Πτώση 14,7% στο λιανικό εμπόριο το 2013

Η ετήσια μεταβολή του Γενικού Δείκτη του Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό εμπόριο παρουσίασε αισθητή πτώση κατά 14,7 ποσοστιαίες μονάδες, παρά το γεγονός ότι για τον μήνα Απρίλιο του 2013, κυμάνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο για το Α΄ τετράμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ο γεγονός ότι ακριβώς πριν δύο χρόνια, σε εξίσου αρνητικές για την εθνική μας οικονομία συνθήκες και με μία πληθώρα αντιπαραγωγικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών είχε αναρριχηθεί κοντά στις 110 μονάδες, καταδεικνύει τις χαμηλές προσδοκίες που επικρατούν

πλέον στην αγορά αλλά και το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.

Η υποτονική κίνηση που καταγράφηκε στα εμπορικά καταστήματα απεικονίζεται στην ετήσια καταβαράθρωση του τζίρου σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες καταστημάτων, με κυριότερες εκείνες των Καυσίμων και Λιπαντικών αυτοκινήτων (-22,8%), των Φαρμακευτικών – Καλλυντικών (-15,9%), των Μεγάλων καταστημάτων Τροφίμων (-15,1%) και των Τροφίμων – Ποτών – Καπνού (-14,2%).

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο Γενικός Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς καταγράφηκε καταγράφηκε ελάττωσή του κατά 14,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 65 μονάδες, κινούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο για το Α΄ τετράμηνο για το 2013.

Από στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, διαφαίνεται ότι η πτώση του τζίρου, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι ακόμα μεγαλύτερη αγγίζοντας το 24,7% σε ετήσια βάση.

Στην ανακοίνωση της η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι γίνεται φανερό πως η σπασμωδικότητα και η προχειρότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο, όχι μόνο δεν συντελούν στην ομαλοποίηση και στην καταπολέμηση των «στεγανών» που εντοπίζονται στην αγορά, αλλά τουναντίον διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο περιορισμό της ρευστότητας και στην «οικονομική ασφυξία» – «στραγγαλισμό» των εμπορικών επιχειρήσεων. Με τα περιθώρια ανάκαμψης να στενεύουν επικίνδυνα, κρίνεται ως επιβεβλημένη ανάγκη, οι ιθύνοντες να αφουγκραστούν τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία που εκπέμπουν οι άνθρωποι της αγοράς και να προσέλθουν σε έναν πραγματικό διάλογο που θα συνδράμει στην άρση του υπάρχοντος αδιεξόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα