Ραντεβού τον Απρίλιο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Θέατρο, μουσική, video art. Τρεις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν τον Απρίλιο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και αξίζουν την προσοχή μας.

Στα πλαίσια του αφιερώματος της Στέγης στον Joël Pommerat, ο θίασος Κανιγκούντα ανεβάζει την παράσταση «Κύκλοι/ Ιστορίες», κείμενο το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Μολιέρος το 2010. Το έργο εστιάζει στη μεγάλη ιδέα του ανθρωπισμού που δεν υπάρχει πια, ανυπέρβλητη αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς της

Ευρώπης. Οχτώ ηθοποιοί ερμηνεύουν πάνω από σαράντα ρόλους και μετατρέπουν τη σκηνή σε ένα παράδοξο τσίρκο δωματίου αλλά με έντονο το στοιχείο της κοινωνικής κριτικής και της μεταφυσικής ματιάς. Το έργο γοήτευσε τη γαλλική κοινωνία όταν παίχτηκε στο Παρίσι ύστερα από πρόσκληση του Peter Brook προς τον Pommerat. Ο διακεκριμένος συγγραφέας και σκηνοθέτης βρίσκεται στη χώρα μας και σκηνοθετεί τις επόμενες μέρες την παράσταση «Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου» σε κείμενο δικό του. Επίσης, θα δώσει και ένα masterclass στις 30 Μαρτίου ενώ θα συζητήσει με το Γιάννη Λεοντάρη και το θίασο Κανιγκούντα.

Borderline Festival. Ένα φεστιβάλ που «παίζει» ανάμεσα στο προετοιμασμένο και το αυτοσχεδιαστικό, στην αποδόμηση, στο αναλογικό και το ψηφιακό. Από τις 26 ως τις 28 Απριλίου, η Μικρή Σκηνή της Στέγης θα γεμίσει με πειραματικούς ήχους και ιδιαίτερες συναυλίες. Ονόματα από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή όπως η Ikue Mori, η Zeena Parkins και ο Ryoichi Kurokawa θα παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό τη δουλειά τους. Ετερόκλητοι μεταξύ τους καλλιτέχνες αλλά και με κοινούς άξονες, αναμένεται να κερδίσουν το κοινό που θα παρευρεθεί. Ο Elliott Sharp είναι πολυοργανίστας και ο πρώτος που χρησιμοποίησε υπολογιστή επί σκηνής. Το ντουέτο Nicolas Bernier και Martin Messier είναι γνωστό για τις αναπάντεχες παραστάσεις του, χρησιμοποιώντας την πρώτη ύλη για την παραγωγή ήχων τους οποίους επεξεργάζονται ηλεκτρονικά. Και αυτή είναι μία μικρή μόνο γεύση όσων θα πραγματοποιηθούν επί σκηνής.

Ο πολυτάλαντος Robert Wilson και τα video -portraits του θα φιλοξενηθούν στη Στέγη από τις αρχές Απριλίου μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, συγγραφείς, πρωταγωνιστούν στα βίντεο που δημιούργησε ο Wilson από το 2004 ως το 2009. Ένα κράμα φωτογραφίας, κινηματογράφου, λογοτεχνίας και ήχου που διεγείρει το βλέμμα του θεατή. Το έργο αυτό αποτελεί ένα σχόλιο στην ιστορία της προσωπογραφίας ως εικαστικό είδος. Ο Mikhail Baryshnikov, η Juliette Binoche, o Johnny Depp, o Sean Penn, η Salma Hayek και πολλές ακόμα διασημότητες βρίσκονται στο στόχαστρο και καθοδηγούνται από το υπέροχο βλέμμα του Wilson…

Keywords
Τυχαία Θέματα