“Πρωταθλητής” στις φιλανθρωπίες εμφανίζεται ο Ζούκερμπεργκ

Ο ιδρυτής του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook και γενικός διευθυντής της εταιρείας Μαρκ Ζούκερμπεργκ μαζί με τη σύζυγό του βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των Αμερικανών εκείνων που έκαναν τις μεγαλύτερες δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, καθώς προσέφεραν δωρεές ύψους 1 δισεκ. δολαρίων, έγραψε σήμερα στο Διαδίκτυο η περιοδική έκδοση The Chronicle of Philanthropy.

Οι 50 κορυφαίοι δωρητές έδωσαν συνολικά πέρυσι 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια, πόσο μεγαλύτερο κατά 4% σε σχέση με το 2012, με το φιλανθρωπικό

τους έργο να ευνοείται από την ανάκαμψη στη Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Chronicle.

Οι δωρητές οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή προσέφεραν 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό σχεδόν ίσο με τα χρήματα που προσέφεραν συνολικά στο διάστημα των δύο προηγουμένων ετών, και μεγαλύτερο από το συνολικό ποσό που έδωσαν οι δωρητές εν ζωή από το 2008, ανέφερε το Chronicle, δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τη λίστα στη διαδικτυακή έκδοσή του.

Ο μέσος όρος των δωρεών, το ποσό 86,1 εκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί ένα νέο ρεκόρ, σημειώνουν οι συντάκτες.

Ο Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, ανέβηκαν στην κορυφή της κατάταξης με τη δωρεά που προσέφεραν στο Κοινοτικό Ίδρυμα του Σίλικον Βάλεϊ, τον οποίο δίνει επιχορηγήσεις με στόχο την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Δεύτερος στη λίστα ήταν ο Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος μεταμόρφωσε τη βιομηχανία φυσικού αερίου βοηθώντας στην ανάπτυξη της μεθόδου εξόρυξης φυσικού αερίου με υδραυλική ρωγμάτωση (fracking). O ελληνικής καταγωγής Μίτσελ, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Ιούλιο, άφησε περιουσία 750 εκατομμυρίων δολαρίων στο ίδρυμα της οικογένειάς του, που έχει επικεντρωθεί στο έργο η εν λόγω μέθοδος να μην προκαλεί σημαντική μόλυνση στο περιβάλλον.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας Nike Φιλ Νάιτ και η σύζυγός του, Πενέλοπι, προσέφεραν 500 εκατομμύρια δολάρια υπέρ της έρευνας για τον καρκίνο στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον. Το ζευγάρι προσέθεσε τον όρο το ίδρυμα να χρησιμοποιήσει τη δωρεά σε διάστημα δύο ετών αλλιώς θα χάσει τη χρηματοδότηση, έγραψε το The Chronicle.

Πανεπιστήμια, ιδρύματα και νοσοκομεία έλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και άνω, ενώ ακολουθούν τα εργαστήρια ιατρικών ερευνών, οι οργανώσεις τέχνης και οι ομάδες προσφοράς ανθρωπιστικών υπηρεσιών.

Οι μεγαλύτεροι δωρητές προσέφεραν τα λιγότερα χρήματα για σκοπούς που αφορούν παιδιά και νέους, το περιβάλλον και την θρησκεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα