Πρόγραμμα του ΥΠΑΝ για την επιχειρηματικότητα των νέων

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και να ξεκινήσει, από το υπουργείο Ανάπτυξης, ένα νέο πρόγραμμα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και τη συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρήσεων. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με εκπρόσωπους καινοτόμων επιχειρήσεων που έχουν προσελκύσει χρηματοδότηση από ξένους επενδυτές και καταγράφουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την βέλτιστη διαμόρφωση των προγραμμάτων στήριξης των καινοτόμων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020).

Όπως είπε ο υπουργός μια βασική ιδέα που έπεσε στο τραπέζι, ήταν ότι για επιχειρήσεις που προωθούν την καινοτομία αλλά και για επιχειρήσεις start ups, στο χώρο της νεανικής επιχειρηματικότητας θα ήταν καλό στην επόμενη προγραμματική περίοδο να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο στο θεσμό του venture capital. “Δηλαδή αντί να κάνουμε μόνοι μας όλες τις αξιολογήσεις, να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο με το οποίο θα κινείται το ΕΣΠΑ. Και δεδομένου ότι η εταιρεία Venture Capital θα δίνει στην επιχείρηση ένα σημαντικό κεφάλαιο για να προχωρήσει μια ιδέα και επομένως παίρνει ένα ρίσκο, μπορεί και η ίδια να κινηθεί, να αξιολογήσει και να προχωρήσει την υλοποίηση της ιδέας. Αυτό έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Δεν θα συμβεί για πρώτη φορά, αλλά σκεφτόμαστε να διευρυνθεί αυτή η πρακτική, έτσι ώστε το καινούργιο ΕΣΠΑ να είναι ακριβώς περισσότερο στραμμένο επί της ουσίας στην επιχειρηματικότητα και το κράτος να παρεμβαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο».

Ακόμη ο υπουργός σημείωσε ότι από το ΕΣΠΑ γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν τρέξει προγράμματα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τα οποία στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα του οποίου η αξιολόγηση θα τελειώσει σε λίγες μέρες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους κλάδους μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός, ύψους 456 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά ταυτόχρονα αυτή την ώρα τρέχουν προγράμματα που ενδιαφέρουν κατά βάση νέους επιχειρηματίες, ύψους 127 εκατομμυρίων ευρώ, όπως το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια ΙΙ» (30 εκατομμύρια ευρώ), όπου η πρόσκληση θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, τα προγράμματα Jeremie, Venture Capital, ICT ύψους 69 εκατομμυρίων ευρώ και τις «Ενισχύσεις Σχεδίων Νεανικής Επιχειρηματικότητας» μέσω του επενδυτικού νόμου. Ακόμη, “τρέχει” μια δράση από το υπουργείο Παιδείας ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονάδες Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» ενώ υπάρχει και η συμβουλευτική υποστήριξη για εταιρείες δικτύωσης για νέες επιχειρήσεις μέσω ενός ειδικού ιστότοπου που λειτουργεί εδώ και χρόνια.

Σε ότι αφορά στο επόμενο ΕΣΠΑ η συζήτηση που έγινε σήμερα κατέληξε σε συμφωνία, η συνάντηση αυτή να μην είναι η τελευταία, αλλά η πρώτη στη σειρά συναντήσεων που θα στοχεύουν ακριβώς στο να ληφθεί υπόψη η άποψη των επιχειρήσεων σε σχέση με το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα στο νέο ΕΣΠΑ.

” Όσον αφορά δηλαδή στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητα, δεν θα μείνουμε στις προτάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου μας και των συμβούλων που έχουμε προσλάβει από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα κάνουμε κλαδικές συζητήσεις ανάλογα με τις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να διαμορφωθεί αντίστοιχα το πρόγραμμα. Να έχει μια πρακτική αξία, μια προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις κάθε κλάδου. Εμείς θεωρούμε ότι το ΕΣΠΑ μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για το ξεπέρασμα της κρίσης, αρκεί να ξεφύγουμε από τη λογική της απορρόφησης απλά και μόνο και να περάσουμε στη λογική της βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης” όπως σημείωσε ο υπουργός.

Από την πλευρά των καινοτόμων επιχειρήσεων δηλώσεις έκανε ο κ. Γ. Κουτσογιαννόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος HELIC). Όπως είπε: «στη συνάντηση αναφέραμε ως εταιρίες τεχνολογίας και καινοτομίας τις εμπειρίες μας στο πρόσφατο παρελθόν σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδυτών, κεφαλαίων από το εξωτερικό και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις καινοτομίας και τεχνολογίας να πουλήσουν το ελληνικό προϊόν σε αγορές του εξωτερικού. Στις εταιρίες μας έχουμε την πρόσφατη εμπειρία να προσελκύσουμε πολλά κεφάλαια από επενδυτές ιδιώτες εκτός Ελλάδας. Έχουμε την εμπειρία της δραστηριοποίησης και της πώλησης τεχνολογικού προϊόντος σε πολύ ώριμες αγορές, όπως είναι οι ΗΠΑ, όπως είναι η Ευρώπη, ή και πολύ απαιτητικές αγορές, όπως είναι αυτές της Ιαπωνίας και της Κίνας. Και με αυτή την προϋπηρεσία, προσπαθούμε να μοιραστούμε ιδέες οι οποίες θα μπορέσουν σιγά – σιγά να γίνουν εργαλεία στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ”

Οι εταιρίες που εκπροσωπήθηκαν στη σημερινή συνάντηση είναι οι εξής:

-Helic (Λογισμικό)

Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, συμμετοχή πολλών ξένων και ελληνικών funds. Παράγει λογισμικό για τη σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ασύρματων επικοινωνιών.

-Antcor (Λογισμικό)

Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, συμμετοχή ξένου επενδυτή CEVA και ελληνικών funds, έδρα Πάτρα. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή software για ασύρματες επικοινωνίες.

-Nanoradio (Tεχνολογίες τηλεπικοινωνιών)

Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη γνωστή πολυεθνική Samsung. Εξειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων για την πρόσβαση κινητών τηλεφώνων στο Ίντερνετ μέσω Wi-Fi.

-Phaistos Networks (Λογισμικό)

Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, έδρα Κρήτη. Έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων πλατφόρμες στο διαδίκτυο για διαχείριση διαφημίσεων, σύγκριση τιμών προϊόντων, αναπαραγωγή ειδήσεων, κ.α.

-Bytemobile (Τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας)

Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ εξαγοράστηκε από την πολυεθνική Citrix, έδρα Πάτρα. Προσφέρει λύσεις βελτιστοποίησης σε web και video traffic στην κινητή τηλεφωνία.

-Inaccess (συστήματα τηλεδιαχείρισης)

Χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, συμμετοχή από fund. Παράγει συστήματα απομακρυσμένης διαχείρισης και ελέγχου για φωτοβολταϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αναμεταδότες, κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα