Παράταση σε έκθεση της Πινακοθήκης

Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου η έκθεση «δωρεές Ελλήνων καλλιτεχνών προς την εθνική πινακοθήκη 1910-2012», με 167 έργα (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, ανάγλυφα, κατασκευές και εγκαταστάσεις) που χρονολογούνται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Πρόκειται για την τελευταία έκθεση πριν από την προσωρινή μεταστέγαση στη γλυπτοθήκη, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες επέκτασης του κτηρίου της εθνικής πινακοθήκης, επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Τα έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών προέρχονται από τις συλλογές της πινακοθήκης, τα οποία φυλάσσονταν

στις αποθήκες, ενώ σε διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να εκτίθενται μόνιμα.

Η έκθεση ανοίγει με το μνημειακών διαστάσεων τρίπτυχο «λαϊκή αγορά» του Παναγιώτη Τέτση. Στην ίδια ενότητα παρουσιάζονται έργα των Βυζαντίου, Πρέκα, Καρά, Μυταρά, Φασιανού, Ψυχοπαίδη, κ.α. Στη συνέχεια εκτίθενται δημιουργίες καλλιτεχνών του 19ου αιώνα αλλά και ζωγράφων της γενιάς του ΄30 και του ΄60. Έργα των εκπροσώπων της νεοελληνικής τέχνης όπως ο Παρθένης και ο Παπαλουκάς καθώς και άλλα των εκπροσώπων της γενιάς του ΄30 (Μόραλης, Χατζηκυριάκος- Γκίκας, Νικολάου, Τσαρούχης, Βασιλείου) ξεχωρίζουν στην τελευταία ενότητα. Στο πλαίσιο της εικαστικής αυτής περιήγησης εκτίθενται γλυπτά σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως των Τόμπρου, Καπράλου και Αβραμίδη.

Συνολικά οι συλλογές της εθνικής πινακοθήκης αριθμούν 20.000 έργα, από τα οποία 3.000 προέρχονται από δωρεές καλλιτεχνών και 6.400 έργα από κληροδοτήματα και δωρεές οικογενειών. Η αρχαιότερη δωρεά είναι του Θεόδωρου Ράλλη, το 1910. Από τις πλουσιότερες είναι αυτή του Κωνσταντίνου Παρθένη, με περισσότερα από 500 έργα (λάδια, σχέδια κ.ά.), που δώρισαν η κόρη του Σοφία και ο γιος του Νίκος. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η ιστορικός τέχνης Δρ. Λίνα Τσίκουτα Δεϊμέζη, υπεύθυνη των συλλογών μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα