέφερε το Κέντρο Ενημέρωσης για την Θανατική Ποινή(DPIC). Επίσης 80 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο, ο δεύτερος χαμηλότερος συνολικός αριθμός από το 1976, οπότε επαναφέρθηκε

η θανατική ποινή.

Να σημειωθεί ότι μόνο 9 από τις 50 Πολιτείες χρησιμοποίησαν φέτος θανατηφόρες ενέσεις σε καταδικασμένους σε θάνατο δολοφόνους, με πρώτο το Τέξας με 15 εκτελέσεις, δηλαδή περισσότερες από το 1/3 του συνολικού φετινού αριθμού σε εθνικό επίπεδο.

Οι Νότιες Πολιτείες, οι οποίες παραδοσιακά έχουν υπάρξει δραστήριες στο θέμα των θανατικών ποινών, δεν ανέφεραν καμία τέτοια διαδικασία για το 2012. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι Πολιτείες είναι οι εξής: Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Γεωργία, Λουιζιάνα, Μισσούρι και Βιρτζίνια. «Η θανατική ποινή περιθωριοποιείται και καθίσταται άχρηστη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας», αναφέρει ο Richard Dieter, διευθυντής του DPIC και συντάκτης της αναφοράς. «Το 2012, λιγότερες Πολιτείες έχουν θανατική ποινή, ακόμα λιγότερες πραγματοποίησαν εκτελέσεις, και θανατικές ποινές και εκτελέσεις συγκεντρώθηκαν σε έναν μικρό αριθμό Πολιτειών. Είναι πολύ πιθανό περισσότερες Πολιτείες να ασχοληθούν με το αίτημα της ανάκλησης της θανατικής ποινής τα επόμενα χρόνια», σημειώνει. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός DPIC παρέχει ακριβή ποσοστά και αναλύσεις, καθώς επίσης αντιτίθεται στην χρήση της θανατικής ποινής.

Να σημειωθεί πως 98 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 1999, χρονιά με τον υψηλότερο συνολικό αριθμό από το 1976, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε την επαναφορά των εκτελέσεων στις Πολιτείες, μετά από ένα μορατόριουμ διάρκειας τεσσάρων ετών.

Με γκάλοπ του το CNN πριν από 14 μήνες, εξέδωσε στοιχεία πως οι περισσότεροι Αμερικανοί, περίπου το 48%-50%, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο υπέρ της επιβολής ισόβιας καταδίκης σε δολοφόνους, παρά της επιβολής θανατικής ποινής.

Ωστόσο δεν φαίνεται οι Αμερικανοί να επιθυμούν να καταργηθεί η θανατική ποινή εντελώς. Άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως η πλειοψηφία γενικά την προτιμά, αλλά ο Διευθυντής Δημοσκοπήσεων του CNN, Keating Holland, σημειώνει πως η δική του ανάλυση δείχνει μια διαφορά ανάμεσα στην επιθυμία η κυβέρνηση να έχει την θανατική ποινή ως μια επιλογή και στην θέληση να την βλέπουν πραγματικά να εφαρμόζεται.

Η μείωση στον αριθμό αυτών που προτιμούν την θανατική ποινή ως τιμωρία για τον φόνο, πιθανόν σχετίζεται με τον αυξανόμενο αριθμό αυτών που πιστεύουν ότι τουλάχιστον ένα άτομο τα προηγούμενα πέντε χρόνια έχουν εκτελεστεί για ένα έγκλημα που δεν έχουν διαπράξει. Το 2005, όταν η πλειοψηφία προτιμούσε την θανατική ποινή, το 59% πίστευε ότι ένα αθώο πρόσωπο είχε εκτελεστεί μέσα στα προηγούμενα πέντε χρόνια. Τώρα αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί δραματικά και έχει φτάσει στο 72%.

Για παράδειγμα, ο Damon Thibodeaux απελευθερώθηκε τον Σεπτέμβριο, μετά από 15 χρόνια καταδίκης στην θανατική ποινή της Λουιζιάνα, μετά από τις εκ των υστέρων αμφιβολίες για το αν όντως σκότωσε την 14χρονη εξαδέλφη του. Ήταν ο 18ος έγκλειστος καταδικασμένος σε θανατική ποινή, του οποίου η αθωότητα αποδείχθηκε μετά από επακόλουθο τεστ DNA, σύμφωνα με το Σχέδιο Αθωότητας της Νέας Υόρκης.

Το Τέξας, μαζί με την Οκλαχόμα, τον Μισσισσιππή και την Αριζόνα, υπολογίζεται ότι εκτέλεσαν τα ¾ όλων των εκτελέσεων στις ΗΠΑ αυτόν τον χρόνο. Ωστόσο το Τέξας για όγδοο συνεχόμενο χρόνο εκτέλεσε περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι καταδίκασε σε θάνατο. Ανάμεσα σε αυτούς που επρόκειτο να θανατωθούν τον επόμενο μήνα είναι ο Kimberly McCarthy, ο οποίος καταδικάστηκε για τον φόνο μιας 71χρονης γυναίκας το 1997. Θα ήταν η τρίτη γυναίκα στις ΗΠΑ, που θα δεχόταν την θανατηφόρα ένεση, την τελευταία δεκαετία.

Το Κονέκτικατ τον Απρίλιο έγινε η 17η Πολιτεία που κατήργησε την θανατική ποινή, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει κάτι για τους 11 άνδρες που είναι καταδικασμένοι σε θάνατο. Αυτό περιλαμβάνει τον Joshua Komisarjevsky και τον Steven Hayes, που καταδικάστηκαν για την εισβολή στο σπίτι και την δολοφονία τριών μελών της οικογένειας Petit, to 2007. Στον Komisarjevsky επιβλήθηκε η θανατική ποινή, τρεις μήνες προτού η Πολιτεία καταργήσει την θανατική ποινή για μελλοντικές περιπτώσεις.

Οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνια, τον Νοέμβριο στάθηκαν απέναντι στην θανατική ποινή. Η συγκεκριμένη Πολιτεία έχει ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που έχει καταδικαστεί σε θανατική ποινή(727 έγκλειστοι), αλλά δεν έχει διαπράξει καμία εκτέλεση από το 2005 και επιπλέον αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις στην εφαρμογή θανατηφόρων ενέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα