Προς νέες εκλογές το Ισραήλ

Η αδυναμία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να καταφέρει να συγκροτήσει μια νέα και βιώσιμη κυβέρνηση συνεργασίας στο Ισραήλ, φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, που αυτή τη φορά δεν αναμένεται να αναδείξουν νικητή τον “Μπίμπι”, αλλά τον Γιέιρ Λαπίντ, τον διάττοντα αστέρα της ισραηλινής πολιτικής, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Περίπου

έναν μήνα μετά τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται να παραδώσει σύντομα τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες, εφόσον δεν καταφέρει μέσα στις επόμενες μέρες να εξασφαλίσει την αναγκαία συναίνεση των άλλων κομμάτων, ώστε να υπερβεί στην Κνεσέτ τις 61 έδρες που απαιτούνται για έχει την πλειοψηφία.

Ο Γιέιρ Λαπίντ απ΄την άλλη, βλέπει τα ποσοστά του να εκτοξεύονται στις δημοσκοπήσεις, και να τον φέρνουν ακόμη και πρώτο κόμμα μπροστά από το Λικούντ. Δεν έχει ασκήσει ποτέ δημόσιο αξίωμα, είναι πρώην ηθοποιός, πυγμάχος και συγγραφέας, η ρητορική του ωστόσο μοιάζει να συγκινεί περισσότερο την ισραηλινή κοινωνία.

Μόλις πριν από μερικές μέρες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιχείρησε μια “ανίερη” συμμαχία με τη Τζίπι Λίβνι, την οποία όρισε υπουργό Δικαιοσύνης και υπεύθυνη για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, η ισραηλινή κοινωνία ωστόσο απαξίωσε αμφότερους τους κορυφαίους πολιτικούς, θεωρώντας ότι ειδικά η Λίβνι έκανε πίσω από τα “πιστεύω” της, για να εξασφαλίσει μια θέση στη νομή της εξουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα