Πατούλης: Κανένας γιατρός δεν περισσεύει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει το καλύτερο σύστημα Υγείας στην Ευρώπη λόγω του υψηλού αριθμού εξειδικευμένων ιατρών που διαθέτει, αναγκαίων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ώστε να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο υψηλό κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης, τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενάντια

στο μέτρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων που επίκεινται βρίσκει συμπαραστάτη τον ΙΣΑ. Δεν περισσεύει κανείς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά αντιθέτως πρέπει να συγκροτηθεί ακόμη περισσότερο, προσθέτει, και καλεί τον υπουργό σε εποικοδομητικό διάλογο.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι με την εφαρμογή του μέτρου απεμπολούμε το προτέρημα που διαθέτουμε και επιστρέφουμε σε ένα εγκαταλειμμένο από την Ευρώπη σύστημα Υγείας του ’78. δεν περισσεύει κανείς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά αντιθέτως πρέπει να συγκροτηθεί ακόμη περισσότερο.

Σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει, η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποτελεί το ανάχωμα για να μην πηγαίνει ο ασθενής στα νοσοκομεία που είναι μια ακριβή διαδικασία.

Αυτό το μοντέλο στην χώρα μας υπήρχε μέσα από μια εξιδικευμένη διαδικασία, είμαστε η χώρα με τους περισσότερο εξειδικευμένους γιατρούς. Αυτό αποτελεί προτέρημα. Αντ’ αυτού, λοιπόν, οδηγούμαστε σε ένα μοντέλο της άλλης Ευρώπης, που το εφήρμοζε από το ’78 και τώρα το εγκαταλείπει. Αυτοί πηγαίνουν στην εξειδίκευση και εμείς γυρίζουμε στο ’78 της Ευρώπης.

Αυτές οι αποφάσεις, τις οποίες προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και, συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας είναι προς τη λανθασμένη κατεύθυνση.

Πρέπει να αντιληφθούμε, αναφέρει, ότι ζητούμενο είναι η καλή ποιότητα με το χαμηλότερο κόστος. Αυτό, όμως, προϋποθέτει στρατηγική, αλλά εφόσον πρέπει να απολυθούν κάποιοι να μην εξαγγέλλεται με τηλεοπτικά διαγγέλματα. Αν, λοιπόν πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση ειδικοτήτων στην πρωτοβαθμια περίθαλψη και να φύγουν κάποιοι π.χ. πλαστικοί και να έρθουν κάποιοι άλλοι, αυτοί πρέπει να προέρχονται από γιατρούς που θα αντικατασταθούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και όχι στη νοσοκομειακή.

Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά αντιθέτως πρέπει να συγκροτηθεί ακόμη περισσότερο. Οι γενικοί γιατροί να αναλάβουν την πρόληψη και να είναι το πρώτο ανάχωμα για τη διατήρηση της υγείας του πολίτη και, βεβαίως, για να έχουμε υγεία στις αγροτικές και παραμεθόριες περιοχές, θα πρέπει γενικοί εξειδικευμένοι γιατροί να αναλάβουν αυτόν τον τομέα με συστήματα τηλεϊατρικής τα οποία θα δίνουν πληρότητα.

Υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιον εκσυγχρονισμό των μονάδων Υγείας;

Απεναντίας, το σύστημα της Υγείας στη χώρα μας δεν ξεκινάει από παρθενογένεση. Ήδη έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για να κάνει ειδικούς γιατρούς κάτι που δεν είχαν τολμήσει οι άλλες χώρες. Εμείς έχουμε εξειδικευμένους γιατρούς. Μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε και θα αυξήσουμε το μέσο όρο ζωής των συμπολιτών μας, αλλά και συγχρόνως όλο και λιγότεροι θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία όπου είναι μεγάλο το κόστος, ενώ στην πρωτοβάθμια είναι πολύ μικρό.

Επί υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου υπήρχε στρατηγική με έμφαση στην πρωτοβάθμια

περίθαλψη για τους δήμους και την περιφέρεια. Τώρα εγκαταλείφθηκε επισήμως;

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μια στρατηγική και αυτό είναι το άσχημο. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει το καλύτερο σύστημα Υγείας της Ευρώπης πολύ φθηνά και αντί να κοιτάξουν τα στοιχεία που διαθέτουμε, τα οποία είναι πολύ καλά, μιλούν με εκείνους οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι υπάρχει στη χώρα μας, πολύ περισσότερο θέλουν να μας πάνε στις προηγούμενες δεκαετίες που ήδη άλλες χώρες εγκαταλείπουν. Εμείς σε αυτό θα ορθώσουμε τη δύναμη της φωνής μας όσο μπορούμε, ώστε συνειδησιακά να μπορέσουν να καταλάβουν ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό για τον ασθενή πολίτη, για τη χώρα μας, για το υγειονομικό σύστημα υγείας.

Γνωρίζετε πόσο χρόνο έχει το υπουργείο στη διάθεσή του για να προχωρήσει σε μια εξορθολογισμένη μείωση προσωπικού;

Είναι σίγουρο ότι πρόκειται περί μιας άνωθεν επιταγής και αυτό προκύπτει από το ότι δεν κατάφεραν οι δικοί μας άνθρωποι που έρχονταν σε επαφή με την τρόικα να τους κάνουν κατανοητό τι συμβαίνει βάσει των στοιχεία που έχουμε ως τώρα. Ουσιαστικά πήραν μια επιταγή απόλυσης από την πρωτοβάθμια περίθαλψη που μακροχρόνια θα μας αυξήσει τη θνησιμότητα στον πληθυσμό και συγχρόνως το κόστος στην περίθαλψη, διότι όλο και περισσότεροι με επιπλοκές θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία και έτσι το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο από όσο θα χρειαζόταν αν είχαμε πρόληψη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με εξειδικευμένη ιατρική.

Έχουν εξαγγελθεί επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Θα συναντηθείτε με τον υπουργό προκειμένου να του εξηγήσετε τις θέσεις σας;

Είναι σίγουρο ότι μπήκαμε σε μια απεργιακή εβδομάδα. Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου, αρκεί αυτός να μην είναι διάλογος κωφών. Είναι σαφές ότι η θέση μας είναι θέση που μπορεί να εγκαθιδρυθεί στη χώρα μας, η οποία θα μας φέρει πρώτους στην Ευρώπη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και με έναν πληθυσμό του οποίου θα αυξάνει συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας, όσον αφορά το επίπεδο ζωής του. Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή ο υπουργός έχει κακούς συμβούλους και φοβούμαι ότι αυτό δεν θα κάνει μόνο στον ίδιο κακό, αλλά πολύ περισσότερο στο υγειονομικό σύστημα, αν ακολουθηθούν οι απόψεις αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα