Παναγιωτόπουλος: Ανοησίες τα περί πραξικοπήματος

“Η Ελληνική Δημοκρατία θα αποδείξει ότι μπορεί να απομονώσει και να βγάζει εκτός πολιτικού παιχνιδιού ακραία και επικίνδυνα στοιχεία” δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις “ραγδαίες εξελίξεις” με την Χρυσή Αυγή, για τις “φήμες περί πραξικοπήματος” και κατά πόσο θα πρέπει οι ομογενείς να ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος

δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως και ξέρετε ότι έχω διατελέσει και υπουργός Αμύνης. Η Ελλάδα έχει Δημοκρατία και αυτή η Δημοκρατία στηρίζεται στη δύναμη και τη θέληση του Ελληνικού λαού. Τη Δημοκρατία λοιπόν στην Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να την απειλήσει ή να τη συρρικνώσει. ‘Αρα, τα περί πραξικοπήματος είναι απλώς ανοησίες”.

Στη συνέχεια, επισήμανε πως “σε ότι αφορά ακραίες καταστάσεις και μιλάω για το φόνο ενός νέου ανθρώπου 34 ετών, που έγινε, απ’ ότι φαίνεται, η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί, από όργανα ακραίων απόψεων και ακραίων ιδεολογιών. Η Δημοκρατία θα αποδείξει ότι έχει τον τρόπο να περιφρουρήσει τον εαυτό της και τη χώρα από τέτοιου είδους επικίνδυνες ακρότητες. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα, από την εποχή της κλασικής αρχαιότητος μέχρι σήμερα, ο πολιτισμός των Ελλήνων, η ιστορία του Ελληνικού Έθνους, έχει ταυτιστεί με ορισμένες αξίες, μεταξύ αυτών, κορυφαίες αξίες είναι: ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα, όλα αυτά αποτελούν βάσεις του ελληνικού πολιτισμού. ‘Αρα, δεν είναι διαπραγματεύσιμα για μας. Η Ελληνική Δημοκρατία θα αποδείξει ότι μπορεί να απομονώσει και να βγάζει εκτός πολιτικού παιχνιδιού στοιχεία τα οποία προδίδουν αυτή την ελληνική ταυτότητα. Δηλαδή, στοιχεία ακραία και επικίνδυνα. ‘Αρα, νομίζω, ότι καμία ανησυχία δεν δικαιολογείται”.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα παραμένει η πλέον ασφαλής και σταθερή χώρα στην περιοχή. Είναι στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, χώρα του κεντρικού πυρήνα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι έτοιμη να υποδεχθεί πολύ περισσότερους τουρίστες από τα 18 εκατομμύρια που είχαμε φέτος, για να έρθουν να απολαύσουν τη φιλοξενία, να δουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και βεβαίως να απολαύσουν τις φυσικές καλλονές της Ελλάδος. Τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού είναι σε στενή συνεργασία για να προσφέρουμε ότι καλύτερο στους φίλους και τις φίλες, εν προκειμένου από τις ΗΠΑ, που θα μας κάνουν την τιμή και τους καλώ να ‘ρθουν κοντά μας”.

Στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ, με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον, με θέμα: «Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές», ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παρέστη χθες το βράδυ σε σύντομη και συμβολική τελετή στην προξενική κατοικία, κατά την οποία ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, παρέδωσε στον κ. Παναγιωτόπουλο, ειδώλιο νεολιθικής εποχής που παραδόθηκε στην ελληνική πολιτεία από Αμερικανό συλλέκτη.

Αναφερόμενος στην παράδοση του ειδωλίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι “αυτό που έγινε από το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μου παρέδωσε ένα πήλινο ειδώλιο της νεολιθικής εποχής που παριστάνει μια καθιστή γυναικεία μορφή. Θα έλεγα η σημασία αυτής της πράξης είναι δυσανάλογη με το μέγεθος του ειδωλίου, το οποίο είναι περίπου 7,6 εκατοστά. Είναι μια πράξη που συμβολίζει πολλά, που έρχεται να συναντήσει την πρωτοβουλία που έχω πάρει ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, πάντοτε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για να μπορέσουμε και να προστατέψουμε, αλλά πριν απ’ όλα να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Ο πολιτισμός της Ελλάδος είναι η ταυτότητά μας, είναι η ψυχή μας, η καρδιά μας, είναι η βάση για την ανάπτυξη της χώρας, για τον τουρισμό της χώρας, αλλά πριν απ’ όλα είναι το διαβατήριό μας, διότι όσο βαθιά ελληνικός είναι ο πολιτισμός μας, άλλο τόσο είναι και βαθιά οικουμενικός. Το διαβατήριο της Ελλάδος για τον έξω κόσμο, για την ελληνική εξωστρέφεια, που χρειάζεται η χώρα περισσότερο παρά ποτέ, είναι πριν απ’ όλα ο πολιτισμός της και μετά, βεβαίως, οι φυσικές καλλονές της Ελλάδος”.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισήμανε επίσης ότι η “η συμβολική πράξη αυτή πράξη συναντάει τη δική μας πολιτική πρόθεση, αλλά και τις δικές μας πρωτοβουλίες να επαναπατρίσουμε στοιχεία πολύτιμα του πολιτισμού μας που βρίσκονται στο εξωτερικό ή να φροντίσουμε να τα αναδείξουμε οπουδήποτε βρίσκονται. Σας θυμίζω ότι κορυφαίος στόχος, ανάμεσα στους άλλους, είναι η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Και είναι κάτι το οποίο το προσπαθούμε. Πρόσφατα, είχα την τιμή να συναντηθώ στο Παρίσι με τη Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ κα Μπόκοβα και συμφωνήσαμε, μετά από δική μας πρωτοβουλία, ό,τι θα μπορέσει εκείνη να αναπτύξει το θεσμό της διαμεσολάβησης, ένα νέο νομικό θεσμό, ο οποίος υιοθετήθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ για να μπορέσουμε, πιθανώς, να προσεγγίσουμε τον στόχο, την επιθυμία και το αποτέλεσμα. Αυτή η προσπάθειά μας δεν έχει ούτε εθνικιστικά, ούτε ακραία χαρακτηριστικά. Είναι προσπάθεια που αφορά την αξιοπρέπειά μας, την ταυτότητά μας και όπως σας είπα, είναι όχημα γι’ αυτή την εξωστρέφεια της Ελλάδος και για τον οικουμενικό διάλογο που έχει η Ελλάδα. Και Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον “.

Ακολούθως, ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για τη βυζαντινή έκθεση στην αμερικανική πρωτεύουσα, την οποία θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την ερχόμενη Τετάρτη το βράδυ, σημειώνοντας ότι “στη National Gallery of Art θα ανοίξει τις πύλες της μια σπουδαία έκθεση του βυζαντινού πολιτισμού, που αποτελεί, επιτρέψτε μου να πω, παγκόσμιο γεγονός. Τα εγκαίνια θα τα κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και νομίζω ότι αξίζει να την επισκεφθούν όλοι, διότι είναι σπάνιες αρχαιότητες της βυζαντινής περιόδου που αναδεικνύουν τον πραγματικό χαρακτήρα της βυζαντινής κοινωνίας, αλλά πίσω απ’ αυτό αναδεικνύουν και αυτή την οριζόντια γραμμή ελληνικότητας που διέτρεξε το βυζαντινό πολιτισμό. Όπως ξέρετε, αυτή η έκθεση θα μεταφερθεί μετά από λίγους μήνες στο Λος ‘Αντζελες και στόχος μας και προσπάθειά μου είναι να πολλαπλασιάσουμε τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να έρθει πιο κοντά στις ΗΠΑ, στο φίλο Αμερικανικό λαό. Εκεί που διαφωνούμε θα τα λέμε, εκεί που συμφωνούμε θα είμαστε μαζί, αλλά έχει σημασία να είμαστε πιο κοντά, γιατί νομίζω ότι όλες αυτές οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος περί αντιαμερικανισμού έχουν πια υποχωρήσει και καταρρεύσει. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με λόγια φιλίας και με διάθεση στενής συνεργασίας με τον Αμερικανικό λαό και την αμερικανική κυβέρνηση”.

Τέλος, μίλησε για συναντήσεις με σημαντικούς παράγοντες του πολιτισμού, που, ήδη, είχε στις ΗΠΑ και για άλλες που έχει προγραμματίσει, τονίζοντας ότι “μέχρι στιγμής, είχα πολλές επαφές, όχι μόνο του πολιτισμού, αλλά και με παράγοντες του Πενταγώνου. Σας θυμίζω την ιδιότητα που είχα πριν από λίγους μήνες. Στην Ουάσιγκτον είδα τον αναπληρωτή υπουργό ‘Αμυνας, ανθρώπους από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το Κογκρέσο, όπως τον κ. Μπιλιράκι και άλλους. Εδώ στη Νέα Υόρκη, αλλά και στην Ουάσιγκτον θα έχω σημαντικές συναντήσεις με πρόσωπα του χώρου του πολιτισμού ή με θεσμούς της αμερικανικής κοινωνίας από τον πολιτισμό. Θα δω τους επικεφαλής του Σμιθσόνιαν, του Κένεντι Σέντερ, του Νάσιοναλ Τζεογράφικ. Είδα τον εκτελεστικό διευθυντή του Μπρούκινγκς, τον κ. ‘Ανθολις, που είναι μάλιστα πατριώτης μου από την Αρκαδία. Η προσπάθειά μας είναι να υπογράψουμε ορισμένες προγραμματικές συμφωνίες με αμερικανικά ιδρύματα που έχουν κολοσσιαία επίδραση στον πολιτισμό διεθνώς και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα το κάνουμε, θα το ξεκινήσουμε και νομίζω ότι γρήγορα θα δούμε και τα αποτελέσματα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα